Lyckades parera regnskurarna idag och fick klar den lilla hög som var kvar. Sammanlagt blev det ca fem kubikmeter stjälpt, betydligt mer än jag trodde, hade räknat med strax under fyra.

Ett par m3 till går det nog in med skohorn. Har några björkar nere i hagen som jag skall dra hem, sen har jag årsveden med marginal. Där är två kubik gammal torr ved, får jag två till in så har jag totalt nio och värsta vintern hittills härnere så eldade vi mellan sju och åtta tror jag.Högen är borta.


Spån, stickor och bark borta också, andra lasset på tvåhjularvagnen väntar på att bli bortkört.


På tippen


Sen tog jag itu med lite service av 621:an. Den var riktigt grundligt ihopkleggad av rötvedspulver, jord, olja och harts från äventyren på Wrangelsdal. Där sågade jag, som nämnts, en stor ful kastanjestubbe med jord sand och röta, men också en stor lärkstock. Det var av med kåporna och blåsa och skrapa rent. Starten hade jag lös häromdan och blåste ur eftersom det var rätt igensatt i lufthålen. Blåste luftfiltret och gjorde svärdet ordentligt rent och filade bort graderna på det.Så ihop med ny kedja. 18" original Jonsered rolltop-svärd med helmejselkedja är bestyckningen just nu. Oregon 73LPX, 3/8", 1,5 mm, 66 dl för kedjenördarna.
Lite mer sågservice hade jag häromdagen. Partnerkuben, R19, vägrade totalt att starta utan att få sig en sup på luftfiltret. Nå den hade ju stått sen i höstas så det var väl förlåtet och den startade och gick klanderfritt sen. Men samma upprepades när den bara stått ett dygn. Klar indikation att den har svårt att pumpa fram från tanken. Nu är det här väldigt trevliga sågar att skruva med, det tar bara ett par minuter att ta lös förgasaren. Så gjorde jag och öppnade sen locket över pumpmembranet.

Membranet var fint, mjukt och följsamt och helt. Men jag tog och gjorde ordentligt rent där klaffarna ligger an. Rensade inloppssilen i förgasaren och tog sen ut filtret i tanken och blåste det baklänges med tryckluft. Sen satte jag ihop den och den startade på tredje rycket. Idag hade den stått i tre dagar och startade på fyra ryck, helt normalt och godkänt.

Det är lite som gör det ibland. Lite beläggningar på metallen där membranklaffarna skall täta gör att den inte orkar pumpa fram på startrycket men när den sen får fart så orkar det ändå få fram soppan. Är det då lite igensatt i filtren med så spär det på.

2 kommentarer | Läst 471 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre sön 24 maj 2020, 22:05
Klart du ska ha mer ved.
Gör en lucka i taket å häll i. 😆

Ser rätt brutal ut den gamle Jonsereds sågen.
👍
av totte sön 24 maj 2020, 22:37
:lol: :lol:

Jo, den är en riktig hårding!