Varje år, sen vi flyttade hit, så anordnar byaföreningen julbord i klubbstugan på idrottsplatsen. En kvinna som kommer från Venstad ordnar fram all förtäringen och lagar till det mesta. Vi har varit där varje år, utom 2016, då min svåger passade på att ha sitt 70-årskalas samma dag. Hade jag fått prioritera så ... , men var det andra och mäktigare krafter som bestämde den gången.

Nå i år var vi förstås på plats, priset hade gått upp nu till 325, ett fullt rimligt pris för den utomordentliga maten vi får. Finns förstås inte allt som ingår på de riktigt stora julborden, men det mesta av vad man kan begära och det som finns är av högsta kvalitet. Fem sorters sill, ägg med räkor, gravlax, skinka och andra charkuterier, syltor, pastejer, rödbetssallad och så förstås prinskorven, köttbullarna och Janssons frestelse; säkert glömde jag något i uppräkningen. Ost, kex, vindruvor. Risgrynsgröt senare för den som då orkar. Kaffe, kakor och blandat godis. Kan inte påstå att man gick hungrig därifrån.

Lätta drycker ingår, och dessutom fick var och en en flaska av Venestads hembryggda öl. I år en ganska mörk ale, engelsk bitter. Mycket bra kvalitet. Själv medförde jag lite Hallands fläder, lagom till några hyggliga snapsar. För närvarande min favoritsnaps.


Blev några bilder efter maten när dansen kring granen dragit igång till tonerna av Bosses dragspel.






Så är det lotteri, ett prisbord med massor av blandade ting. Hade lite tur i år, köpte sju lotter a tio kr. Resulterade i en chokladkartong, en burk torkad Karl-Johan-svamp och en påse clementiner.

6 kommentarer | Läst 1497 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av JensSkoog sön 09 dec 2018, 03:51
Trävlig läsning, totte :-bd
Det är guld värd att någon håller
sådana traditionar i gång. :grin:
av lfq sön 09 dec 2018, 08:17
Verkar vara en fin gemenskap i den lilla byn så du valde nog rätt plats att flytta till. Lite motion fick ni väl också genom att traska hem.
av Slurfi sön 09 dec 2018, 08:51
Sedär! Det verkar finns små mysiga byar även söderöver!
Jag och hustrun var igår på julgröt och julmarknad i grannbyn, det var trevligt och man
träffade lite folk, det kan nog vara nyttigt med socialt umgänge lite då och då.
av Erre sön 09 dec 2018, 09:21
Härlig kväll!

Håller helt med Slurfi. Är nyttigt att träffa dom andra som bor i och runt byn man bor i. Man får hjälpas åt på landsbygden, och det är mycket lättare om man träffas någon gång emellanåt.
av Mangan sön 09 dec 2018, 12:17
Ingen rögad ål?
av totte sön 09 dec 2018, 16:06
Nej ingen rögad ål. Gör inte mig nåt, är ändå inte min stora favorit.

Håller med gänget, förutom den goda maten så är det mycket trevligt att träffa så mycket folk från byn. Venestad har ett aktivt byalag med bra gemenskap, det gör att man känner sig hemma inte bar i huset utan i hela sammanhanget.