Så gick alla helgerna och ett par veckor till. Inte för att man märker så mycket av det som pensionist, när all tid man har är ens egen.

Vinter är det inte. Det händer enstaka nätter att det fryser lite men mestadels är det fyra - fem plus på natten och fem till åtta på dagarna. Veckan som gick har jag gjort lite utejobb med beskärning.

Först vad det lavendeln, den växer till sig varje år och blir som en yvig liten häck i rabattkanten. En ordentlig tuktning krävs om den inte skall förväxa sig totalt. Motorhäcksaxen funkar bra till det.


Igår, fredag, var det en riktigt trevlig dag för utejobb, t o m lite solsken ganska lite vind och sådär sju grader. Jag beskar fruktträden och vinrankan utmomhus. En av huvudstammarna på vinrankan hade gått rakt av i nedre änden. Obekräftade misstankar är riktade mot raketdjuret Scilla, men i brist på bevis kan inget åtal ske. Det syns att den är lite gles i högerkanten, där jag dragit fram ett par nya skott i stället.


Vid andra sidan av samma hörn står ett litet aprikosträd som planterades i våras. Det skall dras upp på spalje, så där klippte jag, böjde grenar och band.


Plötsligt i onsdags strosade två fasaner runt på tomten. Kom förstås på försent att ta fram kameran men hann få en usel bild på den ena genom fönstret. Efter en stund så flög de upp, först på garagetaket och sen iväg nedåt beteshagen.


Det myckna regnandet ser till att det är ordentligt med vatten i bäcken.


Enligt SMHI är det nu över det normala i små vattenmagasin. Ingen oro för vattnet i brunnen alltså. Den har hållit mycket bra, även sommaren 2018 när det var så enormt torrt så höll den bra, men rejäla marginaler känns alltid betryggande.

Det milda vädret gör att det kikar upp vårblommor, t ex Vintergäck i rabatten.


En envis Tusensköna har vägrat att ge upp och har blommat oavbrutet i en skarv i kalkstensgången.


Det mesta av ljusstakar, stjärnor och ljusslingor plockades ned i rättan tid vid tjugondag Knut, men julgranen fick stå kvar ett tag till. Men idag var det dags för avklädning och sedan utforsling.


Enligt miljömedvetna bekanta är vi miljöbov för att vi har kungsgran. I vårt fall odlad på Bornholm, enligt granförsäljarna. Det var hursom rätt skönt med en gran som bara barrade ytterst måttligt vid uttransporten. Grön och fin, tät och vacker har den varit. Kan nog tro att den miljöbelastning våra julgranar åstadkommer är väldigt marginell, oavsett sort. Läste nånstans om vilken gräslig miljöbov man är, och dessutom kriminell, om man inte skickar sin gran till återvinning.

Och bara inte tala om att elda upp sin julgran. Vilkenn fruktansvärd massa orenade ämnen detta släpper ut, förutom koldioxidutsläppet som förmodligen är den så kallade" tuva som stjälper lasset".

Kan förresten undra varför det inte är lag på att alla som röjer sina planteringar skall samla in alla nedröjda träd och köra till återvinning. Är det inte olagligt avfall man lämnar i skogen då?

Jaja, ursäkta dessa närapå politiska små funderingar. Jag är rätt oroad över klimatförändringarna, men jag har lite svårt med det som oftast blir fallet när det "skall visas handlingskraft". Ja ni känner till talesättet om att sila mygg och svälja kameler.

6 kommentarer | Läst 368 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre lör 18 jan 2020, 20:41
Släng du ut din gran och låt den göda marken någonstans.
Å gör det med rent samvete.
Känns som en bra lösning.
av Mangan lör 18 jan 2020, 23:45
Tycker iofs att det är skymf mot det svenska skogsbruket att inte ha en organisk och frigående Picea Abies i julgransfoten! :d
av th sön 19 jan 2020, 00:06
Mangan skrev:Tycker iofs att det är skymf mot det svenska skogsbruket att inte ha en organisk och frigående Picea Abies i julgransfoten! :d

Frigående ????
av Mangan sön 19 jan 2020, 00:16
Ja, att den inte är odlad i bur alltså.
av totte sön 19 jan 2020, 16:29
Bornholmarna skall leva de också. Inte frigående granar men odlas förstås utomhus. :mrgreen:

Borttransport av gran kan ske på många sätt. Somliga är trista, andra betydligt roligare. Granen är nu ett bidrag till byns kommande majbrasa.

Bilagor
av Slurfi sön 19 jan 2020, 23:51
Häftig grantransport, jag tror även Greta skulle godkänna den.