Senaste huset i byn som blev tomt efter att gubben dött, köptes upp av bonden Tobias. Det ingick en hel del betesmark i köpet och det var väl främsta orsaken till köpet. Men nu har renoveringen av kåken börjat, i vanlig ordning av polacken Andrei, som är närmast ett inventarium i byn. Mycket duktig och skicklig snickare.



Har inte varit inne där än, men det ser ut som det rivs ut ganska radikalt. Var visst flera rum som var gravt förorenade av katter.

Söndageftermiddagen restes byns julgran.



Vi har en gammal Pax-fläkt i badrummet som blåser ut genom väggen. Funkar bra men när det blir ordentligt kallt ute så vill det bli kallras. Finns inget kallrasskydd i kanalen och jag vill helst inte ha något heller. När fläkten är av funkar det som en mycket lämplig ventil. Tidigare har jag, när det varit riktig kallt, tejpat igen, men nu fick jag för mig att göra ett par "öronskydd". Tunn galvad plåt och lite skumplast. Fixat på en halvtimme.




Ja snön som kom i lördags hann i stort sett nästan tina bort under helgen, men natten till tisdagen vräkte det ner en dryg decimeter. Inte så det var lönt att dra igång slungan, gångarna tog inte många minuter att skrapa av. Mesta jobbet var att skotta av på och sen runt bilen. Körde och handlade sen i Tollarp. Det är orange varning för snö och vindar under onsdagen och det föreföll bäst att få hem det som behövs innan dess.




Det som stod kvar ute i trädgården var brysselkålen. För rätt smak skall den helst frysa ordentligt innan den skördas. Så har den gjort nu. I fjol lät vi den stå ute för länge. Omväxlande frysning och blötväder slutade med att den ruttnade. Skall inte ske i år, så idag var jag ute och högg av den. Hängt upp den under tak, där den får vara några dar. Sen skall de små kålhuvudena plockas av och frysas.





5 kommentarer | Läst 948 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av JensSkoog tis 30 nov 2021, 23:20
Genialt sätt att fixa kallraset på. :-bd

Blev lite hungrig när jag såg dina brysselkål.
Min absoluta favorit brevid broccolli. :grin:
Du är duktig med allt, "totte":-bd
av totte tis 30 nov 2021, 23:45
Tack Jens! Jo, brysselkål är riktigt gott. Jag är inte lika glad i broccoli, men god den med om den är riktigt färsk och lätt kokt.
av Erre ons 01 dec 2021, 10:18
😁.
Håller med Jens. Smart lösning.

Kul när husen renoveras och görs iordning. Allt för många blir bara stående tomma i dåligt skick.
av Elmhult ons 01 dec 2021, 16:17
Öronmuffarna var geniala. Fantastiskt kul att någon tar hand om bostaden när det handlas gård. Man blir ju rent deprimerad när man ser hus stå och förfalla! All heder till nya ägaren!!
av totte ons 01 dec 2021, 17:30
Tackar!

Jo, all heder åt denne man, det är andra huset han köper upp och renoverar i denna änden av byn. Det första blev klart för ett år sen och är uthyrt till unga människor. Ett hus till längre bort i byn såldes till nån annan efter att ha stått tomt i ett par år, det var välkommet och slippa se det förfalla. En gammal gård på andra sidan har stått obebott länge men renoverats nu under senaste året. Så det är glädjande nog liv i byn och jag kan inte påminna mig nåt mer som står obebott nu.

Sämsta stället är vår närmaste granne, en av stroke svårt handikappad kvinna som bor ensam, sen sambon dog för ett par år sen. Har assistenter och hemtjänst, men huset har inget gjorts åt på långliga tider och det är i riktigt dåligt skick.

Ja så har vi förstås det där obligatoriska stället där det står ett antal halvskrotade bilar, uttjänta husvagnar, massor av annat skrot och huset förstås delvis omålat och med utstickande takreglar som aldrig blev avsågade. Det enda som är välhållet är altanen där man dricker öl.