Det är hög tid att klippa häckarna, skulle gjorts för länge sen, men det är som det är, det finns annat som kommer i vägen. Så väntade jag också på att min stånghäcksax skulle anlända. Det gjorde den men sen blev det plötsligt andra sysslor igen. Nå nu har jag kommit igång, idag med häcken framför huset.


Sidorna klipper jag med den lilla tvåtaktarn. Trots att det är en tusenkronorsgrunka så har den funkat klanderfritt sen 2014.

Bild


Sen tar jag översidan med den elektriska stångsaxen. Den gjorde stor skillnad. Nu behöver jag inte köra med tvåhjularn och vagnen hela vägen för att komma åt översidan, så som jag gjort alla tidigare år, och sen stå på vagnen och försöka nå in över den breda häcken. Nu går jag på backen med stångsaxen lagom vinklad.

Bild
Den höga tvärhäcken av lind tog tog jag förstås med stånghäcksaxen och då med förlängningen påskruvad. Jag noterade att lindhäcken skall kapas ner ungefär en meter till vintern, för nu når jag inte upp för att ta toppen ens stående på trappstege. De är rätt vingligt att stå på en sån och försöka föra en stånghäcksax.Om stånghäcksaxen kan man sammafatta följande: Utan förlängningen är den ca 2 m lång och ganska hygglig att hantera. Med förlängningen är den ca 2,70 och då är den rätt tung att manövrera. Den medföljande selen som har ett stöd där man sätter bakänden på stången och en rem från axelhöjd som kopplas en bit upp på röret fungerar sådär, det är rätt primitivt. Vinklingen av skäret kan ställas i några fasta vinklar, det hade varit bättre med lite fler lägen eller steglös inställning. Till sitt pris, ca 1500 kr, får man säga att den är helt OK, och för mina behov så var den värd varenda spänn, det underlättade riktigt mycket jämfört med hur jag gjort tidigare.

Kan tillägga att jag inte klippt av sladden idag. Det är en klar fördel att använda en röd skarvkabel, som syns väl i grönskan.

Efter detta värv så var det väl ganska välförtjänt med lite goda grejor på grillen och nåt glas rödvin till det.5 kommentarer | Läst 583 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre tis 28 jul 2020, 20:57
Bra att du nu har ett lättare sätt att fixa det där.
Skönt att slippa krabba med hjulingen.

Väl värd något gott på tallriken och i glaset.
av JensSkoog tis 28 jul 2020, 22:52
Bra jobbat, Totte :-bd
Lång häcksax med förlängare är ett måste om man inte ska gruva i hel sig för jobbet. Jag hade aldrig tagit på mig så många häckar utan en sådan pryl, och får ondt när jag ser grannar stå balanserande i en hög trappestega vevande med häcksaxen. Undrar ofta vad som går först, nasen, öronen eller sladden :d
av halvproffs ons 29 jul 2020, 06:47
Snyygt! Grannkvinnan klipper sin häck själv och det blir jättebra. Jag sa det en gång att; du har Hedesundas finaste häck! Syster hennes fyllde i med; då har du inte sett henne naken 😀
av totte ons 29 jul 2020, 12:38
Tackar! Sant det Jens, jag har ju inte använt trappstege mycket, men stått på vagnen. Det är stadigare, men det tar mycket tid, dels att kliva upp och ner, dels det ständiga flyttandet.

Halvproffs: =)) =))

Kom på att jag glömde ju att förnöja er med hur jobbet började.

Ta fram grejorna och tanka motorsaxen.
Ta den för att starta.
Inte satt på tanklocket.
Full tank rakt ner på byxbenen.
Hoppa ur brallorna snabbt.
In och få på sig ett par torra.
Tanka på nytt och skruva dit locket.

Sen gick allting bra.
av lfq ons 29 jul 2020, 15:46
=)) =))
Det har man ju glömt några gånger, det är ju två lock att hålla reda på.