Det finns tillfällen när man borde inse att inte fortsätta att göra saker.

Skulle slöjda ihop en ny wire till tryckrullen på fräsen. Den gamla var inte riktigt fräsch.



Lyckas kapa till både hölje och wire i rätt längd. Alltid något. Löder av stopphylsorna från den gamla, det går också utan några allvarligare katastrofer. Så lyckas jag löda på stopphylsan på ena nya wireänden och kom till och med ihåg att trä på en liten metallbygel som skall vara där. Trär glad i hågen på "allt" på andra änden och löder fast stopphylsan.

Kvar på bänken ligger justerskruven, en sån där ihålig sak som skulle varit med. Redan då skulle man förstås gett upp. Nädå, löder isär, trär på skruven, faktiskt åt rätt håll. Tar så den avlödda hylsan och skall rensa ur tennet varvid jag förstås tappar den nånstans ner i avgrunden under bänken. Totalt omöjlig att hitta förstås. Nu skulle jag verkligen ha slutat och försiktigt gått därifrån.

Nähä, letar fram en plastlåda med cykelgrejor där jag vet att det skall finnas liknande grejor. Hittar en och hör och häpna, nu lyckas jag löda ihop det hela med allt där det skall vara och utan att tappa bort nåt.



Uppmuntrad av denna framgång tar jag itu med ett annat litet jobb, att fylla ny olja i kedjetransmissionen. För att göra det skall man luta maskinen bakåt och fylla till strax under påfyllningshålet. Med tratt och slang fyller jag på. Den gamla oljan som jag tappade ur för några dar sen var nästan precis en liter. Så jag tankar glatt på med min literflaska SAE 50 Classic. Så flödar det givetvis över. Och eftersom jag precis har fyllt tratten så hinner det bli en hel del innan jag reagerat och fått slangen över till flaskan.

Det går att tanka i betydligt mer när maskinen står rakt upp och tydligen så var den lite överfylld med den gamla oljan. Drar undan maskinen, vänder mig om för att sen gå ut till cirkelsågen för att skyffla upp lite sågspån att strö på den lokala oljekatastrofen. Vid vändningen hakar något i klädseln i den där plastlådan med cykelgrejor. Var tror ni den hamnar upp och nervänd?



Så avslutas denna sejour i garaget med att i tio minuter torka olja från smådelar och verktyg. Lyckas sen, mot all förväntan, gå ut och skrapa ihop sågspån att lägga på oljefläcken utan att välta ner något mer. Tar mig sedan helskinnad in i huset.

4 kommentarer | Läst 940 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av JensSkoog ons 28 jul 2021, 07:26
Sådana kvällar har vi alla, och då skulle man krypa upp i sängen med kläderna på och ropa på sin fru att hon får komma och servera kvällsmaten med ske och kaffen i en oknuselig plastkopp med tut.
av halvproffs ons 28 jul 2021, 10:29
Är så skönt att läsa och inse att man inte är ensam😋.
Gjorde något liknande för ganska många år sedan. Kommer tyvärr inte ihåg alla turer. Försöker väl glömma eländen.🙄
Som tur är så har det inte blivit några fysiska skador utan enbart tilltufsat psyke😊
av johan eriksson fre 30 jul 2021, 08:18
En del dagar går inte allt som planerat tydligen.
av totte fre 30 jul 2021, 23:02
Milt sagt.