Tja har man inget annat att skriva om så får det duga med en liten drapa om käften. Det var för några dagar sen som jag började känna att det ömmade i en kindtand. Har hänt förr och det har gått över. Det gjorde det inte, det blev värre, och i förrgår kväll började det med en lite molande värk också. Så på förmiddagen igår ringde jag tandläkarn och fick tid idag på morgonen. Masade mig upp ohyggligt tidigt :shock: (ur mitt perspektiv alltså 8) ) och var där, i Åhus, 8:40.

Konstaterades att det var samma tand som lagades hjälpligt förra gången. Där har suttit en jättestor gammal amalgamfyllning tidigare som hade givit upp då, så det var inte mycket kvar av kronan. Då las det på ett "lock" av nån komposit, men det har alltså inte hållit i längden och nu hade det blivit hål ned till nerven.

Alternativen var rotfyllning eller utdragning. Rotfyllning kom vi överens om var inte mycket lönt på en tand som ändå var i stort sett förbrukad och så lite kvar av så det hade varit mycket svårt att få på en krona. Så nu sitter jag här, en tand och en rejäl slant fattigare. Inga problem med utdragningen, bra bedövning och skicklig tandläkare, men hårt och bra satt den, ingen tandlossning på gång här inte. Lite öm i käften efter bändandet och brytandet men det går över rätt snart. Inte mycket att gnälla om jämfört med tandvärk.

8 kommentarer | Läst 874 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av JensSkoog tor 07 mar 2019, 22:59
Välkommen i klubben. :ymhug:

Vi över femtio, vux ju upp i en tid då amalgam blev körd in i käften i skottkärror, så nu får vi betala priset.
Tog en baki där två år tillbaka. Tandläkaren ville sälja mig en krona till kronor 8000, men eftersom jag
aldrig smilar :d så brett att det syns att den saknas så fick hon dra skiten ut.
av Erre tor 07 mar 2019, 23:19
Skönt att slippa värken.

När jag var liten lurade någon i mig att det var gammal gam man lagade tänderna med. 😂
av totte fre 08 mar 2019, 01:31
Tack Jens! Min tandläkare verkar vara rätt hederlig, hon har rekommenderat att inte göra en krona för många tusen femhundra, varken första gången när det lades ett lock på eller nu när den åkte ut.

Väldigt skönt Erre.

att det var gammal gam man lagade tänderna med. 😂


=)) =))
av lfq fre 08 mar 2019, 09:13
Har också en kindtand mindre, pga en spricka. Hade heller ingen lust att lägga över tio lappar på en ny. Amalgamen bytte jag ut i början på 80-talet. Tror att skoltandläkaren på min skoltid bara hade en hastighet och dimension på borren.
av totte fre 08 mar 2019, 14:31
Det var ju så ja, gamla tiders remdrivna borr, bara aningen skonsammare än Black&Decker. Vet faktiskt inte om jag har nån amalgam kvar, jag har inte specifikt bytt ut, men jag tror att flera har försvunnit efter hand och ersatts. Vet att jag har två porslinslagningar i ett par kindtänder i överkäken, och som ersatte gamla stora amalgamfyllningar.
av Slurfi fre 08 mar 2019, 23:40
Ja tänderna ska man vara rädd om helt enkelt, jag har lagat och donat jättemkt känns det som
men då har jag åxå ett sorts abonnemang så jag betalar i dagsläget kring 3500kr/år och det täcker allt.
Just nu har jag en rotfyllning som ska slutföras med en pålimmad krona och hela den operationen
påbörjades i april 2018 alltså snart ett år sedan men då har det varit lite fördröjande komplikationer
och lite svårt att få tider hos tandläkaren.
Min tandläkare är från bygden och så även nästan hela personalstyrkan på Folktandvården i Vittangi
och det gör att det känns rätt att gå där istf de alternativ som börjat dyka upp.
Förut var det blandade dialekter och aldrig samma tandläkare.
av Slurfi fre 08 mar 2019, 23:41
Bild

Tandisen i finkläderna, från tandläkartidningen.
av totte lör 09 mar 2019, 01:15
Trevligt med "närodlad" tandvård Slurfi! Håller med, man behöver hålla efter gaddarna, inget kul med löständer och rejält dyrt med andra alternativ, plus att det finns en hel del komplikationer med implantat.