Jag har ju en trevlig liten Bolens, den har hittills gått riktigt bra sen den blev lite renoverad. Men nu var det en god vän som häromsistens undrade om jag ville ha hans gamla jordfräs. Själv har han p g a hög ålder och en massa krämpor slutat odla för en hel del år sen. Om du inte vill ha den så åker den på skroten sa han.

Nej, det gick ju inte att låta bli, så idag när vi skulle köra upp till Göinge för att hälsa på så hängde jag på släpkärran och väl där så lastades maskinen upp och fick följa med hem på kvällen.

Fabrikat Norlett. Motorn är tillverkad i oktober 1975 så troligtvis är maskinen från 75 eller 76.Tredje siffergruppen 751002, 2:a oktober 1975.


Ett tillbehör följde med, en slåtterbalk som kan monteras på och drivs med en rem.


Extra fräsknivar för breddning och två massiva gummihjul.


Jaha så har man dragit på sig åter en gammal grunka. Kollade lite nu i kväll. Gnista finns. Skall vara brytartändning i original, har inte hunnit kolla om det är kvar, men skulle nog gissa det. Olja fanns i vevhuset.

Ur tanken luktade det många års gammal harts. Slangade ur skvätten och fyllde på lite nytt och drog. Startade inte. Sen hällde jag en skvätt på luftfiltret och sen så hoppade den igång och gick faktiskt en stund men stannade sen. Kunde starta den igen och den varvade upp men dog sen. Grundlig service av förgasaren behövs, men sen skall nog motorn funka.

I mekaniken saknas remmen till backväxeln, annars verkar det inte vara några fel. Men längre fram får det förstås bli en ordentlig genomgång av alltihop.

Den där slåtterbalken verkar rätt ordentligt fastrostad, tror inte den har använts på mycket länge. Vet inte heller om jag har nån användning för den, på den lilla tomten vi har nu finns inte nån ruff att slå. Nå skall väl kolla upp den i alla fall senare.

1 kommentar | Läst 268 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre fre 09 jul 2021, 14:04
Lyxigt. Kan du ha en för vardagar å en för helger., 😁