Det var bara några dagar sen jag var ute i trädgården och skördade dessa rejäla stånd med brysselkål. Lilla skogsyxan från Gränsfors kom bra tillpass för själva avverkningen.


Kändes inte riktigt som vinter även om det faktiskt var lite fruset då. Enligt SMHI var det fortfarande höst.

Dagen efter, torsdagen besiktigades Citroên C5:an och klarade provet med glans. "Bra att veta" var att bakre bromskivorna hade lite ytrost, annars inga problem. Men så hade jag också bytt den halvljuslampa som gick sönder för en vecka sen. Man undrar varför nästan alla nyare bilar måste vara såna att man i stort sett behöver bryta armen på två ställen för att kunna vinkla in den så man kommer åt att byta lampor.

Sen igår så visar SMHI:s årstidskarta att vi tydligen har fått vinter här strax väster om Kristianstad. Att det är den årstiden rådde det inget tvivel om i förmiddags när jag masat mig upp och iväg till postlådan efter tidningen.Senare på tidiga eftermiddagen gick jag ut för att skotta av framför dörrarna. Konstaterade att det var nog ändå dags att dra igång slungan. Så blev det, den startade snällt, tjuvstannade ett par gånger innan den hunnit bli lite varm men sen gick den som den skall. Kan kanske inte sägas om själva slungandet. Ungefär när jag började så övergick snöfallet i regn och snön blev något alldeles ovanligt klistrig så det satte helt igen utblåset flera gånger, trots att det är vaxat. Men till slut så hade jag röjt av både här och lite grann hos grannarna också.

Kom ihåg att sopa av bilen också innan jag körde runt den med slungan.
Vägen hann bli plogad också innan, så kunde jag få undan vallarna också.


11 kommentarer | Läst 970 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av JensSkoog sön 27 jan 2019, 22:50
Vilka fina brysselkål - bästa grönfoder jag vet bredvid broccoli :-bd
av Erre sön 27 jan 2019, 22:51
Gutt å klarat besiktningen igen. 👍

Svänger fort där ute.
Samma här. Ca 8 cm snö nu. Och det ska fortsätta inatt för att imorgon eventuellt gå över i regn. Kommer bli galet halt. 😬.
av totte sön 27 jan 2019, 23:30
Är redan galet halt här. :sad:
av totte sön 27 jan 2019, 23:32
JensSkoog skrev:Vilka fina brysselkål - bästa grönfoder jag vet bredvid broccoli :-bd


Brysselkål är en favorit, broccoli däremot är inte mitt första val, men smaken är olika. Brysselkål man köper i affären är ofta besk, den här är underbart god.
av Kse sön 27 jan 2019, 23:47
Skönt att se att ni har vinter, jag har varit lite orolig att snöslungan ska rosta fast. 😁
av totte mån 28 jan 2019, 00:37
Inte mycket kvar nu, mest bara slask, men slungan har i alla fall fått motion 8)
av sundelius mån 28 jan 2019, 10:59
Brysselkål som är så gott.
Här har vi fått 3 dm snö på ett dygn. Det var tufft att ta sig till skogen idag på oplogade vägar
av lfq mån 28 jan 2019, 11:13
Inte kul att vara skidåkare där nere.
av totte mån 28 jan 2019, 13:22
Att kunna odla brysselkål var nåt vi saknade uppe i norr. Det är mycket lång utvecklingstid så det går inte med den kortare vegetationsperioden där.

3 dm på ett dygn är rätt rejält.

Nej, inte nåt skidföre. Den decimeter vi fick igår har sjunkit ihop till några centimeter nu och alltihop är en blöt välling.
av johan eriksson mån 28 jan 2019, 20:21
Brysselkålen ser fantastisk ut, visade bilden för Karro och hon ville ha en lektion i att odla det. Vet dock inte hur det skulle funka här i Småland.
av totte mån 28 jan 2019, 21:23
Mycket enkelt, vi köpte färdiga plantor på handelsträdgård, planterade nån gång i april och sen har dom skött sig själva. Borde fungera bra hos er, har dom bara kommit igång att bilda huven så tål dom massor av frost. Skall föresten ha frost innan man skördar.

Kan förstås sås från frö, men då skall det nog göras nu i kruka så man har hyggliga plantor till utplantering. Kallas även Rosenkål.