Vidare då från juli månad och framåt. Varmt och torrt var ju grundtemat hela sommaren. De regn vi fick var mycket begränsade i omfattning och det var många dagar med temperaturer över 30 grader. Jag tror vi var uppe i 34 nån gång. Lite för mycket till och med för mig som brukar skryta med att jag är värmetålig. Nå veden torkade ju mycket bra, sista pinnarna inne den 10:e juli.


Jag hade börjat fundera på om midjemåttet inte ökat en aning på senare tid. Att jag slutade snusa hösten 2016 har nog en del med det att göra. Dels ändras ämnesomsättningen av frånvaron av nikotin, dels har väl lasternas summa hållits upp en smula genom lite mer goda drycker. Lite mindre krävande utearbete här med mindre områden att sköta och lättare jord kan väl spela in liksom den goda skånska maten.

Nå, eftersom att jogga är bland det tråkigaste jag vet och att gå på gym inte ens finns i min föreställningsvärld så satte jag igång med att rusta upp min gamla MTB-cykel. Nya däck, nytt styre och styrstam, sadel och lyse, kombinerat med allmän omvårdnad och smörjning så blev den i toppskick. Det blev rätt mycket cyklat sen, mest på kvällarna, eftersom det var lite väl varmt på dagarna.


Torkan syntes alltmer på åkrar och beteshagar. Här ett par som jag såg på en av mina cykelturer stående på en äng med nästan inget grönt.


Hagen bakom vårat som inte betats tidigare under året blev först skördad på gräs, tistlar och annat ogräs som balades. När jag frågade Tobias om hans djur verkligen äter det där eländet så sa han med ett snett leende: "Dom får inget val!". Joseph som haft får här innan har slutat med det, men en annan fårägare i byn tog tacksamt emot möjligheten att släppa sina får här i början av augusti. Den här hagen är till stora delar rena mossmarken som håller fukten så här fanns det en hel del grönt. Kan tilläggas att det kom såpass med regn senare att det blev en riktigt bra sen vallskörd som räddade situatíonen för många bönder med djur.


I mitten av augusti, när värmen avtagit en smula, tog jag tag i det som var tänkt att göras utomhus på huset, målning av vindskivor, knutar och foder. En del knutbrädor och foder skulle bytas också, liksom alla vattbrädorna, dvs de som ligger på överkanten av vindskivorna och täcker kanten på teglet. Några dagar in i september var det jobbet klart.


Den otroliga blomningen på fruktträden resulterad i rekordskörd av äpplen. Även vårt gamla skamfilade träd gav hink efter hink. Blev en hel del äppelmust av det, förutom alla äppelkakor, äppelmos och annat.


Så blev det dags för årets lilla nöjesresa uppåt landet. Planerna fick ändras en smula. Skulle ha varit minst någon dag hos Uvskogen, men det var operation av K:s fot som kom i vägen. Så var det vädret på uppresan, regnet vräkte ner. Alla planer på camping övergavs och det blev direkt hem till halvproffs. Uvskogen blev i stället besökt lite senare under ett par timmar. Hann dessförinnan med en trivsam campingkväll med korvgrillning med mera. Några besök till under nedresan blev det också, fem dagar totalt. Det blev en riktigt trivsam och givande resa. Här ser vi halvproffset själv i hans fina jaktstuga.



Väl hemkommen var det bara en knapp vecka tills den stora maskinutställningen "Lantliv på farfars tid" på Zackows gård i Höganästrakten. Där var det lika trevligt och intressant som vanligt, och så skoj att träffa många vänner man fått under åren.



Nederbörden har inte varit riklig under hösten heller, inget vatten i bäcken i mitten av oktober (och fortfarande inget nu i januari).


Lite reparation av C5:an. En tvärprofil av plåt bakom motorn fick sig en törn en gång i somras och vek sig nedåt. Den har sedan dess ibland skrapat i i vägmitten på små grusvägar. Hemma hos gode vännen Olle finns ett par bra ramper att köra upp på. Sen var reparationen enkel. Krävde bara en del välriktat våld.


Det var nån som just kommenterade om att återvinna och ta vara på i förra delen. Den här soffan köptes för 800 kr på second hand. Gissningsvis en sån som kostar över 20 000 ny, att döma av kvaliteten.


Så blev det advent och dags att baka en omgång pepparkakor.


Tvåhjularn hade punka och fast det bara var platt på undersidan så behövde den nya däck.



Nedskärning av en högvuxen häck av lind visade att även en billig stångsåg kan funka om man filar om den ordentligt först. Tvåhjularn fick inviga de nya däcken med riskörning.



Lite vintrigt blev det och till och med vit julafton


Men det gick över, redan på juldagen såg det ut så här.


Nyår firades i Broby hos goda vänner och sen blev det 2019, så därför tar denna årskrönika slut just här.

3 kommentarer | Läst 838 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Mangan mån 21 jan 2019, 23:34
Du får komma förbi någon gång så vi hinner se skogen.
av totte tis 22 jan 2019, 14:20
Skall jag förvisso göra, ser fram emot det.
av Jocke91 fre 25 jan 2019, 00:21
Ser ut som ett händelserikt år.
Det syns att ni drabbades hårdare av torkan på dina breddgrader.