I juni blev det dags att dra hem lite björkved från dungen nere i fårhagen. Den nya pulkan fungerade klanderfritt. Sparar mycket tid och spring när jag drar ut virket med en wire kopplad i traktorn. Blev ca 3 m3 stjälpt mått.

Miniatyrmidsommarstång.


Strax efter midsommar är det dags för årets häckklippning.


Häckarna måste vinterklippas, de har svällt ut åt sidorna så de är en och en halv meter breda i topp. Skall förhoppningsvis bli nu i vinter.

Celebert besök i hagen.


Så var vi och hälsade på goda vänner i Brobytrakten i början av juli. Magnus där odlar inte längre och han hade tidigare frågat mig om jag var intresserad av att ta hand om hans gamla jordfräs. Svårt att säga nej till en sån maskin, så vi hade släpet med och den fick åka med hem.


En Norlett. Hittade t o m en riktig manual på nätet. Behövde dels en ordentlig service av förgasare och så nya remmar till drivningen. Den har sen visat sig vara en mycket bra maskin. Ganska tung och stark men välbalanserad och lättkörd.

Ena dörren på redskapsskjulet hade hängt ner sig. Med ett spakblock kan man fixa det mesta.


Hygglig äppelskörd blev det i år. Mognade tidigt så redan 2:a september fick vi plocka ner.


Mer ved behövdes. Torr poppelved kapad och kluven till pannvedsmått fanns fortfarande på Wrangelsdal. Tre släpkärror av det körde jag hem i september och oktober. Kapas och klyvs efter behov till kaminved.


Äntligen! Efter all denna långa tid utan en enda träff av något slag blev det faktiskt av med Lantliv på farfars tid på Zackows gård. Så fantastiskt roligt att träffa gänget, köra motorsåg och knalla runt bland alla maskinerna. Nu verkar det ju lite ansträngt igen på virusfronten, så hur det blir framöver kan ingen veta. Träffen hos Zackows kändes bara så nödvändig och rätt och den lever man rätt länge på.Potatisen togs upp i mitten av oktober. Lite blött var det så det var lämpligt att tvätta den. Tyvärr väldigt skorvig, men annars rätt skaplig skörd.


Höstfräsning med "nya" Norlettfräsen.


En fem år gammal dator är i stort sett antik. Efter att genomlevt en räcka med stora systemuppdateringar hade den gamla blivit fruktansvärt seg. Så det var dags för ett byte. Den vänstra är den nya. Syns knappt nån skillnad utanpå men det är en nästan otrolig skillnad i kapacitet.


Så blev det dags för mig att ta farväl av gamla Citroën-damen Emilia. Jag hade alltmer kommit att inse att jag inte skulle få tillbaka drivet för att göra klart. Nu finns den hos en ny entusiastisk ägare i Östergötland, känns mycket bra att veta att allt jobb jag har lagt ner inte var förgäves. Fick betalt så det täcker det jag har lagt ner och det var det jag ville ha. En god affär är en där båda parter känner sig nöjda. 2:a november åkte Emila iväg. Lite småsorgligt kändes det förstås men ändå så rätt.


Redan i slutet av november fick vi snö i år.


Och mer kom det. 2:a december fick slungan ut och få motion.


Som vanligt är härnere så låg snön inte kvar. I mitten av månaden var det bara vatten.


Men så kom det ny snö och det blev en vit jul, den första av de åtta vi haft här.


Julgran har vi.


Hunden trivdes på de snöiga fälten.


Men nu ser det ut så här sen ett par dagar tillbaka. Det har varit mer än 8 grader varmt och regnat.


Ett nytt år har precis börjat. Jag hoppas att det trots allt blir ett bra år, Gott Nytt År till alla på forumet!

6 kommentarer | Läst 436 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre lör 01 jan 2022, 16:17
Gott nytt år till er med.
Kul att träffen på Zackows blev av. Precis som du skriver så kan man leva länge på att äntligen fått träffa lite gamla vänner igen.

Härlig krönika. 👍
av Blivande snickare sön 02 jan 2022, 11:08
Gott nytt år Totte! Skönt att se att du håller igång :)
av totte sön 02 jan 2022, 13:17
Tack!

Och som sagts, skönt att du kommer åter snickarn 😄
av ananders sön 02 jan 2022, 20:14
Gott nytt åt Totte. Zackows var en liten faktisk en liten höjdpunkt 2021. En salig blandning av ljud- och luktintryck.
Och att få en liten pratstund med dig var inte fel heller.
av totte sön 02 jan 2022, 22:09
Tack Anders! Jo det var riktigt trevligt att ses en stund där, och för min del så blev det verkligen en årets höjdpunkt att vara där från fredag em till söndag.
av Slurfi tis 04 jan 2022, 18:17
Gott nytt år!