Lika bra att drämma till med del 2 då.

Var en del björkved att ta vara på i dungen nere i fårhagen. Men på våren var det så blött att jag inte ens med min lilla traktor vågade mig dit ner, det är rena torvmossen där. Nu i början av juli var det hyggligt upptorkat så dags att jobba upp det, dra hem veden, kapa och klyva.Sen fram i månaden blev det årets målningsprojekt, norrgaveln mot hagen, som var i stort behov. Klarades med pensel på skaft och stege.


En bit in i augusti kom årets bygge, att sätta brädor på väggen till skärmtaket. Där har det i flera år suttit en blå presenning, som började bli ganska väderbiten, för att inte tala om hur less jag var på att se eländet. En vindskiva blev det också.


Så fick jag ett ryck att det vore bra med lite mer plattgång på framsidan i stället för den ändå alltid tramputslitna gräsmattan, som alltid varit ful. Kollade upp förrådet av Ölandssten och det fanns rätt lagom så det skulle räcka. Bara att börja gräva bort matjord. Den gode vännen och bonden Tobias bidrog med mer finkross. Bra att lägga sten på tyckte jag och skön att ligga på tyckte dessutom någon.


Tvåhjulstraktorn har ingen differential, bara stum axel. Rätt motspänstig att svänga. Tänkt länge att jag skulle minska spårvidden lite. Blev nu äntligen av. Axelkonstruktionen medgav att ta 4 cm på var sida. Inte mycket, fortfarande styv i svängarna men ändå en märkbar förbättring.


2018 fick vi otroliga mängder äpplen. 2019 fick ingenting. 2020 blev det halvbra. Dags att plocka sista augusti.


I september lyckades vi till och med bedriva lite socialt liv, hälsade på goda vänner i Broby-trakten. Fin uteplats har de där vi kunde sitta och så var det ju riktigt trevligt att gå en promenad i sällskap.


Vinterpotatisen kom upp precis i mitten av oktober. Blev rätt hyggligt i år.


Så la värmepumpen av. Ny av märket Daikin blev installerad på nygjort markstativ.


Grannen som äger gamla skolan i byn hade ett par stockar från en döende ask, som jag fick till ved. Levererades vid tomtmuren, och nu var det 11:e november.


Den 25:e gjordes höstfräsningarna i odlingarna.


En bit in i december åkte jag till Tingsryd och träffade Erre. Vi lyckades fika på någorlunda virussäkert sätt och så utbytte vi lite nyttigheter. Några dagar senare:


Den 11:e december skulle jag köra Xantian till Hässleholm för att byta en ABS-givare. Kom 3 km sen var det stopp, för tanken var nämligen borrad och tom. Har lagat det hela med en hemgjord gummiexpander, tills vidare i alla fall. ABS-givaren byttes en vecka senare. Nu får den stå inne på gården. Inga fler hål, tack.


På själva luciadagen bakades årets pepparkakor.


I år skall vi inte sätta in julgranen allra sista timmarna före julafton var föresatsen. Hur det gick? Den här bilden togs vid halvelvatiden den 23:e. Förstås.


Årets vita jul inträffade på juldagen, riktigt fin rimfrost.


Sen var det grönt igen. Trots att det har känts som en blöt och kulen höst så är det inte stor mängder som kommit. Det har mest varit gråväder och dugg. Det syns i dammen. Där vattennivån vid fullt syns väl på den bruna randen där Scilla går, dagen före nyårsafton.


Ja så blev det nyårsafton, med grytstekt ungtupp och champagne och lite tillbehör. En skvätt whisky, minst, hann jag med också. Dagen därpå upptäcker man då att nu var det plötsligt ett nytt år, 2021.

Återstår bara att hoppas på att det just inträffade året kommer att skilja sig från det förra på ett fördelaktigt sätt. 2020 är slut, knappast särskilt saknat, men tack alla på forumet för allt det trevliga här.

Låt oss sen förena oss alla i en stor förhoppning och önskan om ett Nytt Bättre År!

6 kommentarer | Läst 518 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av JensSkoog sön 03 jan 2021, 02:41
Ja, hopp om ett bättre år är det inte svårt att enas om. Anar mig att vi är många som känner att gräs och mossa gror på stigarna som för till vänner och bekanta.
av Erre sön 03 jan 2021, 19:18
Ja 2021 behöver inte vara så storslaget för att slå 2020. Det räcker med att man får träffas igen. Något som man sett som en självklarhet.

Tack själv totte för allt du gjort å delat här under 2020. 🤗
av SHR ons 06 jan 2021, 21:51
God fortsättning Totte! Alltid trevligt att kika in på din blogg, känns hemtrevligt på någe vis :-)
Fortsätt så!
av totte ons 06 jan 2021, 22:19
Tackar så mycket! Jag skall nog peta in lite här då och då framöver hoppas. Tack och God fortsättning Linnea och alla ni andra!
av Slurfi ons 13 jan 2021, 13:02
Tack för fina bilder och text, mkt uppskattat.
av totte ons 13 jan 2021, 20:22
Tack för det Slurfi!