Dags då för krönikan över virusets år 2020. Det blev också året utan vinter, det blev aldrig någon vinter i början av året och det har inte blivit någon vinter nu i slutet heller. Gröna hagar beskådar Scilla den 11:e januari.


Blött så det räckte var det.


Julgranen hade vi kvar rätt länge, men här har den lastats på skogsekipaget för borttransport till byns majbrasa. Ja nåt förstamaj-firande blev det förstås inte sen av samma skäl som nästan allt annat blev inställt i år. Nån gång i höst eldades i alla fall brasan upp.


Hör och häpna, i februari köpte jag faktiskt en surfplatta, enbart wifi, men ändå. Samsung Galaxy Tab A. Som jag har Mac som dator skulle jag förstås haft en iPad, men inte till dubbla priset för en med sämre utrymme och prestanda. Har fixat så paddan och datorn ändå snackar rätt hyggligt med varandra.

Använder den faktiskt en hel del för att kolla väder, slå upp saker och ibland kolla forum när jag blir sittande vid matbordet. Fick ju förstås testa kameran, den har annars inte blivit mycket använd. Och vad blev den första bilden? Jo givetvis en hundbild, vad annars.


Mycket vatten var det ja, dammen en halv kilometer bort var överfull.


Det blåste bra 9:e februari. Strömavbrott blev det på eftermiddagen och det höll på till förmiddagen efter. Bra att ha ett fotogenkök och vedkamin.


Nästa bild är tagen sista dagen på hösten, 21/2. Enligt SMHI får det nämligen inte bli vår före den 15/2 och det måste råda vårtemperatur, medel över noll, 7 dygn i rad så först den 22/2 blev det vår efter att aldrig ha varit vinter. Klängrosorna hade sin egen uppfattning.


I slutet av februari kom det ändå lite snö, men den smälte snabbt bort. 28:e på förmiddagen såg det ut så här.


En av grannfastigheterna stod tom efter att förre ägaren dött på hösten. Det såldes och det var Tobias, den störste bonden i byn som köpte det. Som han sa, mest för att det inte skall bli sålt till nåt pack. Huset var i dåligt skick och väldigt omodernt och därför billigt. I slutet av februari sattes det igång, först med planering och rensning på tomten, som inte fått nån skötsel på flera år.


En hel del träd togs ner, och Tobias frågade om jag ville ta hand om veden. Ville jag förstås. Blev nästan 4 m3 stjälpt till slut.Mars blev en rätt kylig månad och den 29:e fick vi ett sista litet skrämskott från kung Bore.


Men som sagt, det var bara ett skrämskott, en dryg vecka senare var det dags för vårservice på cyklar, klippare och jordfräs. Smörjning, lite rengöring och allmän översyn. Fräsen krävde lite mer, den tände dåligt, så det blev en ordentlig putsning och justering av brytarspetsarna.


Ett par dagar senare var det premiärdags. Årets första cykeltur och Scillas första någonsin. Det gick ganska bra även om hon var, och fortfarande är, en smula rädd för cykeln.


Den 16/4 fick den nyservade fräsen göra tjänst, för då satte jag sommarpotatisen. Lite senare än vanligt beroende på den kyliga marsmånaden.


Det stora jobbet i april var att lägga marksten i växthuset, där det varit grus under flera år. Men nu blev det av. Körde hem sten i två omgångar med släpkärran, lastade om till tvåhjularen och körde in till platsen. Hämtade finkross hos bonden Tobias, också med tvåhjularn, och så var det läggning.


Ett skorstensgaller svetsade jag ihop lite tidigare och nu i början av maj, vågade jag mig upp på taket med slagborr, expanderbult och gallret. Så nu må kajorna bygga någon annanstans.


Det blev några tillfällen i maj att jobba upp ved ihop med Mange på Wrangelsdal. Den där poppelveden som legat sedan maj 2017 började bli rötangripen, så det var dags att kapa och klyva och lagra övertäckt. Vi kapade i halvmetersbitar och klöv, lagom som pannved till Mange och enkelt för mig att dela på mitten till min lilla kamin. Piggast av oss alla, Magnus granne Börje 87 år, han med röda mössan.En riktigt stor ful gammal stubbe från en hästkastanj skulle delas. Ihålig och med jord och grus och elände inuti. Delar du den åt mig får du en ny kedja sa Magnus. Tog ett bra tag och rätt många omfilningar men gamla Jonsereds 621 gjorde jobbet med ett 18" svärd och fick ny kedja sen.


Dags att sätta vinterpotatisen den 26:e maj. Flera veckor senare än jag brukat sätta, med avsikten att den kanske inte skulle hinna vissna redan innan sommarn tar slut.


Bara en vecka senare skördades första tidigpotatisen. Trots att den sattes lite sent så blev den färdig precis i början av juni.


Ett litet rörmokerijobb blev det i juni. Bytte ut alla läckande plastkranar och kopplingar till rejäla mässingsdon med skruvade slangkopplingar. En av mig själv mycket uppskattad förbättring. Jag hatar när det droppar.


Sällskapslivet var det inte mycket bevänt med detta år. Vi lyckades i alla fall få till några fikastunder i trädgården hos vänner och på samma sätt här hos oss. Uppställt med bord hos vännerna i Vä.


Fortsättning följer ...

4 kommentarer | Läst 424 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av erik lör 02 jan 2021, 16:33
Trevlig läsning och härliga bilder på Scilla. Inte oväntat att hon var först på linsen på nya plattan. Vet själv vem som dyker upp på var och varannan bild när man scrollar igenom galleriet :).
av Erre lör 02 jan 2021, 22:04
Bra där totte.
Alltid kul att läsa din årskrönika.
av totte sön 03 jan 2021, 00:25
Tackar! Det är rätt skoj själv att peta ihop den, blir ett perspektiv på det som hände, hur man bände och vad man kände.
av SHR ons 06 jan 2021, 21:45
Härligt Totte! "skrämskott från kung Bore" skrattade man gott åt :grin: