Jag är en "sån där" ni vet. En sådan som vässer mina sågkedjor med kedjeslip. Men det är bara början, nu ska ni få höra vad som är ännu värre så ta fram flaskan med Kamferdroppar så kör vi...
Jag har ingen aning om vad det är för typ eller märke på mina kedjor. Jag har nämligen inte köpt en kedja på 30 år. Mina sågkedjor plockar jag ur metallåtervinningen, likaså sågsvärden.
Efter Alfrida kunde man hitta kedjor som aldrig blivit vässade och svärd som bara hade lite färgsläpp, annars såg de ut som nya. Det var många som var ute i skogen och sågade efter stormen och de flesta hade nog ingen aning om hur man filar en kedja så när det blev ovasst åkte de och köpte en "ekonomipack" med två kedjor och svärd som sedan hamnade i metallåtervinningen när det var dags att skaffa ny "ekonomipack". Dessvärre var det en och annan nybliven motorsågsägare som hamnade på akuten också...
Kedjor som väntar på slipning


Jag har aldrig varit riktigt bra på att fila kedjor, det har väl blivit hyfsat men inte supervasst och därför tyckte jag att det var lika bra att skaffa en kedjeslip. Det fick bli den billigaste jag kunde hitta. Ja ni hör, det här blir ju bara värre och värre!
Tycker dock jag har bra koll på om det är en märkeskedja eller en lågpriskedja som jag slipar. Märkeskedjorna kan ibland variera i hårdhet, oftast kan man slipa utan problem men vissa kedjor är kinkiga då de kan blåna om man inte är försiktig. Lågpriskedjorna har tendens att få slipskägg och de håller inte skärpan särskilt länge.




Jag vet, jag har ingen koll på kedjors benämningar, om de är hel eller halvmejsel eller av vilket fabrikat de är. Det enda jag tycker jag behöver ha koll på är antal drivlänkar och drivlänkens bredd så jag får kedjan att matcha mot svärdet. Hur länge håller kedjan skärpan frågar nu säkert vän av ordning efter att inmundigat Kamferdropparna och svaret är att det varierar väldigt. Sågar jag rotvältor på sandig mark kan jag hamna på att byta kedja oftare än jag tankar och ibland kan jag köra så många timmar med samma kedja att jag byter bara för att jag anser att en nyslipad kedja måste vara vassare även om det fortfarande biter bra. Sedan inverkar säkert hårdheten på kedjan också, en hårdare kedja håller nog skärpan avsevärt bättre än en mjukare förutsatt att man fick till det i slipningen.

Vill bara avsluta med att säga att jag är verkligen imponerad av de som filar sina kedjor för hand. Man har superkoll på typen av kedja och vilken typ av fil som fungerar bäst. De som filar får säkert bättre skärpa i sina kedjor än vad jag får med min rackliga kedjeslip men det duger för mig.

4 kommentarer | Läst 1486 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Rotvältaren

Huggarmästare

Blev medlem: ons 11 mar 2020, 22:24

Kommentarer

av Jim_the_one sön 30 jan 2022, 06:59
Trevlig läsning.

Är man själv nöjd med skärpan så är man nöjd, å är jag nöjd med något så duger det åt mig.

Men vad är det för bra skrotlåda du har hittat?
av Rotvältaren sön 30 jan 2022, 11:44
Jim_the_one skrev:Trevlig läsning.

Är man själv nöjd med skärpan så är man nöjd, å är jag nöjd med något så duger det åt mig.

Men vad är det för bra skrotlåda du har hittat?


Jag jobbar med kundmottagning på en återvinningscentral så det är kanske den skrotlådan du tänker på.
av Jim_the_one sön 30 jan 2022, 13:38
Jaha, ja där kan jag tänka mig att det kommer ett å annat fynd.
av Mangan tis 01 feb 2022, 09:20
Älskar det! 👍