Det här med att köpa mer skog är svårt. Det är svårt att se alla värdena. Något vi konstant fallerar på är hur mycket jakotokarna höjer priserna.
Och då kostar ändå hektaren 150k här ute.
Förut var det en fastighet vi tittade på, 45hk, dålig åldersfördelning, eftersatt, ok vägar. Vi lade ett lågt bud på 100k/hektar. Den slutade på 6,5 miljoner, och vi pratade sedan med köparen och det var jakten som hade motiverat honom, skogen var en bonus. Men det var inget man kunde nyttja för att finansiera en del av köpet som iaf vi kollar lite på när man tittar på fastigheter.

Men så dök det upp 20 hektar 5 km från där vi bor. Klart vi åkte och tittade.
Hyfsat flack fastighet (vi har väldigt kuperat), tall (vi tycker om tall). Däremot var det ingen kvalitet på tallen, mycket små utskott, små böjningar. Tur dock att det finns företag som struntar helt i det.
Det var en stor andel s2-s3 områden, lite lite gallring och en del röjning.
Dvs köp, avverka (och mest troligt få dåligt betalt tack vare kvaliteten på tallarna), sedan låt stå i 50-60 år med lite underhåll.

Men sedan kom det till nästa punkt, det gick jättefina stigar, man såg att folk gick där, red där, cyklade där. Riktigt bra stignätverk som dessutom hängde ihop med fastigheterna bredvid.
Det var ju här värdet var, värdet var inte i 2500 kubik färdigt virke, värdet låg i rekreation.
Nu kan vi ju inte försvara 3-4 miljoner för att se till att bevara en fin skog att gå i och leva i, speciellt inte när den var 5 km bort.

När vi gick därifrån mötte vi några av dom som bodde i området (låg ett litet villa-område i närheten dit lite stigar gick).
Man fick en lite ledsam blick från dom och även om vi hade bestämt oss för att det här kan inte vi med gott samvete köpa och verka så såg man på dom att dom visste varför vi var där och att det är möjligt att dom inte hade så lång tid kvar att gå i sin skog.

Däremot blev vi sugna på att införskaffa en grävmaskin och göra ordentliga stigar i våra skogar för att ge folk en chans att njuta. Dock ett dyrt projekt, men med mervärde för själen.

Frågan är hur mycket skog vi måste såga ned för att ha råd med det...

2 kommentarer | Läst 830 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

rejser

Proffshuggare

Blev medlem: tis 26 apr 2016, 13:21

Skogars skog
Mina reflektioner i resan som nyindragen i skogsvärlden och alla dess knepigheter.

Kommentarer

av Fixaren1 ons 04 nov 2020, 22:38
Känns som att många som köper skog har skatteplanering som huvudskäl. Sen undrar jag varför så många som vansköter sin skog inte säljer den istället.
av kvtg sön 08 nov 2020, 17:23
:sad: Förstår inte vad man ska skog till om man inte vill sköta om den