Om det blir balans på älgarna när ledningsgatan varit oröjd några år .
Så är balansen borta när den blir ny röjd .
Att röja hälften åt gången vore bättre.
Hur ska vi ordna det .

3 kommentarer | Läst 1732 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

p till p

Seniorhuggare

Blev medlem: fre 22 jul 2016, 22:09

Kommentarer

av Älgfoderodlare sön 17 sep 2017, 16:22
Jag kan ju tycka att en del av de växter som trivs i ledningsgator o som inte når sådan höjd att de kan hota att nå kontakt med själva ledningen. Typ olika arter av Sälg som bara blir buskiga, skulle kunna lämnas helt o ev. bara toppas. Samma kan gälla Rönn som växer relativt långsamt men som vid toppning kan bli buskiga o stanna av i höjdtillväxt. Det är ju något som man skulle kunna disk. med nätbolaget om. Jag har sagt till vår leverantör att jag sköter röjningen över vår mark. För många år sedan fick jag brev om att de skulle komma o röja. Och även fast de haft underhållsarbete efter ledningarna, har de inte återkommit. De har förmodligen accepterat som det ser ut idag. Och vitsen är väl att kunna visa att man sköter det man säger. Alla trädsorter som kan bli tillräckligt höga, drar jag upp med rötterna för att slippa rotuppslag, typ Björk, Asp o Al samt alla barrträd. Medan Sälg o Rönn får växa kvar. De har ännu inte sen jag sa till, varit dit en enda gång för att röja själva. Och där går ju Älg idag o betar 15-20 m från vårt hus o sköter en del av toppningen dom med. Dessutom gynnas ju bl.a. En mer där också. Så dialog kan nog lösa möjligheten att få ha en "tillåten" mängd bete kvar. De sparar ju dessutom en kostnad som är väl prio 1 för dom. Det verkar ju ha fungerat för vår del.
av p till p mån 02 okt 2017, 18:52
Det bästa är säkert att röja själv .Kan man få betalt för det röja några hektar gratis är inte så roligt .Dessutom kommer säkert grannarnas älgar när resten av gatan är röjd och äter mina plantor som mellanmål. Vi ska lämna hänsynsytor och dylikt . Då vore det inte så svårt för elbolaget att dela på röjningen hälften var tredje till fjärde år .
Vore intressant att veta om någon har provat vide för att slippa röja
av Älgfoderodlare fre 06 okt 2017, 13:55
Utan dialog med nätbolaget, lär ju inte Viden stå kvar efter nästa röjning i alla fall. De tar ju allt utom ev. Enebuskar. Men det är väl kanske just denna form att ökad betesunderlag som skulle intressera jägare att kunna vara delaktiga i viltvården på området, och kunna hjälpa till med arbetsinsatser av detta slag. För med handredskap kan ju några man röja en avsevärd sträcka på kort tid, om de enbart skall toppa buskar o småträd. Men även ex. hårt nerkapade Granar som "förbuskas", kan stå kvar på så sätt o bilda bra häckningsplaser för flera flyttande småfågelarter. Bra argument vid disk. med närbolaget dessutom. Men viktigast att visa på ATT man gör det man tar på sig.