Det gick alltså åt en ny pumpcylinder. Den gamla var helt enkelt för sliten. Problemet var att den var flera millimeter vidare mitt i än vid ändarna. Således så trycktes packningsmanschetten ihop i änden av slaget och sen glappade den och släppte mitt i. Var till Rinkaby rör idag och skaffade cylindern á 622 kr. Med lädermanschetten och nya rostfria skruvar så blir det rätt jämnt en tusenlapp för att få igång pumpen. Må det dock vara värt. Att ha en pump på gårdsplan som inte ger vatten är inte som det skall. Så har vi nytta av den för att få vatten till vattning på framsidan. Tillkommer, nog så viktigt, säkerheten i att kunna få fram vatten när strömmen är borta.

Hemkommen från inköpsrundan satte jag igång. Först skjuta undan locket och hissa pumpen igen. Trefoten med taljan har fått stå där sen förra försöket.


Undre cylinderlocket som sitter på sugröret skruvas av och så kan cylindern sen skruvas loss från övre delen. Så dit med den nya.


Skruva ihop först mot överdelen, sen är det lite joxigt med den nedre delen. Bottendelen hänger här i spakblocket och en repstump så går det hyggligt att dra ihop till man får i skruvarna.


Ihopskruvat och klart. Hällt i några liter vatten för att se att det håller tätt i skarvarna


Så ner med pumpen, skjuta in locket och prova och visst kommer det vatten, funkerar precis som det skall. Syns på bilden att spannen är halvfull.


Tidigare har pumpen inte varit fastskruvad i betonglocket. Nog för att den står där, men den gungar när man pumpar och det är inte bra för det frestar på rör och skarvar neröver. Så jag hittade tre expanderbultar i en bra-att-ha-låda. Borrade i dom i locket och drog fast. Til slut mejslade jag till en liten betongkloss som tätar slitsen i locket utåt. Borrade ett hål i den och så en bult som sticker ner som en sprint så att klossen inte far ner i brunnen.Det mest förvånande i alltihop är att jag lyckats göra alltihop utan att tappa så mycket som en mutter ner i brunnen. Hade allt varit normalt så hade förstås minst det dyra spärrskaftet och ett par skruvnycklar legat därnere nu tillsammans med ett litet sortiment skruv och annat smått och gott.

12 kommentarer | Läst 3304 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre fre 11 aug 2017, 21:34
Hehe
Tappa grejer är en klassiker.
Surt dock om det är ner i en brunn. :d

Bra jobbat totte
av Vedvid fre 11 aug 2017, 21:56
Elegant totte! Håller med om tappade grejor. På nuvarande projekt ligger två hållare till friskluftsintaget till intercoolern samt en ny ledficklampa mellan bukplåten och oljetråget :lol:
av totte fre 11 aug 2017, 22:56
Tackar! Jo, finns det nånstans där man inte kommer åt så tappar man grejorna där. Vet då säkert att jag sålt minst en gammal bil med medföljande skruvmejsel nånstans nere under motorn :lol: . Så det var rent märkligt att inget föll i brunnen.
av Slurfi fre 11 aug 2017, 23:05
Kanon, fint med en extrapump på gården.
Nå, men du hinner nog tappa mer grejer, gärna på nåt oväntat ställe för extra effekt.
av lfq lör 12 aug 2017, 06:54
Grattis till ett lyckat jobb.
av halvproffs lör 12 aug 2017, 07:17
Fantastiskt roligt att det finns människor som du som lägger ner tid och fixar denna mycket smarta uppfinning som det var en gång i tiden.

Hängde du verktygen i ett snöre knytet i en livremsögla?
av totte lör 12 aug 2017, 12:12
Tack!

Ja Halvproffs, de här pumparna är riktigt bra. Fantastiskt att de fortfarande går att köpa och att reservdelarna finns. Nej, jag gjorde inget särskilt med verktygen, utom att allmänt försöka vara lite extra varsam med att hålla stadigt.

Som Slurfi säger, det är inte försent, fast inte i brunnen då.
av Blivande snickare lör 12 aug 2017, 19:00
Intressant. Speciellt för mig som är så ung att jag inte ens visste hur en sån där pump fungerar :grin:

Verktygen är en bisak att tappa. Det viktiga var att du inte tappade dig själv i brunnen! :ymhug:
av Vedvid lör 12 aug 2017, 19:50
Verktygen är en bisak att tappa. Det viktiga var att du inte tappade dig själv i brunnen! :ymhug:[/

Man bör även passa sig för att tappa förståndet. Har hänt mig en gång :-o
av Blivande snickare lör 12 aug 2017, 19:52
Hittade du det? :mrgreen:
av Vedvid lör 12 aug 2017, 20:46
Sambon hittade det av en slump när hon städade. Dessvärre behöll hon det.
av totte lör 12 aug 2017, 23:17
Ha, jotack, att inte tappa mig sjäv i brunnen såg jag väl upp lite extra noga med. Förståndet var ingen risk, det kan man bara tappa om man har nåt :d .
Annonser