..heter det ju så fint!! Vore ju bra om det man får i sej stannar iaf. ett par år.. :)
Jag har ju slarvat med bloggandet pga studierna, det är lite mycket nu... :shock:

tex har vi idag haft "skogsuppskattning" (Jo, jag uppskattade ju skogen redan innan - måste jag lära mej det igen asså??) och NU har jag verkligen förstått hur mycket man egentligen ska värdera sin Mantax-kompis (dataklaven asså)...

För att räkna ut ett träds kubikmassa så behöver man ju bara knappa in Höjd o Diameter i klaven, å så vips så får man på en sekund svaret man vill ha.
Men här i Gammelkroppa fick man pröva formeln som ligger bakom:
Kolla bilden nedan... Detta är asså "NÄSLUNDS STÖRRE" för beräkning av kubikmassa:
Näslund måste ha vart en smart kille, för å komma på detta nån gång på 1940talet..


Det tar ju en halv evighet att knappa in detta i TexasInstr. och risken för felknappningar är ju hög, så man lär ju dubbelkolla sej en gång till..

Jaja, annars är det otroligt trevligt här, skolan ligger i mkt fin natur, med skogen inpå knuten. Mkt bra lektioner, bra boende, bra mat (helpension) och bastu & bar i källarn - vad kan man mer önska???
Vi har kört nåra fina kurser som "botanik" och "marklära" (som är läran om detdär som kommer upp med banden om man grävt ner skördarn på en kalhygge.nu-bild...) som är klart intressant..
Nedan en liten skiss på temat "Kvävets kretslopp" - nån som känner igen sej??? :
Visst verkar det rätt enkelt???


Maskinerna rullar fint, tack vare bra personal, på hemmaplan. Man har ju lite svårt att släppa det helt, men det funkar bra, jag är där o kladdar lite så mkt jag hinner, mellan familj o skola. Alltså inte så mkt..

911.3 var inne på storservice i förra veckan, fixade lite med utskjutet, brandbesiktning, svetsa/förstärka ramen/tanken börjat fukta diesel, fylla vatten i boggien - det skulle vart i den från början, nu blev den riktigt stadig - nästan lika tung som en Ecolog.. blir intressant o se om den sjunker lika lätt oxo.. :lol:

810d har ÄNTLIGEN fått 4 nya OFAkedjor, det blev aldrig nån ordning på dom HeltPerfekta.. Efter massor med trassel med trasiga länkar så åkte dom tebax.
Länkar som går på olika sätt...


Snart daxx för 3000h service på den lilla gröna faran... tiden går.. Den har väl gått bra, förutom att den trasslade in kranen i en liten elledning för en tid sen.
TÅRTA ÄR JU SÅÅÅÅ GOTT!!!!!!

well, nu äre daxx o kolla lite på en presentation som ska va klar om nån dag..

6 kommentarer | Läst 30844 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

kalhygge

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: sön 17 feb 2008, 15:33

Kalhygges dåligt uppdaterade blogg
Jag David, född 1976, bor mitt i skogen i östra Närke, på en liten skogsgård med hobbylantbruk och med fru o 2 små ungar (Årgång 05 & 08).
Ekologisk KRAVcertifierad köttproducent - köttlådor direkt till konsument!

Efter 14 år som skogsentreprenör börjde jag 2016 som ProdLedare på Moelven skog i Kumla. Företaget rullar på, dock i lugnare tempo.

Leksakerna:
DJI Phantom 3.
Valmet 911.3 / SP451LF
Volvo EC70 / Svab / SMP rotortilt.
Stihl FS480 o Husqvarna 550xp.
NH 6020 Elite

Kommentarer

av totte tis 27 sep 2011, 21:47
Jomen, nog känner man igen sig, både vad gäller kubik och kväve. Är ett par av dom saker jag lyckligen hade glömt från skogsteknikerutbildningen för snart 30 år sen, gick ut till jul 82.
av kalhygge tis 27 sep 2011, 22:47
Hehe, då har man ju iaf en bra referens på vad man KAN bli efter denna utbildning..

Vart gick du den nånstans?? Hade även ni massor med latinska namn på växter etc?
av totte tis 27 sep 2011, 23:08
Jag gick på skogsinstitutet i Bispgården, numera nedlagt av SLU:s byråkrater. Jajamensan, det var latin så det drällde om det, jag hade turen att ha jobbat i trädgårdsbranschen några år så jag kunde faktiskt det mesta redan innan. Minns att det var en i stort sett mycket bra utbildning, lärde massor om skogsproduktion, planering, marklära, skogsekonomi och annat smått och gott. Glömt massor och en hel del vore i vilket fall inaktuella kunskaper nu. Jag halkade ju in i databranschen och universitetet direkt efter och så blev det som det blev. Nu har jag bestämt att jag skall bli pensionär när jag blir stor.
av D Brown tis 04 okt 2011, 23:18
Denna syn i värmlandsskogarna såg bekant ut: :wink:
Bild


Det syns ju även lite på bilden, men inne vid skolan var det en riktig gubbateaser, stod ofta 2-3 stycken och betraktade.

Tack för bra föredrag :-bd
av kalhygge ons 05 okt 2011, 09:56
Haha, "gubbateaser" var ju ett häftigt uttryck.. Men den e rätt bra att parkera lite vid sidan av vägen med..

Jag tog den kärran denna vecka, då Swedol (gubbadagis #2) har kampanjdag på Torsdag när jag passerar hemåt, å då räcker knappast en Volvokombi, utan det går åt Dodgeflak för all olja etc...

Kul att föredraget uppskattades, hoppas ni gillade GKA!!
av Uvskogen ons 05 okt 2011, 14:29
Tänk om alla räknemaskiner försvann och vi alla måste räkna från grunden x_x