Idag fick jag hjälp av norfelt(forummedlem) att köra ut frötall. Gick bra fast inga vägar var gjorda. Hade fällt tallarna i stråk, så det var mycket virke bitvis (även mycket risplockning) :wink:
En vacker dag med solsken och -10.

Rejält lass!
Naturvårdsträd. Bohål!
Blev en grovsing idag också :)
7 kommentarer | Läst 1805 ggr

Mer om bloggaren

isteskog

Huggarmästare

Blev medlem: mån 27 sep 2010, 20:13

Kommentarer

av machonisti fre 09 jan 2015, 18:24
Saftiga stammar. Har inte huggit en redig tallstock sedan -08, känner mig lite avundsjuk. Det är speciellt med dylika tallar som du fäller just nu. Rätt enkelt att aptera när det verkar vara felfritt upp till 5-6 meter, eller missar jag kraftigt.
av isteskog fre 09 jan 2015, 18:58
De flesta stamblocken blir 5,2-5,5m. krok kan göra vissa kortare.
Bestånden jag huggit frötallarna i har stått några år för länge. Älgen har varit hård på ungtallarna och gran och björk dominerar i dagsläget.
Hade en till tall som nog var uppåt 45cm i topp, men den vart ett naturvårdsträd. Den var vriden och hade en stor krona, kanske ett kommande örnbo!
Ganska lättapterat som machonisti skriver :)
av Uvskogen fre 09 jan 2015, 19:10
Skulle behöva nån som kan köra ut åt mig också, särskilt efter idag.
av machonisti fre 09 jan 2015, 19:12
Det är just dyra första stocken som brukar ge huvudbry följande är inte så dyr om man missar lite. Tyckte att jag saknade småtall med tanke på att fröträd stått. Odlar ni bara gran i området om älgen är så hård på dina ungtallar? Nog ser vi avbrutna toppar och betade kvistar men inte så att det blir extrema problem och så verkar självsått klara sig bättre än planterade hos oss.
av isteskog fre 09 jan 2015, 20:25
För det mesta så får man titta noga efter bulor på stamblocken. Första bulorna och torrkvisten satt i regel först vid 6-7m på dessa tallar.
Småtallen finns, men oregelbundet och älgbetad. Det kommer nog att bli ett granbestånd med inslag av björk och lite tall när det lämnar röjningsstadiet. Jag planterar tall där det passar och lämnar fröträd av tall och planterar gran under på vissa områden. Vill ha blandskogar där det passar.
Hos oss betas tallsjälvföryngring med lövinslag hårdare än planterad tall. Den veka tallen som trängs med lövet verkar vara betesbegärlig.
Blev du något klokare, machonisti? ;)

Vad har hänt idag då, Uvskogen?
av Uvskogen fre 09 jan 2015, 20:39
Jamen läs bloggen min, ovanför din....
av norfelt lör 10 jan 2015, 23:01
Tunga lass blev det. Å stockarna var grova men långa.