Måste ge lite bakgrundsinfo först. Slutavverkade 1ha som var lite försumpat. Tog dit en Hudikgrävare med förare som dikade. Planterade tall och gran. Nedanför fanns en gammal inäga på 0,5ha som jag planterade med gran. Året är 1983.

Gallringen startade nu efter älgjakten på helger och nu är det nästan klart.
Tallen åt älgen upp det mesta av men ersattes naturligt av gran så det beståndet är jag nöjd med. Lite längre ned satte jag enbart gran (ganska tätt planterat). Det beståndet tryckte snömängderna 98 ned granarna så nästan alla är krokiga första 2 meterna. Efter dikningen blev det stora mängder grå och klibbal. I stort sett alla gråalar(inte klibb) har älgen gjort barkgnag på.

På den gamla inägan har älgen gjort barkgnag på nästan alla granar och råbockarna har tyckt om att fela dito när dom var lagom stora.

Nu låter det här som ett tycka synd om mig blogg men det är bara info hur det kan bli ibland.

Det har blivit massor av al så nu har jag nog huggit ihop lastbil o släp. Blev 3st 4m bitar av varje och bara några kvistar på sista biten.

Det jag lagt märke till är att klibbalen har vuxit snabbast och att gråalen är väldigt klen så att bred fällkam är nödvändigt och att torrkvistar kommer nedfarande titt som tätt från alen.

Hade tänkt fota före, under och efter men orkade inte. Tycker det är för omständigt med bilder åt fel häll och i fel turordning. Tänk om man kunde klippa och klistra istället.

ÄH, ska jag verkligen skicka detta tramsinlägg, tycker själv att det blev skit. Torrt och tråkigt men här har ni det.

4 kommentarer | Läst 3401 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

halvproffs

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 19 jan 2008, 08:18

Kommentarer

av Uvskogen sön 03 nov 2013, 16:35
Kul att läsa om att någon annan också håller på och brottas med al!
av Blivande snickare sön 03 nov 2013, 18:56
Vad menar du med fällkam?
Brytmån?
av totte sön 03 nov 2013, 19:15
Al är ett lurigt träd att ta ner, det är sprött och spjälkar och har sig på en massa dumma sätt. Men nog får du se till att knäppa några bilder på det, kan väl klistra ihop dom med silvertejp?
av halvproffs sön 03 nov 2013, 19:16
Blivande snickare skrev:Vad menar du med fällkam?
Brytmån?


Precis! Gångjärn kallar en det också.