Just nu pågår en debatt om detta forum, dess moderatorer och vad som ska vara tillåtet att skriva om eller inte tillåtet att skriva om. ( Vad händer med alla moderatorer? )
Personligen känner jag att jag inte vill delta i den debatten även om jag kan ha egna tankar om det. Egentligen tycker jag att det till syvende och sist är helt upp till ägarna av ett forum som avgör vad deras forum ska innehålla och egentligen är det bara att gilla läget. Forumet är enskild egendom och det torde vara ägarens ensak att förvalta denna egendom. Att detta sedan kan leda till ett oönskat utfall som att moderatorer slutar eller att forummedlemmar tackar för sig vilket i förlängningen leder till att forumet sakta tynar bort är något ägarna får ta med i beräkningarna.

Det finns otaliga forum med alla möjliga inriktningar, vissa har jag följt, vissa har jag varit medlem i och i vissa är jag fortfarande aktiv. Vissa forum har passerat bäst före för länge sedan och man undrar varför de överhuvudtaget finns kvar samtidigt som det kan kännas lite ledsamt när man blickar tillbaka till deras storhetstid och man läser i fler år gamla trådar och ser engagerade och kunniga människor som av olika anledningar inte skriver längre.

"Vi såg det inte komma" är ju ett vedertaget uttryck och svar på frågan "hur kunde det gå så jävla fel"? Jag har som sagt följt ett flertal forum under ett antal år och de flesta är idag bara en spillra av vad de en gång varit. Det har varit datorforum, bilforum, olika föreningars forum och de har trots det breda spektrum av olika intressen haft en sak gemensamt och det är att man har verkligen sett det komma, gång efter gång.

Det brukar börja ganska oskyldigt, en person (vanligtvis väldigt kunnig inom området) skriver inlägg i många trådar. Ofta är de inläggen väldigt informativa och ger vägledning till trådstartaren att komma vidare med problemet denne skriver om. Och så här håller det på ett tag och vederbörande ses av andra som en guru, kanske med viss rätt eftersom det ofta är en väldigt kunnig person. Men sedan är det något som går snett. Den tidigare så hjälpsamme forummedlemmen blir allt mer hårdare och raljerande i tonen och börjar allt oftare sina inlägg med att påtala att alla andra har fel. Och varför blir det så? Är det för att denne har fått en så grandios självbild att denne tycker att han är en auktoritet och därmed har rätt att nedvärdera andra? Jag tror faktiskt inte det. Jag tror så här, skriver man många inlägg och svarar i många trådar så får man också många motfrågor, man får en hel del motargument och man får tyvärr också trollens uppmärksamhet. Om man då istället för att sprida sin kunskap och erfarenhet istället måste försvara sig mot trollande, svara och förtydliga för de som har följdfrågor, kommentera de som har andra erfarenheter, utveckla sitt resonemang, ta skit från ännu flera troll och så vidare och så vidare.... Tja du som läser ser säkert vart jag vill komma. Det blir helt enkelt för mycket, den tidigare så hjälpsamme känner mer och mer bitterhet och det hela slutar med att han vevar mot allt och alla. Det är synnerligen tråkigt för oskyldiga som ställer relevanta och sakliga följdfrågor eller presenterar avvikande tankar står mitt i skottlinjen när skiten träffar fläkten. Och det kanske är så till den vida grad att man tackar för sig och spolar ut sig själv med badvattnet. Och den tidigare så hjälpsamme som nu börjar veva runt befinner sig plötsligt i en nedåtspiral för ju mer denne vevar runt ju fler mothugg får denne och trollen triggas ännu mer. Och varför ingriper då inte en moderator frågar sig vän av ordning? Antagligen vill man inte det för det är ju en så kunnig person som av många ses som en guru och petar man på en guru så kan man vänta sig en skitstorm utan dess like så lika bra att ligga lite lågt....

Tyvärr brukar det inte sluta där. När andra forumister ser sin guru veva runt och gå lös på pli och kreti faller man i dennes talkör och efter ett tag så går det inte att starta en tråd utan att bli uppläxad av någon energisk beserwisser som ska skriva dig på näsan för att du inte sökt i forumet innan du startade en tråd eller att du gett för lite information eller att du får inte göra si eller så . Av vilken orsak du inte får göra si eller så är oftast för att gurun sagt så och därmed basta, logga ut och gör om och gör rätt! Varje tråd blir ett evigt tjafsande om hur många varv justerskruvarna skruvas för grundläge, varför just det grafikkortet är sopor eller varför det borde vara förbjudet att rösta på ett visst parti eller varför BMW saknar blinkljusspak...

Tyvärr har jag sett de här tendenserna och utvecklingen så många gånger nu att jag är säker på att "jag ser den komma" även på Skogsforum. Och när man väl står på det sluttande planet så brukar det gå undan, först försvinner ett par enstaka medlemmar, sen ett dussintal och inläggen börjar rasa i antal och till sist finns inte en käft kvar. Man hittar andra forum att komma till tals på precis som det nu skrivs om i en tråd på detta forum, man tycker inte Skogsforum är kul längre och söker andra vägar. Och det tycker jag är så förbannat tråkigt!

Idag hade jag tänkt skriva ett inlägg om mina nya sågar jag köpte för ett tag sedan men så hittade jag den här tråden om moderatorerna och då kändes det inte lika motiverande längre.
Avslutar med en friskrivningsklausul: allt jag skrivit i detta inlägg är mina egna högst subjektiva reflektioner och tankar och således inte faktabaserat.

3 kommentarer | Läst 945 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Rotvältaren

Proffshuggare

Blev medlem: ons 11 mar 2020, 21:24

Kommentarer

av halvproffs ons 15 jun 2022, 18:01
Pricksäkert och sant skrivet. Dock kan man sluta på ett forum utan att kasta skit på andra.
av Rotvältaren ons 15 jun 2022, 20:30
halvproffs skrev:Pricksäkert och sant skrivet. Dock kan man sluta på ett forum utan att kasta skit på andra.


Ja man behöver ju inte skrika hela vägen ut så att säga.
av anersimyra tis 14 feb 2023, 17:55
En mycket bra sammanfattning..👍🙂