Den gångna veckan har jag tillbringat i Lantmännens verkstad där jag har servat tröskan jag kör på jobbet och en av kollegornas tröskor. Det är många oljor och filter som ska bytas. En hel del remmar och kedjor som ska kollas. Hela servicen tar ca 3 dagar för två man, lite beroende på vad man i övrigt hittar som behöver åtgärdas.



Att byta luftfilter namn är ett av de snabbare jobben


Vända knivarna i halmhacken. Ett terapiarbete som tog 2 timmar


Bandställen har sju olika ställen där det ska bytas olja, 4 på utsidan och tre på insidan och tar ca 3 timmar per bandstället. Det mesta av tiden är dock väntan på att oljan ska rinna ut så man hinner med lite andra saker imellan.




Ett litet elfel hade jag också. Säkringen till backspeglar gick när jag skulle justera dem. Jag och reparatörer höll nog på i tre timmar innan vi hittade en kabel de klämt i jorden till kretskortet när de byggde tröskan. Tittar ni riktigt noga på en av de lila kablarna ser ni skadan.


Igår fortsatte jag med min lilla skrothög på gården. Nu när jag har bytt skogsvagn till en med större hjul så passar inte tillsatsen jag har när jag kapar ved så den får byggas om lite. Det som ställer till det är ju höjden på hjulen, de är 10 cm högre än inmatningen på vedmaskinen så överkanten på bankarna kommer ca 18 cm över nämda inmatning. Jag har nu skrotat mittbanken och stället har jag bara en rulle i höjd med vedmaskinens höjd utanför hjulen som jag får rulla ner veden på. Denna rulle är också justerbar i sidled så nu behöver jag nog inte vara så noggrann när jag backar till. De andra bankarna har jag förskjutit över mot vagnens vänstra sida så jag kan mellanlanda lite på vagnens högerhjul med veden innan de kommer på rullen.
Vi får se hur det fungerar annars får jag tänka om.

Minnes bild från förra bloggen.


Den främre staken satt rejält så bara att plocka fram domkraft och slägga.


Så här blir första modifieringar.


4 kommentarer | Läst 3330 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

ananders

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 feb 2011, 12:13

En drängs memoarer
Som titeln lyder så kommer jag att skriva om mitt jobb som dräng på ett större lantbruksföretag.

Jag kommer även att skriva om mina aktiviteter i "min" skog som jag samäger med mina syskon och mamma. Eftersom jag är säsongsanställd på jordbruket så brukar jag ha januari och februari till mitt eget förfogand. Under vintern ägnar jag tiden helst åt gallring :smile: , vilket ibland får avbrytas för uppröjning av vindfällen :evil: . Övrig tid så är det mest röjning, underhåll av diken, och lite underhåll av byggnader och inventarier.

Hoppas att jag skriver nått som är värt att läsa.

Kommentarer

av Erre mån 27 feb 2017, 10:18
Pampig tröska!!
Ja det måste ta sin tid att gå igenom den.
När det är dax för dom att gå så får det inte stanna pga haltande underhåll.

Okej. Nu fattar jag ditt dilemma med nya vagnen.
av Uvskogen mån 27 feb 2017, 13:33
Sådär "totte" smart alltså! Ingenting i onödan på backen! :)
av ananders mån 27 feb 2017, 19:52
Ja tröskan är pampiga, det tycker också de trafikanter som antingen möter eller kommer ifatt oss när vi kör på väg. :grin:
Det gäller att göra servicen grundligt, för det första chefen säger om något krånglar under skörden är: Gjorde ni inte vid det vid servicen? :roll:

Jo vagnen gav mig ett litet dilemma. Ska testas till helgen troligtvis men sitter och funderar på om jag ska ha en rulle på banken längst fram också.
av ananders mån 27 feb 2017, 19:56
Uvskogen skrev:Sådär "totte" smart alltså! Ingenting i onödan på backen! :)


Dels det och sedan ville jag ha ett uppläggningsbord till vedmaskinen så kom jag på att testa att ha vagnen som uppläggningsbord. Vagnen måste ju ändå användas för att få upp veden på bordet.