Montering:

Gör rent där packboxen ska sitta. På den här tog jag lite grant sandpapper och tog det värsta. Jag passade även på att hona ur pumpcylindern då den var fastrostad eller nått där i. Köpte biltemas honingsverktyg för bromscylindrar, som är lite för stort och slipade slipstenarna så det passade.

Göra rent för packbox


Biltemas honingsverktyg


Fetta in packningar innan montering. En hylsa kan underlätta montering av packboxar, lagomt stor så den inte trycker på innerläppen på tätningen men liten nog så den kan krypa ner.

Montering av packbox / avstrykare


Passa på och skruva isär sänkventilen / backventilen och gör rent dem. Kontrollera att fjädern är hel. Annars får man fenomenet att lyftaren sjunker efter man pumpat. Detta kommer man åt efter man satt ihop allt om det blir fel. Mejslarna markerar var delarna ska sitta och delarna ligger i ordning som de ska monteras.
Backventil / sänkventil


Prova med en dorn att kolven fjädrar innan du monterar sänkmanövreringen.

När du monterar så är det enklast att haka på de inre spårringarna till hjul och gafflarna etc innan du sätter ihop det, tro mig jag upptäckte det efteråt.

Tyckte även det var enklast att montera kolven i gafflarna först och sen trä på hela cylindern.

Var nog enklast att montera fjädern till handtaget runt kolven först och sen handtaget.

Slipade den värsta rosten på gafflarna och strök på hammarlack.

Ekonomi i detta då, allt är inklusive moms men alla kvitton går att lyfta moms på.

2 st BT pallyftare fick jag för 400 kr
Packningar för cirka 1 100 kr
Färg för 269 + 169
Penslar 40 kr
Hydraulolja biltema, 57 kr / liter, åtgång cirka 0,5 l / lyftare
Nån fjäder och fjädrande rörpinnar anser jag är sånt man köper en sats då och då och har hemma av. Lika så fett och rengöringsmedel.

Summa: (400 + 1100+169+269+40+57)/2 = 2035 / 2 = 1017,50 / st, nyrenoverade. Med en sån här guide och så säg 6 timmar att dona en lyfare effektiv tid för en amatör som mig. Samma ställe som jag köpte mina på sålde fungerande BT för runt 2500 kr + moms. Så jag har till och med timpenning på det, 200 kr / h - skattat och klart. Dock kunde jag köpt en ny för 2 000 kr men jag tror jag ångrar mig när man ska svetsa eller renovera den. Troligen hade bara blivit en som alltid står på fel våning. Dessutom hade jag inte fått haft så här roligt.

Dålig skärpa på resultat


Nu Pallar jag inte mer...

7 kommentarer | Läst 5957 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Vardon

Huggarmästare

Blev medlem: tor 09 jan 2014, 19:07

Vardon fördriver tid
Genom att skriva i blogg så slösar jag med din tid som läser den. Det bjuder jag på. Jag förväntar mig inte att nå samma kändisstatus som många andra bloggare, men skulle så ske och jag ska vara med i Fångarna på fortet så lovar jag att ha skogsforumskläder på mig.

Har alldels för långt till gård och skog men försöker vara där mer och mer. Under tiden tycker jag om att skruva, hellre än bra och tycker om att ta något trasigt och förvandla det till något fungerande.

Därimellan brukar jag besöka en väns föräldrar och tvångsarbeta. Det innebär att man tvingar sig till att få arbeta. En bra dag så ser vi inte varandra på hela dagen förrän till kvällen då ost, vin och whisky ska förtäras.

Kommentarer

av Erre lör 05 mar 2016, 23:22
Haha. Underbart Vardon!!
Bra jobbat!
Å välkommen in i bloggandet!!!
av Vardon sön 06 mar 2016, 00:46
Inte så avancerade maskiner som dina Erre men börjar bli sugen på att återuppta donadet med veteranspårvagnar.

Bock och tack
av Blivande snickare sön 06 mar 2016, 08:11
Snyggt jobbat, å med bara en skulle det nog gått som du skrev. I 9 fall av 10 skulle lyften ha stått på fel våning!

Fint med priskalkyl å allt! :)
av Göt sön 06 mar 2016, 09:02
Fantastiskt vad du kan

bra jobbat
av Slurfi sön 06 mar 2016, 09:25
Mysjobb såg det ut som. Trevligt.
av Vardon sön 06 mar 2016, 12:41
Blivande snickare skrev:Snyggt jobbat, å med bara en skulle det nog gått som du skrev. I 9 fall av 10 skulle lyften ha stått på fel våning!

Fint med priskalkyl å allt! :)


Kalkylen vågade jag inte göra förrän efteråt eftersom man aldrig vet hur såna projekt utvecklar sig. Sen tar det ju alltid längre tid i början. Men det är så underbart att ha allt lagrat på pall...
av totte sön 06 mar 2016, 19:24
Snyggt jobbat och beskrivet! :-BD