Resans planering sprack redan några dagar innan. Planen var att åka rakt upp till Uvskogen och bli kvar där någon dag. Men hans hustru K har länge haft ont i foten, något som måste opereras. Och plötsligt hade det kommit en återbudstid för operation på onsdagen, just när jag planerat att vara där. Så då ringde jag halvproffs, som jag ändå planerat att besöka.

Ny plan, jag åker uppåt på tisdagen och campar nånstans, en campingafton var i vilket fall något som jag ville få till. Sen då till halvproffs i Hedesunda nån gång på onsdagen. Så på tisdagsförmiddagen startar jag, regnade lite smått. Såg bättre ut när jag kom en bit upp i Småland, kunde stanna på en rastplats och koka en kanna kaffe, fylla termosen, dricka ett par koppar och käka några smörgåsar utan att det regnade.



Uppåt Östergötland började det stänka igen. Rätt måttligt till en början. Så ökade det lite efterhand. Nånstans mellan Borensberg och Örebro regnade det såpass att jag tvekade ett bra tag att ens gå ut och pinka. Nöden har dock ingen lag, så ut i störtregnet fick jag ta mig. Det var då jag insåg, eller snarare till slut accepterade, att den där campingen blir det inget av med denna dag. Så jag ringde halvproffs och undrade om det kunde gå bra att komma i kväll istället för i morgon. Jodå inga problem, jag var så välkommen. Därmed siktade jag in mig på snabbaste vägarna direkt dit, det var ju inte väder för någon nöjeskörning på mindre och trevligare vägar. Innan jag fortsätter så kommer här kartan över resan med hållpunkterna inlagda.



1: Halvproffs i Hedesunda
2: Rastplats vid Oreälven
3: Uvskogen i Gagnef
4: Thomas i Österbymotrakten, en god vän i Citroën-kretsarna
5: Erre i Eriksmåla
6: Johan Eriksson i Ingelstad

Efter den trista första resedagen kunde det ju bara bli bättre, och så blev det också. Hos halvproffs blir man väl omhändertagen, förutom kaffe och smörgås så blev det ett par gin-groggar på kvällen. Och att sova i gäststugan var klart bättre än att campa i blötan.


Dagen efter var vädret riktigt fint, och då åkte vi ut på en liten runda i trakten i det som kallas "sommarbilen".


En sväng in till Hedesunda camping, där en holländare håller hus och sysslar med carving av mestadels djurfigurer. Här är ett par av hans alster.



En liten upplevelse att se är kaféet i Vinnersjö, en by inte långt från Hedesunda. Det består av två bussar som ställts upp permanent som ett par hus.



Vi hade rätt nyss kommit från frukostkaffet, men varsin glass kunde vi peta i oss utan besvär och prata en stund med den glada kvinna som driver stället. Strax innan vi for kom det fler gäster. Kaféet är öppet september ut fick vi veta, och tydligen är det lite av en attraktion eftersom det går bra hela sommaren.

Vidare kom vi så småningom ner till Gysinge där vi gick en sväng ut mot älven, där det nu är rätt lite vatten.


I vårfloden var vattnet, enligt halvproffs, ända uppe i toppen på bropelarna.


Ruinen från en gammal vatten kvarn.


Herrgården.


Så kom vi hem och åt lunch, ägg, sill och potatis.


I förbifarten kan det konstateras att även här så är det ett bra år för fruktträd, även de små.


Sen åkte vi iväg ut igen, nu med fyrhjulsdrift och lite mer markfrigång, för att sen gå en bit upp till jaktkojan. Bilderna talar för sig själv.





Så måste vi ju gå en liten bit för att bese den riktigt rejäla tall som sparats och är lite av en stolthet.


På hemvägen kom vi att stöta upp den här herren som sprang ett bra stycke framför bilen. Lite darrig bild tagen genom bilrutan och på bra avstånd.


På kvällen kom skogsforumprofilen Famag och hälsade på, han bor bara någon mil bort. Vi åkte för övrigt förbi hans hus på förmiddagen men då var han iväg och jobbade. Han har inte varit här på forumet särskilt mycket på senare tid men var rätt aktiv tidigare. Trevligt var det i alla fall att träffa honom. Vi satt där ett par timmar tror jag och snackade om mycket. Några whisky och lite rom åkte ner under kvällen.

På torsdagsmorgonen var det dags att säga adjö efter det synnerligen trevliga besöket i Hedesunda. Vädret var bra och den inställda campingaftonen hägrade att bli återupptagen. Jag drog mig först på småvägar över till Storvik och sen vidare mot Svärdsjö, Enviken och så småningom via Ingels till Furudal och sen över Skattungbyn mot Orsa. Inte så långt före Orsa hittade jag en sån här lite undanskymd rastplats i skogen utmed Oreälven och där slog jag läger. Dock blev det först en snabbresa ner till Orsa. Jag hade nämligen helt glömt att köpa smör och eftersom huvudrätten skulle bli pyttipanna uppstekt på stormköket så krävdes smör att steka i. Det var inte mer än nån mil tills jag hittade en mack där jag kunde kila in och handla och sen tillbaka. Då körde jag en mindre väg över Stackmora och Kallmora. Den var mycket sevärd med fantastiska utsikter, så den lilla extraturen för att köpa smör blev också en fin nöjesresa.







Det blev alltså en lyckad camping. Lugn och ro med pyttipanna, korvgrillning och ett par öl. Tvärtemot mina vanor blev det också en rätt tidig kväll. Det hade blivit lite sent föregående natt och jag var småtrött fram på kvällen. Så blir det ju mörkt rätt tidigt så här i september. Det är ju en liten nackdel när man campar, en stor fördel var däremot att det var helt myggfritt. Lite kyligt på kvällen gör inget, hygglig sovsäck löser det problemet och inne i bilen blir det också några grader varmare än ute.

Till frukost bjöd jag mig på kvarvarande korvar stekta på stormköket och så bröd och nykokt kaffe. Kaffekokaren till stormköket ser liten ut men den räcker till ett par koppar och sen en närapå full termos att ha på resan.

Från Orsa var det söderut över Mora och nedåt Rättvik och Leksand. Då är man på väg ned mot Uvskogen så jag ringde honom och hörde mig för om det kunde tänkas att kika in och säga hej i alla fall. Jodå, läget var bra, K:s operation hade gått bara bra och det var kul om jag kunde titta in. Så fick jag ju då se den nybyggda maskinhallen får man väl kalla den. Det var en lycklig man som visade och berättade om hur han nu slipper stå ute i alla slags väder och skruva och tappa muttrar i gräset. I stället denna fina lokal med slätt betonggolv, bra belysning och värme. Arbetsbänkar hyllor och skåp, rena paradiset för den som har så mycket skogsgrejor. Jag tog inga bilder, det glömde jag helt av, men Uvskogen har ju själv lagt ut en del bilder här.

Så blev det en stund med fika och prat innan jag skulle dra vidare söderöver. En person som jag sedan tidigare tänkt besöka är Thomas, en god vän som jag träffat via Citroën-forumet. Han har en gård i trakten av Österbymo i det allra sydvästligaste hörnet av Östergötland. Jag har varit där vid flera tillfällen på kortare fikabesök, men nu var det bestämt att jag skulle komma och stanna över natt. Vi hade en lång och trevlig sittning där på kvällen med en flaska hyggligt rödvin. Mycket att prata om också, eftersom det var ett bra tag sen vi sågs.



Ett litet skogsekipage har han också.


Därifrån startade jag sen på lördagen ned mot Eriksmåla, där den välbekante forumisten Erre håller hus. Här var det fråga om ett kortare uppehåll, jag skulle leverera en begagnad cylinder från Mange till en Hva 346. Erre å sin sida hade erbjudit mig kupéfläkten från en avställd Citroën Xantia. Min fläkt lade ju av och hade nödreparerats inför resan. (Jodå snickarn, den höll resan ut)

Erre höll på med lite service på Niaben, han har ju drabbats av en hel del barkborrehuggning att göra. Vi snackade en stund på stående fot och sen drog jag vidare.


Sista stoppet var I Krokvik, Ingelstad hos Johan Eriksson, känd på Skogsforum. Jag hade med mig en skrotad Husqvarna 242 från halvproffs som Johan fått som reservdelsmaskin. Där blev det kaffe och äppelkaka direkt ur ugnen. Så var det sen bara att avsluta resan med att åka hem. Jag tog en sväng på småvägarna ned på näsen och öarna i sjön Åsnen. Det är mycket vackra trakter och det var riktigt länge sen jag körde där. Det var resans sista lilla nöjesinslag, sen var det bara transportsträckor hem.

Sista dagen var det en del regnskurar men det gjorde inget eftersom det ändå var mest transportsträckor och det behagade hålla upp när det behövdes. Jag hade en skur som var rena skyfallet, medan jag tog mig från Eriksmåla till Ingelstad, såpass så jag kröp fram och var på väg att stanna helt för att det knappt gick att köra,

Summan av resan blev mycket bra. Den trista inledningen försvann snabbt ur tankarna när vädret blev fint och med allt trevligt jag sen hann med. Tack till alla jag träffat och i synnerhet till vännen halvproffs som fick bjuda på två nätter och där det alltid är lika gästfritt och trivsamt.

Nu hinner jag vara hemma nästan en hel vecka innan jag drar iväg till "Lantliv på farfars tid" nästa helg i Jonstorp, Höganäs. Far på fredagen och sen hem på söndag e m. I år skall jag ta med 2CVtrac dit.

15 kommentarer | Läst 3528 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av ananders sön 16 sep 2018, 20:38
Du har på ännu en trevlig roadtrip och givit mig en trevlig stunds läsning.
av Hema sön 16 sep 2018, 20:52
Känslan som infinner sig när man läser om din resa är att de där bilresorna är underskattade.
:-bd :-bd
Resan till Norge förra året var en fullträff. Hellre åka runt o träffa vänner än dra utomlands, även om det också kan ha sin charm.

Edit: Den rörliga bilden tog lite mycket plats.
Tillägg: Den där lilla Samen såg trevlig ut. 👍
av Blivande snickare sön 16 sep 2018, 20:59
Håller med Anders, ytterst gemytlig läsning.
Skönt att fläkten funkade till belåtenhet :-bd

Den där pyttipannan vill jag minnas att jag sett på nån camping förut :D
av sundelius sön 16 sep 2018, 21:26
Känner också igen pytten, akta så du inte får skörbjugg :wink: , men det är klart du fick ju dig mycket annat närande på resan :-bd
Trevlig att få åka med på rundresa bland forumister även om det bara var genom din välskrivna essä
av Slurfi sön 16 sep 2018, 22:43
Härlig läsning, fina bilder. Där ser man hur bra man kan ha det, du är ett föredöme.
av Erre mån 17 sep 2018, 04:42
Fantastiskt resa. Riktigt kul att läsa.
Pytt är en klassiker. Varför byta ut den? 😁.
av Vardon mån 17 sep 2018, 10:55
Du hade kunnat sagt hej när du passerade svärdsjö/enviken om jag varit där :)
av halvproffs mån 17 sep 2018, 11:36
Tänk att det var en ren tillfällighet att jag kom till detta forum och att sen få träffa ett antal mycket trevliga människor är en riktig bonus. Totte är ju detta forums allguru som alltid är välkommen hit till Hedesunda!

Ja, denna tall är min stolthet på marken och jag kallar den för kramtallen för det blir alltid en kram när jag kommer dit!
av totte mån 17 sep 2018, 15:22
Tack allihop för de vänliga kommentarerna, glädjer mig mycket att höra att det uppskattas!

Hema, håller helt med, att resa i landet med bil är ett nöje som jag har med mig från barndomen och det är fortfarande lika kul och intressant. Vilken rörliga bild? Ser inget som rör sig på min dator. Samen har han haft länge och säger sig vara mycket nöjd med. Modellen heter Delfino 35.

Den där pyttipannan är oftast med på resorna. Det blir lite mer vitaminer på hemmaplan, så skörbjuggen hinner jag väl knappast få på fem dagar. Ibland har det blivit Soldatens ärtsoppa, den är lättlagad och inte alls så dum. Annars har Erre helt rätt, varför ändra på ett vinnande koncept?

Vardon, hade inte en aning om att det var just där du håller till. Skall lägga det på minnet till kommande resor, om du skulle råka vara där då.

Tack för det halvproffs! Det är ju också hedrande att tillhöra den exklusiva skara som sett den tallen i verkligheten.
av Tåndemåla mån 17 sep 2018, 15:53
Kul läsning. Du kan lägga in ett forumsbesök till även om vi inte möttes. Men rastplatsen du kokande kaffe på vägen upp ligger på den fastigheten jag gör plan på. 😂
av totte mån 17 sep 2018, 16:16
Haha, det var ju ett kul sammanträffande! Synd du inte råkade vara där då, jag kunde bjudit på kaffe.
av Uvskogen mån 17 sep 2018, 18:26
Ja det var verkligen roligt du hann förbi. Inte mycket till kall öl på verandan men en kopp kaffe i varje fall! Underbart är kort heter det ju. :-bd
av totte mån 17 sep 2018, 19:09
Vi tar ölen en annan gång, det var bra nog att få träffas en stund som det nu hade fallit sig. Hälsa och önska god bättring!
av Kse tis 18 sep 2018, 07:07
Härlig resa, hoppas på fler sådana och längre norrut! 😄
av totte tis 18 sep 2018, 22:38
Vi får väl se hur det blir, det är en bit upp till andra änden av landet. Men kul skulle det vara!