I år är tanken att odla mer grönsaker, jag har samlat på mig en hel del lökfröer redan, så förodlingen kommer att bli omfattande känns det som.
Å kål har jag oxå köpt på mig, grönkål, kålrabbi, blomkål, majrova, broccoli, salladskål, brysselkål, rotselleri, savoykål, kruskål, rödkål och kinakål har jag frö till - de flesta behöver förodlas verkar det som.
Å kålen behöver täckas, eller om man ska bekämpa kemiskt?
Är denna ekologiskt godkänd, å vilket ska man föredra?
https://shop.cramersblommor.com/tradgar ... gJ7vvD_BwE


5 kommentarer | Läst 1164 ggr

Mer om bloggaren

Tosca

Huggarmästare

Blev medlem: lör 14 nov 2009, 17:26

Kommentarer

av Tosca tis 03 jan 2023, 09:45
Vitlöken är nästa fråga, jag har köpt vitlöksfrö, avsett för groddning, men jag tänkte så det som normalt istället. Hur utvecklas vitlöken, blir det små lökar till i höst som jag behöver plantera om till nästa säsong?
av Jocke91 ons 04 jan 2023, 21:28
Odla är trevligt att hålla på med.

Vitlöksfrö är inget jag har hört talas om. Bulbiller eller smålökar kan jag gå med på. Du har troligen fått tag på fröer till kinesisk gräslök som tydligen ska smaka vitlök. Det vanliga med vitlök är att man sätter ner klyftor på hösten några veckor innan tjälen går ner i marken. Vilka sedan rotar sig och stjälkarna börjar komma upp tidigt på våren. Det går även att sätta klyftorna tidigt på våren men då kanske man inte får riktigt lika stora lökar men det är bättre än inget alls. Ska man odla från små topplökar/ bulbiller så kan man sätta dessa tidigt på våren och får då första året en liten boll som inte har hunnit utveckla klyftor första året. Det sker däremot när du åter planterar den på senhösten och den får växa nästa säsong.
Vitlöksklyftor från mataffären rekommenderas i regel inte att sätta då dessa oftast är från ett varmare klimat och kan även bära på växtsjukdomar.

Kålväxter brukar jag täcka med kålnät / insektsnät men det ska även finnas ekologiska preparat som tar död på larverna. Osäker på vad det heter.
av Tosca tor 05 jan 2023, 08:29
https://sproutly.se/shop/fron/ekologisk ... -110g-500g
De här har jag köpt, de är tänkta att äta som groddar, men jag får se hur de utvecklas.
av Tosca tor 05 jan 2023, 15:37
Jag har köpt frö till jättelök med, om skörden blir bra är det ju något som blir dragplåster när man säljer ser det ut som, huvudet på mannen bredvid löken ser liksom lite litet ut...
https://fröbanken.se/jattelok-ailsa-craig-lok-kultursort.html
av Tosca tor 12 jan 2023, 23:02
Kålrabbi verkar gå att hitta i större format med, jag inbillar mig att udda säljer bättre om jag vill sälja på eko-ringar å sånt.
Senap har jag oxå köpt frö till, det fanns inget sånt frö att köpa i vanliga mataffären när jag skulle lägga in gurkan, men jag hittade till slut på nätet.
Så går det fröet till sig får jag väl börja tillverka senap med, det kan bli ett intressant nästa år.