Tidigare idag lämpade jag ner underredet på golvet. Vände upp och ner på bordet och baxade upp det upp och ner på benställningen. Skruvade bort bordsbenen, originalen alltså.

I kväll svetsade jag dit fästöron och glidskenor på bordsramen. Det är 2 mm gods och jag ville helst inte sätta eld på bordsskivan så jag drog fram MIG:en. Klar med svetsningen vände jag skivan rätt, passade in och satte i ett par bultar i fästöronen. Sen gick jag ut och hämtade en plywoodskiva och den gamle Bolensfräsen.



Konstaterade att det var inga problem att jag stod på bordet och drog upp fräsen. Det var nog en belastning på bortåt 130 kg då. Nå, jag klev av och konstaterade att någon form av tanke- eller mätfel har jag lyckats med när jag konstruerade pumpspaken. För kort axel så den tar i bordskivan. Löste problemet temporärt genom att lossa spaken och vrida ner den åt sidan.



Sen kunde jag pumpa upp. Hela vägen från 25 till strax över 80 cm.




Verkar stadigt och bra även på full höjd så på det hela taget är nog konstruktionen som den skall vara nu. Måste fixa det där med spaken och förlänga axeln. Får nog fixa ett extra stöd också då. Bordskivan skall loss igen och de svetsade delarna rostskyddas. Så skall den där plywoodskivan göra om till en riktig ramp med fästen i bordskanten och lite mer stöd under.

5 kommentarer | Läst 946 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av halvproffs lör 24 sep 2022, 11:03
Blir bra som vanligt det där! Skönt att få upp sakerna i bra arbetshöjd.
av Stampep lör 24 sep 2022, 13:30
Snyggt byggt👍
En sak att fundera lite på, en liten trekantslist ute vid kanten på dom sidor du inte drar upp grejer kan hindra skruvar och muttrar från att rulla av bordet.
av totte lör 24 sep 2022, 16:08
Tack båda! Jo, just att ryggen och benen börjar kännas lite begagnade gör att det blir viktigt att kunna stå rak och dona med grejorna, och slippa tunga lyft för att få upp dom.

Skall fundera på det där med list. Har också funderat på att lägga på en masonitskiva med undersidan upp för att få ett underlag som inte är så halt. Har det på ett litet lågt arbetsbord och det är inte alls dumt underlag. Inget bestämt än, skall prova ett tag först. Det som skall göras nu direkt är att fixa till rampen.

Så har jag fixat det där spektaklet med spaken, spaktaklet, om man så säger. Svetsade i en bit som förlängning och så en bit vinkeljärn som extra stödlager.

Bilagor
av totte mån 26 sep 2022, 21:52
Fixat en ordentlig ramp. Samma plywoodskiva som jag testade med, nu med ett par förstärkningar limmade och skruvade och så ett par fästjärn med skruvar som hakar i hål i bordskivan. En urtagning som handtag, vill gärna ta emot när den skall lyftas bort om man inte kan dra rakt upp i mitten. Återstår nu att vända bordskivan och få på rostskydd och lite färg där jag har svetsat i bordsramen. Funderat på om träkonstruktionen skall målas. Fattat ett orubbligt beslut att inte bestämma det än.

Bilagor
av totte tis 27 sep 2022, 23:04
Sådär, då har jag haft av bordskivan och lagt på primer på de svetsade fästena. Sprayade på svart på utsidan sedan också.



Gjorde en liten omdirigering av manöverstången till nedsläppsventilen. Om jag nu byggt ett bord för att skona ryggen så är det en bra idé att inte behöva ner på golvet för att sänka bordet. Når den under kanten när bordet är helt nere. Då är den ca 20 cm över golvet och det är ur ryggsynpunkt en klar förbättring jämfört med när den satt ända nere.



Så har jag satt dit låsmuttrar på bultarna i lederna. Där har bara varit löst satta vanliga muttrar under byggtiden. Därmed kan lyftbordsprojektet anses vara klart.
Bilagor