I slutet av september blev vi äntligen klar med årets planteringen, lika skön känsla varje säsong :) Ungefär samma volym som tidigare år, dock lite större areal då vi gått från att i snitt plantera 2300 per ha till 2100 per ha. Den bästa och mest envisa plantören fick ned över 325 000 plantor under säsongen. Vilket möjligtvis kan vara ett nytt rekord i företaget... Dessutom fick han också överlag sätta störst andel av plantorna längst in på hyggena... Extremt viktigt att få behålla en sådan plantör tills kommande säsong :o

Hade hoppats på ett nytt rekord i areal röjd skog under oktober månad men vädret och framförallt trakterna vi gjort har inte varit helt optimala. En del fina underväxtröjningar inför slutavverkning har vi som tur var haft men många tunga underröjningar inför gallring och extremt tunga ungskogsröjningar har lett till att förhoppningarna grusades. Nu är vi snart klara med de tunga trakterna och förhoppningsvis får vi avsluta säsongen med lite enklare underröjningar.

Förhoppningsvis blir det lite torrare framöver med minusgrader på morgonen sedan får man hoppas på att det går att röja fram tills mitten av december! Fokus just nu ligger på att hinna med de trakter som ligger efter vägar som ej normalt plogas. Är främst oplogade skogsbilvägar som sätter stopp för när röjningssäsongen tar slut. (givetvis även motivationen hos röjjarna)

Ser framemot nästa säsong när man äntligen kommer kunna fokusera på företaget och inte behöva sitta vid skolbänken och lägga ned allt för mycket tid på det teoretiska.

Lite bilder på mindre roliga objekt under oktobermånad för ett av röjlagen...

10 kommentarer | Läst 3505 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

SkogsGotte

Huggarmästare

Blev medlem: tis 06 maj 2008, 18:06

Kommentarer

av JensSkoog sön 05 nov 2017, 11:21
325 000 plantor :-o :-o - den plantören måste vara båda envis och mera än
bra. Hoppas du får beholla honom :wink:

Är ju viktigt med det teoretiska, men jag kan väl fatta att du ser fram emot att inte ha skolbänken
hängande över dig hela tiden. När är du färdig med studierna?
av SkogsGotte sön 05 nov 2017, 11:44
JensSkoog skrev:325 000 plantor :-o :-o - den plantören måste vara båda envis och mera än
bra. Hoppas du får beholla honom :wink:

Är ju viktigt med det teoretiska, men jag kan väl fatta att du ser fram emot att inte ha skolbänken
hängande över dig hela tiden. När är du färdig med studierna?


Tror att det är möjligt för en riktigt envis toppplantör att nå en halvmiljon plantor på en säsong ifall rätt förutsättningar finns. (t ex stor andel tallhedar, stora trakter, nära väg, lite högre plantantal/ha, bra väder) Skulle man få använda sig av en mindre storlek på plantorna som t ex Powerpot istället för starpot går det säkerligen att öka till nästan 650 000 plant med optimala förhållanden hela säsongen.

Är ju dock bara något man kan drömma om, stor andel av alla fina trakter blir tyvärr sådda, alt naturligt föryngrande. (I värsta fall klassade som sandtallskog med efterföljande avverkningsförbud) sett utifrån en skogsvårdsentreprenörs perspektiv...

Blir förhoppningsvis klar med studierna i april. Lite senare än merparten som troligtvis blir färdiga med studierna i februari. (hoppat över någon kurs som legat under barmarksäsongen pga prioriteringar)
av mooos73 sön 05 nov 2017, 12:11
325 000 plantor, imponerande. Får man fråga vad dom får betalt/planta?
av SkogsGotte sön 05 nov 2017, 12:26
mooos73 skrev:325 000 plantor, imponerande. Får man fråga vad dom får betalt/planta?


Är beroende på hur hygget ser ut, främst hur blött/stenigt och avståndet till planteringsstället.

Är extremt stora skillnader i landet på hur mycket man kan plantera per dag, jämföra priser per planta beroende på var i landet man befinner sig låter jag gärna andra göra.

De har en timlön som är bra mycket högre än andra skogliga fältjobb! En skördar/skotarförare har garanterat lägre timlön... Dock givetvis ej lika tungt rent fysiskt.
av totte sön 05 nov 2017, 12:49
Fy f... vilka hien ni har att bråka er in i. Finns rätt mycket såna där vassruggar av björk, som på första bilden, däruppe. Gott att det rullar på trots väder och trakter.
av SkogsGotte sön 05 nov 2017, 13:15
totte skrev:Fy f... vilka hien ni har att bråka er in i. Finns rätt mycket såna där vassruggar av björk, som på första bilden, däruppe. Gott att det rullar på trots väder och trakter.


Denna vassrugge av björk var på nästan 9 ha :/ De tyngsta trakterna ligger överlag runt vännäs.
av isteskog sön 05 nov 2017, 20:19
Känner igen de där röjningarna från man var entreprenör själv! Hade en monsterröjning en gång som killarna röjde ca 0,2 ha/dag ..... Den var 3-skiktad ;)
av Torbjörn Johnsen sön 05 nov 2017, 22:35
Häftiga prestationer SkogsGotte! Ditt företag måste ju stå för betydande andelar av den årliga skogsvården i Sverige. I alla fall planteringen. Pratar vi procent?!
av SkogsGotte mån 06 nov 2017, 08:23
isteskog skrev:Känner igen de där röjningarna från man var entreprenör själv! Hade en monsterröjning en gång som killarna röjde ca 0,2 ha/dag ..... Den var 3-skiktad ;)Grabbarna hann med ca 0,4 ha/dag på första bilden, var mycket pga dåliga markförhållanden, fruktansvärt blött samt även en aning upplega vissa dagar.
av SkogsGotte mån 06 nov 2017, 08:29
Torbjörn Johnsen skrev:Häftiga prestationer SkogsGotte! Ditt företag måste ju stå för betydande andelar av den årliga skogsvården i Sverige. I alla fall planteringen. Pratar vi procent?!


Vi har varit nära en procent ett år men annars ligger vi på ca 0,6% av den totala planteringsarealen, betydligt högre i vissa kommuner :)

Målet är att kunna uppnå en procent, men lite knepigt med studierna och att man har lite svårt att släppa iväg allt för mycket kontroll, som man måste våga göra ifall man vill utöka mer.
Annonser