Det är en väldigt speciell tid nu både i världen och i skogsbranschen. Jag är glad att jag tog steget att börja studera vidare, man lär sig så fruktansvärt mycket både om sig själv och om ämnena man läser.

För 5-10 år sen hade jag suttit i min maskin och varit bitter på grund av allt som skrivs om skogsutredningar och miljörörelser, Dns utredning och EUs röster. Nu idag så känns det bara bra, jag tror och hoppas att hela branschen kommer bli klokare av detta. Tyvärr så pratar pengar hårdare än vad man tror så det är inte säkert. Oavsett vad så är min åsikt att skogsbruket idag, speciellt det jag ser i Lappland, är inte ok. Allt från sågutbyte till hyggesstorlek. Även att det är sån hets att man hugger ungskog som man kämpat för att få upp medelåldern på till lså. Prima tallmarker där det kanske faller ut 70%massa och 30 timmer. Hade man väntat 25 år till hade siffrorna varit tvärtom. Hållbart?

Nä, det är mycket som är skevt och jag håller tummarna att det kommer till rätta. Och ni skogsägare som sitter och grinar för att äganderätten urholkas bör svälja stoltheten och göra det bästa av situationen. Det kommer bli bra. Det kommer bli bra för alla.

Hyggesfritt, ja tack, titta på Slovenien. Varför kan vi inte bruka hyggesfritt? ”Tallen fixar det inte..... ” jo de går, om man gör på rätt sätt. Hur som helst är min tro att de stora aktörerna i branschen sätter takten. Varför kan inte sveaskog går i bräschen och börja bruka sina skogar hyggesfritt i större utsträckning. Eller måste vi få regler kring detta också? Förbjuda hyggen? Då kanske virkespriset går upp... tänk på de du, linusida. Eller så ökar bara importen.

Skogsmästarskolans andra år går mot sitt slut. Jag är rätt så nöjd och ganska klar med den. Mitt tredje i studerandet kommer börjas med en kurs i filosofi sen får vi se, jag planerar inte att köpa virke åt Karl Hedin, men kanske utveckla Sveaskogs framtida hyggesfria metoder. Vem vet.

0 kommentarer | Läst 281 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Robbie

Juniorhuggare

Blev medlem: sön 09 sep 2018, 03:31

Skogsmästare, nomad och skrotnisse