Hej på er.
Nu är snart vintern till ända, ja här uppe är det väl fortfarande vad man kan kalla för vårvinter men solen gör av sig så pass mycket på dagarna och slutar det att vara kallt på nätterna, ja då kan det gå fort. Vintern har varit lite intressant för oss som ska köra virket ut ur skogarna. Ömsom har det varit kallt, ömsom har det regnat. En del veckor har det regnat måndag-tisdag och man har inte kunnat fara vart som helst, det har sandats och grejats så det har gått att köra överallt under onsdag-fredag och sen har det regnat natten mellan söndag och måndag och så har det varit samma visa igen med halka och elände.
Men en del vackra vinterdagar har det ju ändå varit, om än många dagar varit milda och blåsiga.


Och här körde vi under en vecka på en perfekt skogsväg, det kan verkligen inte bli bättre, - 15, sol och kanonföre.Sen finns det sämre sorts vägar...

Så kan det gå om man plogar ut 30 cm utanför vägen men sparar 30 cm till vägkanten på andra sidan. Nåja med hjälp av en grävmaskin som höll mot vagnen lyckades jag lossa själv och fick hjälp av grävaren att komma upp ur diket. Givetvis skulle det ju inträffa på en fredag eftermiddag. Sista lasset och skulle "bara" fara hem.

En intressant leverans fick jag äran att lasta. Krokigt, kort och alldeles för klent. Synd att markägaren lagt ner så mycket energi på att köra ut det ur skogen när det blir så mycket vrak. Mycket höll inte lägsta måttet på toppdiameter, dvs 5 cm och därmed blir det vrakat den del av stocken som inte uppfyller kravet. Tycker det är trist att inte markägare tar sig tid att titta i apteringslistorna och göra det efter dom. Det här är ju slöseri med markägarens och våran tid och pengar. Samt att jag som ska lasta blir galen när det är som plockepinn i högen.


Nu är vi inne i slutet av Mars och nu börjar dagarna bli riktigt ljusa och trevliga.
Det är nästan härligt att sitta ute på nocken och lasta.
.

Och när det är såhär vackert på arbetsplatsen känner man att man kanske har valt rätt jobb ändå.


På det privata planet har jag varit i skogen och huggit lite ved några dagar under vintern.

Här kör jag hem en liten del av det "på gammalt vis".

Men mer om min vedhuggning kommer i ett annat blogginlägg :mrgreen: .

Tack för den här gången :grin: .

PS.
Lyssnade på Skogsforums nya blogg idag och det var verkligen ett trevligt initiativ. Det är alltid trevligt att sitta och lyssna på saker som rör skogen när man är i skogen och jobbar.

3 kommentarer | Läst 667 ggr

Mer om bloggaren

Mikael.O

Medelhuggare

Blev medlem: sön 24 jan 2016, 14:40

En amatörs väg i skogen
En amatörs väg i skogen - dråpligheter och funderingar ur en Ångermanlännings perspektiv

En blogg om en amatörs väg i skogen och om en förhoppning att en dag stå där med egen skog. Men även glimtar ur vardagen och kanske nån fundering då och då. Blir väl mest pladder om timmerbilar och vardagen kring det. Mobilen har man ju med sig överallt och den har ju en kamera så några bilder lär det bli.

Och kommentarer till inläggen blir jag glad av, respons är alltid trevligt :grin:

Kommentarer

av Erre mån 23 mar 2020, 21:21
Härliga bilder. 😍

Den björkvältan såg inge kul ut. Tar sin stund att pilla till sånt.

Skönt att det löste sig med släpet i diket.
av Mangan mån 23 mar 2020, 23:49
Bra tänkt att stötta släpet med en pinne innan du gick och tog en bild! :)

Konstig välta, ser ju en grov bit som inte kan vara mycket längre än 1m? Annars ser det väl ut som om någon tippat lasset bara... :oops:
av totte tis 24 mar 2020, 01:13
Det där med överplogade kanter är ett elände. Mest typiskt på små enskilda vägar där man inte idats sätta ut snöruskor, eller satt för glest. Fint med lille Grålle på slutet som kontrast mot stora timmerekipaget.