Hej
Ja veckan som gått har varit ganska lämplig. Jobba 1 dag, Nyår, sen jobba 2 dagar och ledig 3 dagar igen. Fler sånna veckor tycker jag. Veckoslutet innan Trettondagshelgen innebar varmt väder, kring Umeå hade vi uppåt 5 plusgrader. Ganska sjukt egentligen.


Blir ganska dåligt efter skogsvägarna när det är så varmt. När man kommer in i skogen med varma däck och står och lastar kan man få sig en "aha-upplevelse" när bilen glider åt något håll. Gäller att vara noga med sand under drivhjulen så man har en chans att komma igång.

Sedan blev det helg och under lördagen gjorde jag inte särskilt mycket, ja jag skrev årskrönika här på Skogsforum men i övrigt hände det inte så mycket. Söndagen ägnade jag åt mina tre motorsågar. Jag har tre som fungerar som jag använder, har fler ickefungerande också :mrgreen:.
Det är:

Husqvarna 357 XPG som jag i huvudsak använder för vedkapning men även om jag ska fälla nånting grovt.


Husqvarna 346 XPG som är allroundsågen, användbar till det mesta


Och en Jonsered 520 SP som är en trevlig liten rackare.
Blev en allmän genomgång och rengöring av sågarna så det är i tipptopp.

Samt filning av kedjor, har en filjigg som jag tycker är väldigt bra, lätt att använda och vinkeln blir rätt. Man kan ju såklart fila på frihand men den här är så enkel att använda så jag ser bara fördelar med den.


Har en fantastisk kompressor som senast var igång i slutet av Augusti men som fortfarande hade luft kvar i tanken. Den här blev undanställd för att den var "värdelös" men jag plockade fram den och tycker inte den är särskilt dålig :grin:.


Under söndagen blev det dags för lite vedhuggning. Sviterna av influensan jag hade innan jul känns fortfarande och otränad är man i grunden så det tar på en latmask att vara i skogen. Jag är inte särskilt effektiv när jag jobbar men jag tycker det är kul och jag får röra på mig och lite nytta i skogen gör jag ändå. Det blir förhoppningsvis inte sämre där jag varit. Det tar ganska mycket tid att gå och titta på träden och fundera vilka som ska fällas ut och vilka som ska vara kvar och när man gått och irrat runt en stund så har man ju glömt vilka som jag hade tänkt fälla ut. Tror jag ska börja med att banda antingen dom som ska vara kvar eller dom som ska fällas ut. Nu är det här ingen riktig gallring utan mer en blandad sen röjning och tidig gallring. Försöker ta lite försiktigt nu i början och sen får vi se om några år om man går in och tar hårdare men det får bli lite försiktigt nu till att börja med. Huvudsaken man gör nånting.

Blev iallafall mer än ingenting så det var bara att vinscha upp det till skogsvägen där traktorn stod och lasta det på våran gamla timmerdoning eller som vi säger i mina breddgrader, "stötting".


Blev lite i alla fall så då åkte jag hem med det innan det blev mörkt.

Kul att få lite ris på marken

Det var allt för mig för den här gången

Ha det bra alla :ymhug:

3 kommentarer | Läst 619 ggr

Mer om bloggaren

Mikael.O

Medelhuggare

Blev medlem: sön 24 jan 2016, 14:40

En amatörs väg i skogen
En amatörs väg i skogen - dråpligheter och funderingar ur en Ångermanlännings perspektiv

En blogg om en amatörs väg i skogen och om en förhoppning att en dag stå där med egen skog. Men även glimtar ur vardagen och kanske nån fundering då och då. Blir väl mest pladder om timmerbilar och vardagen kring det. Mobilen har man ju med sig överallt och den har ju en kamera så några bilder lär det bli.

Och kommentarer till inläggen blir jag glad av, respons är alltid trevligt :grin:

Kommentarer

av totte tis 07 jan 2020, 23:18
Kul att se lite från skogen. Ja mörkt blir det rätt fort på eftermiddagen däruppe, är väl nermörkt före tre nu. Plusgrader mitt i snön är ingen höjdare, allt blir bara besvärligt när det ömsom töar ömsom fryser.

520 SP, en sån har jag, det är min brukssåg. Du har väl 8-kuggars drev på din?
av halvproffs ons 08 jan 2020, 16:22
Trevlig blogg! Fortsätt och skriv om dina förehavanden.
av lfq ons 08 jan 2020, 17:18
Timmerdoning skulle man kanske använda oftare om man haft snö. För dig passar det säkert bra.Tror jag har en gammal gjord av ask i lagårn.