Hej på er.
Min farfar har en Ferguson Tef-20 från 1954 alltså en Grålle Diesel. Den blev undanställd för ungefär 20 år sedan pga att vattenpumpen läkte och farfar orkade inte laga med den. Så ifjol somras (2018) tog vi fram den och jag började skruva med den. Jag har ingen bild från när vi plockade fram den från där den stod men här har jag rivit bort den gamla vattenpumpen och kylaren samt huven.


Sen var det bara skruva dit nya vattenpumpen


Dit med remmen


Till sist nya slangar och jag spolade rent kylaren och motorn så gott det gick sen monterade jag dit kylarenMotorn fick sig en omgång med ny motorolja


Den gamla oljan var lite svart. Bytte även dieselfilter


Den här dieseln var nog från tiden då diesel bara var diesel och inte nån häxbrygd av diverse tillsatser för alg-odling.
Blev även en kontroll av insprutningspumpens funktion innan jag provade starta.


Det är tydligen viktigt att det fungerar som det ska i pumpen för risken finns att ventilerna som styr bränslemängden hänger upp sig på fullt och då varvar motorn tills den sprängs och går inte stänga av. Man kan stanna den genom att skruva isär spridarrören men det känns ju onödigt att riskera. Bättre att göra en ordentlig koll föst innan man provar.

Midsommardagen var det så dags för provstart. På tredje försöket hoppade den gamla dieseln igång. Hade nog startat på andra försöket om jag inte klantat mig och tappat taget om växelspaken. Man startar ju som ni säkert vet dom här maskinerna genom att föra växelspaken i "S" läget för start. En idiotsäker konstruktion då man aldrig kan råka ha växeln i. Finns även startvev till den men den har jag aldrig testat. En diesel är nog tung-vevad :mrgreen:.


Här står den och spinner som en katt. Givetvis kunde jag ju inte låta bli att ta den på en provtur på en skogsväg efter att ha justerat bromsarna.
Efter provstart av motorn så blev det oljebyte i transmissionen och det var nog välbehövligt. Efter det så provade jag om hydrauliken fungerade och lyftarmarna gick upp hur lätt som helst men ner var hopplöst. Misstänkte först ventilen i pumpen men den fungerade som den skulle men efter att ha lagt lite vikt i dragarmarna så fungerade lyften :mrgreen:

Därefter kunde vi använda den till att köra på mer jord på potatisen i potatislandet.


En liten Grålle är ju som klippt och skuren för den uppgiften. Liten och lätt. Att vräka sig dit med Fiat 80-90in känns lite väl klumpigt :mrgreen:.

Efter att ha använt den till det så beslutade jag mig för att ge mig på att försöka få trepunktslyften att gå lättare men mer om det kommer senare.

Men jag kan ju säga som så att mer lättskruvat fordon har jag aldrig vart i närheten av. Finns inte en bult eller mutter som sitter fast så den inte går att få lös och allting andas kvalitet och hållbarhet. Vad vore livet utan en Ferguson TE-F 20.
Tack för den här gången.

9 kommentarer | Läst 847 ggr

Mer om bloggaren

Mikael.O

Medelhuggare

Blev medlem: sön 24 jan 2016, 14:40

En amatörs väg i skogen
En amatörs väg i skogen - dråpligheter och funderingar ur en Ångermanlännings perspektiv

En blogg om en amatörs väg i skogen och om en förhoppning att en dag stå där med egen skog. Men även glimtar ur vardagen och kanske nån fundering då och då. Blir väl mest pladder om timmerbilar och vardagen kring det. Mobilen har man ju med sig överallt och den har ju en kamera så några bilder lär det bli.

Och kommentarer till inläggen blir jag glad av, respons är alltid trevligt :grin:

Kommentarer

av Erre sön 19 maj 2019, 20:20
Helt rätt att ta tag i att laga upp den. 👍👍.
Kanontraktor.
av totte sön 19 maj 2019, 20:57
Föredömligt att sätta en sån klassiker i stånd :-bd . Är ju lite långt till Olofström, annars hade den prytt sin plats på traktorträffen i Kärrabol nu på lördag 8) .

De problem kan finnas brukar väl ofta vara ordnade av Lucas, mannen som uppfann mörkret, dvs elsystemet är ju ganska engelskt. Så är väl all skruv i tumdimensioner, det kan vara lite bökigt.
av halvproffs sön 19 maj 2019, 21:21
Vad roligt! Ännu en fin traktor räddad till framtiden. Även ett fin blogg!
av tallen100 sön 19 maj 2019, 22:18
Finfin traktor :-bd

Tror den ska gå ganska fint att veva igång, sitter väl även ventillyftare på den? ett handtag under instrumentet på högersidan.
Den är ju bra att ha om motorn skenar, och även om det är dåligt med ström...
av Slurfi mån 20 maj 2019, 09:02
Snyggt!
av Göt mån 20 maj 2019, 12:32
men har för mig att det bara finns två dimensioner av skruvar på den, fanns en originalnyckel som passade på skruvar, en grålle diesel från -56 var den första traktor jag körde
av Mikael.O tis 21 maj 2019, 19:41
Erre skrev:Helt rätt att ta tag i att laga upp den. 👍👍.
Kanontraktor.


Ja den är liten och smidig och lätt. Går ju nästan fara vart som helst med.
av Mikael.O tis 21 maj 2019, 19:44
totte skrev:Föredömligt att sätta en sån klassiker i stånd :-bd . Är ju lite långt till Olofström, annars hade den prytt sin plats på traktorträffen i Kärrabol nu på lördag 8) .

De problem kan finnas brukar väl ofta vara ordnade av Lucas, mannen som uppfann mörkret, dvs elsystemet är ju ganska engelskt. Så är väl all skruv i tumdimensioner, det kan vara lite bökigt.


Ja det är lite långt dit kanske. Synd det inte är så många traktorträffar här uppe.

Det är tur att elsystemet inte är så avancerat på dom här annars är det ju så att säga ett "mörker" :mrgreen:. Det räckte faktiskt med en nyckelsats från Biltema så var man garderad för det mesta. :grin:
av totte tis 21 maj 2019, 21:27
I Vännäs/Bjurholms trakten finns det några stycken träffar. Såg att du finns i Ångermanland men Västerbottens län, så det är ju nånstans däråt.