Hej
Tänkte jag skulle göra en liten summering i bilder och text av det 2019 som har passerat med tillbakablickar på både jobb och fritid.

Året började med att jag var ganska ny på att köra timmerbil, hade bara jobbat i cirka 3,5 månader så det kändes väl lite spännande inför vintern och det som skulle komma men det rullade på för det mesta.


Lite problem emellanåt som tex slangbrott och fastkörningar dök upp men det hör vardagen i skogen till.
Slangbrott vid sittnocken resulterar i fuktiga knän. En stråle var rakt fram och en stråle på mitt högra knä.


För det mesta flöt det på och man bjöds på vackra vyer runt om i skogarna
Helgerna under vintern spenderades med den här lilla krabaten


Den krävde lite översyn av trepunktslyften men mer om det kommer i ett annat inlägg förhoppningsvis :mrgreen:

Även en läckande vedklyv fick sig en omgång. Lite nya tätningar i cylindern så blev det tätt


Det är kul att ha lite lämpligt med pyssel på helgerna annars blir man ganska slö och sitter mest av tiden. Det kan ju vara skönt det också men jag känner mig ibland mer utvilad efter helgen om jag gjort något. Då får man göra något kreativt och samtidigt rensa hjärnan, tror det är ganska viktigt.

Vintern som var kall och rätt så snörik förflöt snabbt tycker jag och i mars råkade jag ut för ett litet missöde på jobbet så jag bröt handleden.


Då blev det att gå hemma med gips i 5 veckor och det var ingen härlig upplevelse.Det var skönt när gipset äntligen åkte av och jag kunde börja jobba igen. Men då var det ju vår och vårförfallet var nästan över. Det var en skön känsla att få vrida igång lastbilen första dagen efter sjukskrivningen och börja köra igen.


Vårvädret bjöd på många härliga dagar i solen

Kul när man har bra puts på grejerna och kan spegla sig :grin: .


På helgerna blev det lite arbete med ved varvat med lite Grållekörning emellanåt.Grållen är en bra hjälpreda att ha till både ved och potatissättningBlev även en snabb sväng på Skogsnolia i Håknäs för att titta på både stora och små maskiner.Ett bra arrangemang tycker jag och jag hoppas det kommer tillbaka fler år.

Sen blev det semester med både lite vedklyvning och traktormekOch vips var semestern slut och man var tillbaka till vardagen igen.


Var även en sväng till Åsele och "Näsmark Trophy" som är en lastbilsmässa som från början anordnades i Näsmark utanför Bjurholm men som på senare år hamnat först i Lycksele och sedan i Åsele två år i rad och den kommer fortsätta anordnas i Åsele kommande år. Trevligt inslag för den som är lastbilsintresserad.


Sensommaren bjöd på vackert väder tycker jag och fina skogsvägar.


Sen var jag på "Load Up North", en mässa för allt möjligt inom transport, entreprenad och skog som hölls för första gången i Umeå. En trevlig mässa med en stor bredd av saker att titta på.
Fick förmånen att testa en grävmaskin för första gången och prova en Vimek


Vimeken var en trevlig bekantskap. Dock blev det kortis i proppskåpet när jag skulle köra, är inte van med tvåspak där gripen är på joystick på högerhanden utan jag vill ha gripen på vänsterfoten, sen har vi inte standard när det gäller rotatorn på åkeriet, vi har den åt fel håll :mrgreen:. Och på vänsterhanden har ju Vimek tilt av gripen vilket orsakade ännu mer kortslutning men det var mycket trevligt att prova. En sån skulle man ha haft råd att köpa.

Sen blev det höst och jag bjöds på många vackra dagar i skogen.När dom 2 sista bilderna togs var det mycket kallare än vad det är nu, då var det -5 och igår var det +5 och då var det ändå september :lol:.

Sen blev det dags för lite nyheter på jobbet.
Den gamla kranen "V-kran V10" hade gjort sitt så det blev dags för en ny kran.

Det var ganska skönt att få ställa av den på garageplan :mrgreen:

Kändes skumt att inte ha någon kran där bak då jag aldrig ställt av den förut.


Så dagen efter var det dags att hämta nyförvärvet, en Loglift 108S med dubbelutskjut.Och här har vi pärlan dag två, då hade den blivit lite skitig också :sad:.
Kul med nya grejer, den hade gärna fått ha hytt men det är ju en fråga om både kostnad och vikt och sen har bilen lite för kort lastutrymme för att rymma kranhyttens svepyta. Men som sagt nytt är kul och den fungerar mycket bra, den är snabb och stark och går otroligt fint. Nu är jag inte den som lastar snabbast direkt men det är kul när kranen har potential.

Under Oktober och början av November så blev det några helgdagar i skogen och det var mycket trevligt. Det är ju inte min skog utan min far och farbrors skog men jag brukar vara där ibland och jobba lite. "Vi" har bara kring 20 ha men det räcker ändå till för ingen har tid att vara där.
Men under några helger fick jag tid över att vara där och det var välbehövligt, både för skogen och mig.
En eftersatt röjning som övergått till en djungel som behöver mycket omvårdnad. Vissa björkar börjar bli uppemot 12-13 meter långa.


Halkan kom som ett brev på posten under November men det flöt ändå på hyfsat.

En dag blev det lite transport av specialtimmer, allt från 3 meter till 8 meter långa stockar.


Gulligt med 3 meter

Den dagen hade jag lånat en av chefernas bil då min var på verkstad för växellådsbyte och det var skönt att sitta i kranhytten och lasta för det var ganska kallt och fuktig luft.

När snön kommit blev det dags att trampa en skogsväg vi har på skiftet. Detta för att få till en botten så det går bättre att dra timmerdoningen och att ploga vägen.Och när det kommit lite mer snö blev det premiär att ploga upp vägen och lille Ferguson fick dra bladet.
Riktigt mysigt att puttra runt med den. Dragigt är det men å andra sidan så är det ju dragit på kranen varje dag också så man börjar bli van :mrgreen:. Och den fungerar bra att ploga med om det är kallsnö, helgen efter hade det kommit 2 dm blötsnö och det var kämpigt för den lille.

Sen kommer ju sådana där dagar i karriären som man absolut inte vill ska komma men så plötsligt är dom där och man kan inget göra för att förhindra det.


Var tvungen att stanna för en bil som stod stilla på en mindre väg och då gled släpet ner i diket. Tur att jag stod stilla när släpet kanade iväg annars hade nog bilen ryckts med i diket och tippat den också. Nu kom jag undan med blotta förskräckelsen och en knäckt dragstång. Resten av släpet verkar ha klarat sig, mycket tack vare att jag stod stilla. Nåja det är sådant som kallas erfarenhet. Vädret var ju inte det bästa heller med blötsnö och +2 grader. Sen var kurvan väldigt doserad. En serie olyckliga omständigheter helt enkelt.

Veckorna innan jul bjöd på fint vinterlandskap
.

Det var bra för julkänslorna.


Det var mitt 2019. Hoppas att ni funnit något av intresse och inte tycker att jag är för långrandig. Jag tycker om att ta bilder och det är trevligt att visa upp dom för det är ju som dom säger att "en bild säger mer än tusen ord", är man inte så duktig på att skriva är det ju bra om bilderna kan tala för sig själva också.

Tack för mig och ha det bra i kropp och själ så hörs vi
:ymhug:

7 kommentarer | Läst 575 ggr

Mer om bloggaren

Mikael.O

Medelhuggare

Blev medlem: sön 24 jan 2016, 14:40

En amatörs väg i skogen
En amatörs väg i skogen - dråpligheter och funderingar ur en Ångermanlännings perspektiv

En blogg om en amatörs väg i skogen och om en förhoppning att en dag stå där med egen skog. Men även glimtar ur vardagen och kanske nån fundering då och då. Blir väl mest pladder om timmerbilar och vardagen kring det. Mobilen har man ju med sig överallt och den har ju en kamera så några bilder lär det bli.

Och kommentarer till inläggen blir jag glad av, respons är alltid trevligt :grin:

Kommentarer

av Erre lör 04 jan 2020, 19:29
Härlig läsning.
Förutom din skada och det med släpet.
Det händer alltid saker i livet.

Gillar dina bilder från hytten.
Saknar timmerbilen ibland, mest för allt fint man fick se ute i naturen.
Kuska runt på asfalt hela tiden är inte samma grej.

God fortsättning på dig
av tallen100 lör 04 jan 2020, 20:02
Trevlig blogg och alltid roligt med bilder :-bd
av Mikael.O sön 05 jan 2020, 00:20
Erre skrev:Härlig läsning.
Förutom din skada och det med släpet.
Det händer alltid saker i livet.

Gillar dina bilder från hytten.
Saknar timmerbilen ibland, mest för allt fint man fick se ute i naturen.
Kuska runt på asfalt hela tiden är inte samma grej.

God fortsättning på dig


Tackar. Jo det är så ibland, saker ska hända, det är väl det man kallar erfarenhet.

Jo att köra på skogsvägar och mindre byvägar är ju det bästa. Det finns så mycket att se, alltid ser man nån gammal maskin bakom nån ladugård eller nått annat roligt eller bara vackra vyer. När jag kör efter stora vägar och E4 påväg till industrierna blir jag less efter några mil så skogskörning passar mig ganska bra.
av Mikael.O sön 05 jan 2020, 00:21
tallen100 skrev:Trevlig blogg och alltid roligt med bilder :-bd


Tack. Jo jag tycker bilderna gör mycket. Ibland är det svårt att förklara i text och då är bilderna bra :smile:
av Hugin sön 05 jan 2020, 00:28
Mycket trevlig, välskriven och heltäckande årskrönika, som ger inblick i livet som timmerchaffis och mindre ( och entusiastisk) skogsbrukare)! Också väl dokumenterat med bra bilder.
Kul också att visa trotjänaren Grålle, som fortfarande är en oslagbar kompis i allehanda uppgifter - hittills inte överträffad av någon senare konstruktion i försök till allsidighet.
Fortsätt med krönikor, du har en ådra som är mycket läsvärd på forat för oss skogsentusiaster!
av totte sön 05 jan 2020, 13:38
Kan bara instämma i ovanstående, mycket fin krönika och massor med riktigt bra bilder. Så är det lite kul att känna igen sig, som i bilden tagen i korsningen mot Mosjö på Gräsmyrsvägen. Inte långt från min gamla hembygd i Degermyr. Körde ofta den vägen hem från jobbet i stan.
av stone66 mån 06 jan 2020, 12:07
Fint o bra skrivet o framförallt alla bilder😀👍