Äntligen kom jag igång med att fixa värme i garaget. Eller ja, det har ju varit värme innan, men elektrisk golvvärme i ett 60+ m2 garage är inte särskilt ekonomiskt, eller hur? Skall det bli ombonat så kostar det på. Bestämde mig för att koppla på övriga husets vattenburna pelletsvärme.

Efter många om och men, så fick det bli hårda kopparrör med lödskarvar, samt begagnade radiatorer från blocket. Många sätter ju in golvvärme nu, så det blir alltid radiatorer över.

Började lugnt med att skära bort stålrör i källaren som gick till en sedan länge borttagen radiator. Här valde jag att köra klämring (Vatette röda plastkona) utanpå, även om det fanns skarv nära att gänga i. 80 år gamla stålrör kan vara lite tjuriga. Kalla mig lat.



Det gick ju bra, så det var bara att borra hål i väggen och fortsätta i garaget på andra sidan.
Men först fick jag fundera hur det skulle dras. Ovanpå garaget står ett uterum (elektrisk golvvärme igen) som ja skall isolera och bygga riktiga väggar av istället för glaspartier. Skall så småningom dra upp värme där med genom garagetaket (betongbjälklag, önska mig lycka till!) men det får bli i etapper. Jag gillar att göra saker i etapper, mindre stress. Efter mycket funderande fick jag ihop hur det skulle gå och beställde från Rinkaby det mesta.



Så kör vi då!




Två 22mm kopparstammar i taket, 15mm avstick till varje radiator med ballofixer. Och 5 meter 28mm rör för att gå från kranarna i källarne genom väggen och dela till två 22mm stammar. Och en hel del böjar, muffar, förminskningar och s-rör. Skaffade en rlörböj som man även kunde böja 22mm med, men valde att göra lödskarv med färdiga böjar istället. En lödskarv för 22mm rör kostar runt en femma förresten.

Sen blev det plastklammer (Falu snap, rekommenderas!) mot taket. Borde hängt rören lite längre ifrån faktiskt. Var rädd för att takhöjden skulle bli lidande, men 2cm till hade underlättat vid lödningen!

Totalt gick det på ca 7 tusen det ni ser på bilderna ovan. :shock:

Lödkolv köpte jag på ebay (knappt 4 tusen i Sverig, halva priset i Tyskland) en REMS Hot Dog 2. Planerade för mjuklödning, med flussmedel och 97/3-lod tenn/silver.

Försökte löda det mesta på bänk, men det sista fick ju bli i taket.


Lödkolven var lite i klenaste laget för 28mm, tog en dryg minut att få varmt nog. På 15 mm tog det kanske 20 sekunder istället.

Tre begagnade radiatorer blev det, de två stora fick jag för 400:-/styck inkluderat termostat! :mrgreen: Den lilla var dyrare, 600:- tror jag. Överdimensionerat system, men det kanske är bra när man skaffar värmepump sen. :geek:

:oops:



Ursäkta att garaget är lite rörigt i övrigt...

Lite spännande att böja rören. Jag är ju lite analytiskt lagd, så jag letade upp ett rörböjarprogram på internet. Där mäter man alla vinkelräta mått, och så spottar den ut var på röret man skall böja för att det skall passa. Med bara två böjar per rördel (3 böjar på ett ställe) så blir det oftast rätt. Tror faktiskt inte jag böjde åt fel håll någon gång (utom första!). Bara 15mm rör som böjdes alltså, resten gjordes med lödning.

Så i taket funderade jag var radiatorerna skulle sitta i våningen ovanför, och förberedd avstick och ballofix för dessa.




Detta var riktigt kul, och gick utan större mankemang. Förutom den gången jag råkade snudda den glödheta tången mot gipstaket. Tur att gips inte brinner... :twisted: Rekommenderar metoden för utanpåliggande rördragning före klämringskoppling. Dessa klämringar var det enda som läckte och jag fick efterdra.

Så, nu kan jag gå in i garaget och dra handen över de fina lödskarvarna och känna värmen i kopparrören. Mumma för kropp o själ! :ymhug:

13 kommentarer | Läst 5370 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av ulfgustav lör 03 feb 2018, 19:11
Bra och snyggt jobbat
av Hema lör 03 feb 2018, 19:15
Bra jobbat, kommer bli underbart att kunna jobba i garaget framöver.
av Uvskogen lör 03 feb 2018, 19:22
Sådär bra på nåt sånt där skulle jag också vilja vara!
I min kommande lilla maskinhall blir det nog en luft-luft för värmen. Men den står i och för sig en 40 meter från huset.
av Mangan lör 03 feb 2018, 19:36
Uvskogen skrev:Sådär bra på nåt sånt där skulle jag också vilja vara!


Eftersom jag som föddes med flera tummar mitt i varje hand kan, så kan du med. :-bd
av Erre lör 03 feb 2018, 20:49
Snyggt mangan.
Blev ju kanon. Och bra att du förberede för nästa etapp med. :-bd
av totte lör 03 feb 2018, 22:09
Kan bara instämma, snygga installationer, genomtänkt och välgjort, kvalitet. Smart att köpa från Rinkeby, det lönar sig.
av rikard_e lör 03 feb 2018, 22:37
Skickligt!
av Göt lör 03 feb 2018, 22:58
det blev riktigt fint! :-bd
av lfq lör 03 feb 2018, 23:11
Visst är det smidigt med klämringskopplingar men att löda ser ju proffsigare ut.
Trodde det var krav på lödning när det gäller vattenburen värme men jag kan ha fel.
av Mangan sön 04 feb 2018, 00:52
Tack alla! Jag är nöjd, sånt där man kan gå och beundra sitt eget arbete lite. Ungefär som en riktigt fin gallring. :grin:

lfq skrev:Trodde det var krav på lödning när det gäller vattenburen värme men jag kan ha fel.


Nej, inget sånt, utan kravet numera är "inga dolda skarvar" även för värmesystem. Så skall man göra dolt så är det PEX/Prisol punkt-till-punkt. Dvs man måste riva upp hela huset på en gång och kan inte göra det i etapper. Är det öppet som i det här fallet kan man skarva med de flesta metoder.
av halvproffs sön 04 feb 2018, 12:31
Ja det blev bra! Uthusen som du hade börjat en tråd med. Hur har det gått där?
av Hanatorp sön 04 feb 2018, 18:01
Du är på hugget och bra verkar det bli. Hoppas allt. Lir bra.
av Mangan sön 04 feb 2018, 20:56
Jotack! Var uppe vid din gräns oh högg idag förresten, @Hanatorp! :)

@halvproffs, var det mig du menade? Vet ine om jag startade någon tråd.. Inget gjort i alla fall! :)