Vid gallring så vinschar jag normalt 3m-bitar, men här står träden så glest att det såg ut som 6m skulle fungera. Lite mindre spring med vajern, hoppades jag på.

Vädret var så där, det snöade hela dagen, så det han lägga sig innan jag vinschade in. De flesta träd fick jag 2 x 6 m av, passade perfekt. De översta 6m fick jag dra/väga lite så att de låg bra till, men inte allt för jobbigt.



Var orolig att det skulle gå trögt, men det var inte så farligt. Traktorn höll sig på rätt köl. Pulka använde jag såklart.



Sen var det bara att planera lite, så jag kunde kapa bunten på mitten så att den hamnade på underlag. Detta så man kan dra runt vajern.



Kapa, och vinscha upp första bunten, medan den andra halvan ligger kvar så snällt.



Första gången jag prövat detta, i sådan här skog passar det nog som bäst. I en förstagallring i tät granskog är det nog lite svårare.

9 kommentarer | Läst 4663 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av totte mån 05 mar 2018, 23:19
Du sparade rätt många meter knatande fram och tillbaka. Skall man vinscha långvirke i tät gallringsskog måste det planeras med riktiga vinschstråk. Var med och testade vinschning i mycket tät grangallring på 70-talet, där vinschade vi fram kvistad helstam. Vill minnas att det var ganska bökigt och tog för mycket tid jämfört med normal kortvirkeshantering.

Hur är det med ryggen?
av Torbjörn Johnsen mån 05 mar 2018, 23:29
Snyggt jobb! Vajerkran är en underskattad hjälp i skogen.
av Mangan tis 06 mar 2018, 00:02
Ryggen är bra, @totte! :)

Japp, jag håller med dig i din bedömning. I tät granskog kan man dessutom räkna med att komma närmare med traktorn, och då blir inte vinschningen så lång och då tjänar man inte lika mycket.

Men om jag måste stå på fastmark och gallra tallmossse och utnyttjar alla mina 80m på vajern, då kan det nog ha sina poänger! :) Idag var det 50-60m uppskattar jag det till.
av totte tis 06 mar 2018, 00:48
Glädjande att ryggen är bra nu. :grin: :-bd

Håller i min tur med, så som det ligger till med tallmossen verkar det vara den mest förnuftiga metoden att vinscha som du gör.
av Slurfi tis 06 mar 2018, 10:15
Ser smidigt ut, säkert en skön känsla när du fick andra halvan sådär snyggt.
av halvproffs tis 06 mar 2018, 19:51
Går bra det där! I tät granskog blir det nog för många stamskador kan jag tro. Tror inte det är underskattat @Torbjörn men det har blivit ovanligt.
Vet inte någon i mina trakter som använder vajerkran. Dom och hästarna försvann från skogen när griplastarvagnarna gjorde inträde. Däremot har ju dom flesta hydraulvinch på hydraulkran vid behov.

Måste ju berömma dig att du orkar hålla på som du gör! Själv är då jag för lat eller vad det är för att göra som du gör.
av Mangan tis 06 mar 2018, 23:55
Ja, jag brukar med jämna mellanrum fundera på alternativ, men hur jag än vänder och vrider på det så ser jag inte vinningen för min del.
av saekb tor 08 mar 2018, 16:09
Mycket fina och trevliga bilder! Själv har jag jobbat på liknande sätt från 1970talet och fram till nu. Jag hade då en starkran med hydraulinsvängning. Pulkan var nästan omöjlig att vara utan om inte högen med massaved skulle fastna bakom en stubbe eller sten. Skogskompisen var också till stor hjälp.
av Mangan tor 08 mar 2018, 21:40
Kul! Jag har en skogskompis, men inte alltid jag använder den. Tycker den är lite bökig. Min kran är en Rottne, och fjärrstyrningen är inte 100%. Eller bromsen på trumman. :)