Två dagar i rad i skogen, tjoho! :ymparty: '

Fortsatte hugga lite gränsträd, även de som var bleckade. Det skall inte stå träd i gränsen! :x Nu ser man tydligt mellan gränsstenarna.

Vädret var väl inte som mest spännande, runt nollan och dis.

Strulade med vinschen - som vanligt - och vajern kryper in och lägger sig mellan bromsband och trumma. Jag fick dra ut hela vajern (ca 80 m) och vinscha in den igen. Fällde ett litet träd och drog in för att få spänn.Det hjälpte. Tillfälligt... :sad: Strulade igen, så på morgonen andra dagen bet jag i det sura äpplet och kapade vajern så att den skulle få bättre plats på trumman. Använde min Skogskompis som riktmärke på hur lång den skulle vara, och sedan några meter till. Blev runt 50m. Lyckades justera in fjärrstyrningen nu så de funkar bra, så längre vajer än så är egentligen onödigt. Tror jag, vi får väl se om jag ångrar mig. Redan samma dag röjde jag bland vindfällen ute på planterade hygget , då kunde jag behövt några meter till... 8) Får köra ut lite på hygget med traktorn nästa gång, det skall nog gå bra.

På tal om hygget, 2/3-del av plantorna torkade ju bort för mig, och de resterande har tydligen inte fått vara i fred de heller!Är det hare som gör sånt? Det var många plantor med avbitna sidoskott.

Vad är det för årstid egentligen, såg några fina kantareller i skogen?!Och när jag såg den här växten så trodde jag det var någon som skämtade med mig, fick känna på den så den inte var i plast som någon ställt ut. Jenny föreslog gul skunkkalla (invasiv art), men tycker inte det stämmer. En blomma, inga blad.
Andra dagen gick det som sagt lite bättre. Tappade bort min snarkätting för ett tag sedan, men hittade den igen. Dagen efter så hade jag tappat bort den återigen. Nu är den hittad, förhoppningsvis för sista gången?! Använder den för att spänna kranen styvare till traktorn vid transport, annars hänger och slänger det så jävligt i trepunkten.

Upptäckte att det saknades en skruv till motorsågen, och det var lite strul att hitta en likadan, eftersom Husqvarna bytt från insex till torx på de nyare versionerna av sågen. Till slut fick jag fatt i gamla artikelnumret (544 08 03 - 01, kan det utantill nu) och kunde köpa på Skene Järn. De har allt. :)Tog med mig sågen hem, och efterdrog alla skruvar jag kom åt under servicen. Var behövligt!

Fixade även hängslena till huggarbyxorna, de är fastsatta med två knappar i byxorna, men knapparna hade lossnat? Fixas lätt med en karbinhake...Har ni orkat läsa ända hit är ni värda en film!4 kommentarer | Läst 724 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av Hema lör 29 dec 2018, 13:37
Gänglåsvätska typ locktite kan vara bra, om skruvarna gärna vill lossna. Kul o se att en annan trotsar i mitt tycke tråkigt fuktigt väder. Hoppas för egendel på någon minus så det blir tort.

En fråga, vad har du för längd på stockarna i filmen?
av Mangan lör 29 dec 2018, 14:02
Är väl rädd att man inte får loss skruvarna när det behövs... :) Det kunde ju ha varit värre, det kunde ha regnat.

Hugger här 5m både massa och stock. Längre än så blir bökigt (bökigare!).
av totte lör 29 dec 2018, 15:09
Nä, det skall inte behövas gänglåsning om skruvarna är lämpligt dragna. Skall gå lätt att ta isär när man skall göra rent bakom.

Snyggt jobbat med kranen.
av DanK lör 29 dec 2018, 20:43
Skönt att du fick tag på skruven/skruvarna.
Så Skene Järn hade den som reservdel?
Håller med Totte om kranhanteringen. Det ser väldigt vant ut och rullar på.
Trist att det krånglade med trumman och vajerlängden.
Även tråkigt med plantorna.
Tja, vädret kan ju iof vara bättre med solsken och några minusgrader med tjäle, men det kunde vara så mycket sämre också.
Fin och välskött skog!