Dåligt med bilder och filmer på hur folk gör när ni vinschar, så här kommer lite bilder jag tog i går. Skulle förstås tagit tre ggr så många bilder upptäckte jag nu när jag skulle berätta om det...
Kedjan kopplad

Jag använder snarkätting till massaved (hugger bara mass i gallringen), istället för vajerlås. Så här har jag kopplat en liten bunt. Springer tillbaka till traktorn (ingen fjärr), och börjar vinscha. Givetvis blir det såhär:
Träd ivägen

Så man får gå ut igen och dra bunten åt sidan så det kommer förbi den jämrans björken. Tillbaka till traktorn och upp med änden på vagnen.
Dags att byta grepp

Hade jag haft lite känsla kunde jag lagt upp lasset bara lite, lite. Då kunde jag kasat ner kedjan till mitten, nu får jag lossa förkortningskroken, dra ur kedjan ur öglan, flytta ner den till mitten av bunten, snara kättingen och på med kroken igen. Extra arbete. Ögonmåttet skall till för att sätta mitt i tyngdpunkten, det blev hyfsat denna gången.
Nästan i tyngdpunktsmitt

Detta var första dagen jag kör i gallring med vinsch, och vad fort man lär sig nya grejer när man ingenting kan från början. Tex:

* Lägg upp högarna på ORDENTLIGA upplag så då får under kedjan utan problem. Det lönar sig att såga upp någon bit att lägga under.

* Lägg inte i högarna i stickvägen dör du skall köra, inte heller i kanten av stickvägen eller ens i närheten. För då blir det såhär trångt att lyfta högen sen (den mellan trädet och vagnen).
Trångt o jävligt


* En MF-135 är väldigt smidig att komma fram med i skogen, men tvära svängar med skogsboggie är en helt annan sak. Hugg bredare!
Breda och raka stickvägar var det ja...


En hel dags vinschning, strul, brossling, slit, såga ner träd för att komma fram, frysa i blötsnö mm resulterade i detta lass. 0,7m högt 1,6m brett och tremeterslängder. Dryga 2 m3fub?

Ett dagsverke. ;)


I boken jag lånade "Virkestransport med Jordbrukstraktorn" tipsade de om att björna lasset och tippa av det med kranen. Jag var trött, kall och grinig när jag kom till avlägget, så jag var osäker på om jag skulle våga mig på det. Om något strulade hade jag nog börjat gråta. :oops: Men, va fan. Så jag björnade med en kedja (som räckte med 10cm marginal), satte wiren i centrumbalken och VIPS! så var lasset av.
Lass VÄCK!

Funkade ju jättebra, lasset blir snyggt samlat på backen.
Snyggt samlat

Kedjan var lätt att dra loss sen med linkranen.

I boken rekommenderar de två kedjor, så man lämnar lasset björnat, tippar nästa lass bredvid (med två stöttor emellan), och tar kedja och björn från lasset som låg där innan. Så slipper man att det flyter ut när man tar bort kedjan.

Nästa gång kommer det förhoppningsvis gå dubbelt så fort, allt tar lång tid i början. 8)

19 kommentarer | Läst 13631 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av Uvskogen sön 22 jan 2012, 17:11
Verkligen roligt att se dina bilder så här "pedagogiskt", man lär sig!. Nu kör jag i och för sig inte med linkran och traktor som du, men erfarenheterna är ganska lika. Inte minst det där med att om det finns minsta lilla möjlighet att bunten man vinschar kan haka i något, då gör den det! Därför jag köpte en pulka, men med den har det blivit så att den ska jag ta "nästa gång".....
av Mangan sön 22 jan 2012, 17:48
Ja, telefonen har ju alltid i breöstfickan, och det blir bra bilder med den. Skall försöka fota mer av taffliga fällningar, fastkörning, dåligt kvistade stammar och kassa ögonmått. Så har ni något att skratta åt... ;)

Skulle egentligen vilja filma lite när jag kvistar, men har inget stativ.
av David S sön 22 jan 2012, 17:57
Härligt och roligt blogginlägg! Du har en skön stil :-)
av Mangan sön 22 jan 2012, 18:07
Tack David, jag tar det som en komplimang!
av Slurfi sön 22 jan 2012, 18:17
David S skrev:Härligt och roligt blogginlägg! Du har en skön stil :-)

X2
av totte sön 22 jan 2012, 18:43
Slurfi skrev:
David S skrev:Härligt och roligt blogginlägg! Du har en skön stil :-)

X2


Instämmer helt! Din blogg är mycket läsvärd och stilsäker. Verkar också vara mycket nyttigt i den för dom som sysslar med liknande skogsbruk.
av nexon sön 22 jan 2012, 20:53
Trevlig läsning och kul att se bilder på annat än bara skotare och skördare.

Skall se om jag kan fixa lite atv timmerkörningsbilder.
av åberg sön 22 jan 2012, 22:36
Mangan skrev:Skall försöka fota mer av taffliga fällningar, fastkörning, dåligt kvistade stammar och kassa ögonmått. Så har ni något att skratta åt... ;)

Det ser vi fram mot. :grin:

Texten du skriver och bilderna går bra ihop, man ser direkt vad du menar. Bra skrivet.
av Mangan sön 22 jan 2012, 23:31
Tack åberg, det kändes lite märkligt att jag som är totalt nybörjare skulle försöka göra förklarande beskrivning. Hoppas det kommer in kommentarer på hur man kan göra bättre. Kanske har de erfarna inte hämtat sig från skrattkramperna än. En annan är inte uppväxt på gård, och har aldrig varit med någon annan ut. Har inte det kontaktnätet helt enkelt.
av åberg sön 22 jan 2012, 23:50
Mangan skrev:En annan är inte uppväxt på gård, och har aldrig varit med någon annan ut. Har inte det kontaktnätet helt enkelt.

Du ligger före mig. :wink:
av Slurfi mån 23 jan 2012, 00:40
åberg skrev:
Mangan skrev:En annan är inte uppväxt på gård, och har aldrig varit med någon annan ut. Har inte det kontaktnätet helt enkelt.

Du ligger före mig. :wink:

Då har man lite jobbigare i starten men kanske bättre ibland för en del lär sig fel
och det kan ta tid att lära sig rätt sedan.
Det gäller väl alla yrken antar jag.
Tur att det finns böcker och folk att fråga ibland.
av totte mån 23 jan 2012, 03:10
Tror nog att dom som skrattar gör det mest för att dom känner igen sig, alla har varit nybörjare nån gång. Känner förresten igen mig själv från de få gånger jag lånat traktor för att dra ut några kubik ved, log mycket igenkännade när jag såg bunten som fastnat bakom björken.

Du har en väldigt bra talang för att få ihop en berättelse av det du gör, det är det som gör det lärorikt. Tycker för den delen att det ser ut att gå riktigt bra i skogen, med tanke på att du aldrig sysslat med det innan.
av bodaedet mån 23 jan 2012, 20:20
Jätteroligt att läsa, kör med skördare och skotare själv, men hade enbart jordbrukstraktor förr. Lagen om alltings jävlighet är alltid med när man vinchar,om du får tid och lust så gör så att du kan sätta på fjärrstyrning till vinchen, sparar många steg och svordommar. Ser fram emot nästa inlägg.
av Mangan mån 23 jan 2012, 20:56
Jadu, om jag visste hur man satte fjärrstyrning på en Rottne Junior. Starkran är lättare fattar jag det som.
av Torpan mån 23 jan 2012, 22:54
Om jag inte minns fel så fanns det sele med en behållare på ryggen.
I den var snöre med automatisk upprullning som var kopplad i armen på vinchen.
Det var väl innan det här med radiostyrning fanns.
av bodaedet tis 24 jan 2012, 12:08
Mangan skrev:Jadu, om jag visste hur man satte fjärrstyrning på en Rottne Junior. Starkran är lättare fattar jag det som.


Det vet inte jag heller, men det borde gå att sätta på en hydraulkolv på spaken som styrs via en elventil som i sin tur styrs trådlöst. En del pyssel men roligt enligt mig. Torpans sele brukar vara på annons i Land lantbruk har jag för mig.
Ser fint ut i gallringen annars.
av Mangan tis 24 jan 2012, 12:21
Då är det nog lättare att köpa en starkran direkt! :D Nja, jag vill inte ha det för komplicerat, går det inte att lösa med mekanik så får det nog vara.
av bodaedet tis 24 jan 2012, 15:21
Troligtvis. Mindre som krånglar med enbart mekanik ock.
av Micke Holmgren tis 24 jan 2012, 20:15
Annars funkar ju farsans metod också, stå vid timmervagnen å köra kran, vinch o skratta åt pojken som kopplar vire, styr stockar samt snubblar å svär i skogen... :mrgreen: