Så, nu är allt redan inmätt, det sista mättes in idag! I transparensens namn redovisas vad det blev, och hur mycket betalt jag fick. Allt såldes till Södra, och mättes in i Värö. Fem olika sortiment, och inget avdrag för liten leverans (grovmassaveden 1800 har inget avdrag). Vrak för krök på grantimret var det enda.8 kommentarer | Läst 1168 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av Stampep tor 17 mar 2022, 19:01
Riktigt bra jobbat👍
Visar bra att det inte behövs stora maskiner för att få in pengar på skogen och hålla den fin utan alltför mycket sönderkört.

Har du hållt nån koll på arbetstimmar?
av Mangan tor 17 mar 2022, 23:36
Arbetstimmar? Näe... 25 dagar huggning och ca 15 dagar körning kanske. Snitt 5 timmar/dag? Men korta dagar, på slutet fes jag mest runt och njöt av vädret. Intressanta var att det gick fortare att hugga björkmassa i gallring nu på slutet än att hugga timmer i slutavverkning. Även om det var en bit att köra högg jag ledigt ett lass björkmassaved (2,5-3 fub) och körde ut på en kort dag. Är ovan vid timmerhuggning, samt att det var risig skog, så där högg jag inte ett lass om dagen., snarare 2 fub kanske. Någon dag gick åt vindfälle, några dagar tog jag talltimmer längre bort.

Mycket som var "första gången" så då tar det lite längre tid. Gallring vet jag ungefär hur man gör nu. :)

Hur mycket "tjänar" man då per arbetstimme? Jag, säg det. Timmer få man ju nästan betala för att hugga själv mot att de kommer och hugger åt en. Men en sådant här skitavdelning kanske man ändå tjänar några tior per fub att hugga själv? Täcker väl dieselkostnaden...
av FredrikB fre 18 mar 2022, 00:44
Härlig prestation med wirekran och motorsåg. Det blir väl ändå lite över med tanke på att dieseln inte kostar skjortan till en liten gammal MF.😉 Men visst det är ju många slitagetimmar på allt från kläder till redskap oavsett. Jag gissar på att du har 7-15k över efter kostnader på en "riktig" kalkyl. Men jäklar vad fint det blir med eget arbete 👍👍
av Mangan fre 18 mar 2022, 09:00
Det som irriterar mig är att trakorn står och går på tomgång när man vinschar. En elektriks vajerkran hade varit perfekt, men det blir en rejäl pjäs, det skall ju ändå gå med 1-2m/s att dra. Då slipper man avgaser och stress av motorljud.
av Stampep fre 18 mar 2022, 20:38
Inte så farligt många timmar ändå, blir ju ändå en "slant" över. Lär ju inte bli i närheten lika snyggt om det tagits in stora maskiner, och naturvärdet är också ett värde.
Ang elvinsch/kran är det nog svårt iaf änsålänge att få nåt vettigt. Drar ju en hel del ström. Lär väl nästan gå åt nåt lastbilsbatteri eller gärna större🤔
av rikard_e fre 18 mar 2022, 20:50
Kul att se när det blir lite kubik!
Trodde inte priset på björkmassa gav såpass, roligt att se trots att det är för dåligt betalt
av Mangan fre 18 mar 2022, 21:23
Infaltionen är ju rätt hög nu, så det kommer nog gå upp ännu lite mer.

@Stampep, jo det får ju gå lite effekt om man skall kunna få in virket med lite fart. Type som en startmotor i alla fall (2-3 kW). Blir ju runt 100A maxström med 24V. För mig räcker det med en timma om dagen, så två extra lastbilsbatterier på traktorn och en stor generator och så ladda när man kommer hem borde kunna räcka. Vore kul att pröva.
av Erre lör 19 mar 2022, 12:08
Snyggt jobbat Mangan. 💪