Vatten är livsnödvändigt och bra att ha, men ibland blir det för mycket och för kallt.

Som i vintras, då jag möttes av droppande innertak och pölar på golvet. :((

Hade inte värmt upp ordentligt, och när det blev -15C så frös det sönder. Ett element på övervåningen och ett på undervåningen. Samt även frös det sönder ledningen från varmvattenberedaren på övervåningen. Där hade jag galvat järnrör för tappvarmvatten, vilket är ganska ovanligt.

Japp, det var bara att fundera. Eftersom elementet på bottenvåningen var trasigt fanns det inget vatten kvar i värmeystemet, så det var ju bra. Pluggade utgående från beredaren, inga läckor i kallvattnet gudskelov. Däremot en läcka alltså en meter från beredaren.

Lite smart tänkte jag att det enklaste är om jag hittade likadana sektionsradiatorer som de gamla, med samma mått på anslutningarna. Men var?? Lenhovda har, men det är månaders leveranstid och 5000:-/radiator!

Som av en slump såg jag någon på blocket som hade exakt de två dimensionerna till salu. Bara att kasta sig i bilen och köra upp till Trollhättan. Tre timmar tor. Någon som renoverat och installerat golvvärme och värmepump. Pris? 100:- styck...

De var dock ej i nyskick, så på med skrapa, högtryckstvätt och färg.


Tidsödande jobb, men hade ingen press. Räckte om det var färdigt till midsommar.

Trodde jag...

I början av veckan nåddes jag av beskedet att vi skulle fira påsk i stugan. Och då vore det mycket bra om fastighetsskötaren hade fixat detta!


Pust! Bara att ligga i! Det tog en hel dag bara att få dit elementen. För det första väger de bly, för det andra så var det antingen för stort eller för litet hål in i radiatorn, så fick handla nipplar. Många linskarvar blev det. Så måste jag flytta över radiatorkopplingen från de gamla till de nya radiatorerna, ni kan gissa om de satt hårt. ^#(^ Värmde en stund med mixgas, då fick jag väck dom. Det var en blandning av nya och gamla radiatorkopplingar. De nya hade invändig insex, de gamla runda med två upphöjningar. Skulle väl haft ett specialverktyg, men lyckades tvinga in ena käften på en 27mm fast nyckel, och sen på med skiftnyckel på det. Var rädd att mässingen skulle ge sig, men det höll precis. Var samma typ av koppling på de gamla, de fick jag ta bort också såklart eftersom de var annan dimension... Nå, det gick i alla fall.Ena elementet blev lite kort, men det får vara så. Tyvärr passade inte fästet från de gamla, så det blev en jäkla abrovinsch. Det ena elementet fick stå på en träkloss och hålls lodrätt av rören . #:-s

Så varmvatten då? Hade lite kopparrör hemma, men fick åka till Hornbach och köpa övegång 22mm till 3/4". Lödde ihop med en lödskarv för att få 90 grader. Man har lite liggande... :ugeek:


Japp, det blev ju bra detta! På med vattnet och mina linskarvar höll tätt. Har ändå 5 bars tryck. Var nöjd i fem minuter, tills jag insåg att det blev en pöl på golvet lik förbannat! En halvmeter efter min lagning var det ett hål till!!! :-bd

Då var klockan 19 igår, och allt var stängt... Försökte med vulktejp, men det var inte ens i närheten av att funka. På avloppsrör kanske.

Ok, förhoppningsvis var röret så pass att man kunde köra stålrörskoppling på det.

Så idag gällde det, barnen ville dit idag och elda påskbrasa. Efter en himla fin långdistansorientering i Alingsås på förmiddagen, tog jag och frugan en sväng om... Hornbach! Bra sortiment och pris på rördelar, rekommenderas Nu hade de såklart inte en vanlig 22mm vinkel från Vatette, så fick ta en kromad. 100:- för en G20 stålrörskoppling är inte illa. Har funderat ibland på att fixa gängverktyg men det blir lite pengar om man skall ha bra grejer och för grova rör. Tveksamt om jag kommit åt här också.

På med tigersågen!Det var ju mycket gods kvar, trodde det var på väg att rosta sönder helt. Hålet då? Jo, ett 5 mm hål, rakt igenom. Skumt!Fick till det till slut, använde mutter och kona från den gamla lagningen och flyttade övergången G20 - 22mm lite längre ner. Därav färgblandning mutter/vinkel. :grin:Även här tycks mina linkopplingar hålla, är alltid lite spännande med dom. Klämring kan man oftas dra åt så det slutar läcka, men lin får man istället plocka ner och göra om...

Gott, nu var det vara att fylla systemet med vatten. Lättare sagt än gjort, fylla uppifrån expansionskärlet gick dåligt. Luftficka bildas. Så jag fick koppla på trädgårdsslangen på tömventilen till pannan och trycka in tills det flödade över. Sen lufta element, fylla på mer, etc, etc. Upptäckte att det läckte på två ställen, var så klart de två gamla radiatorkopplingarna som inte gick ihop sig ordentligt. Löstes med en stor skiftnyckel och lite våld.

När jag sen hittade en gömd avluftning i hörnet av ett rum, så fick vi både varmvatten och värme. Sitter nu med en öl, och barnen eldar och grillar marshmallows.

Glad Påsk!

10 kommentarer | Läst 747 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av totte fre 02 apr 2021, 22:13
Klart imponerande hur du lyckades lösa allt det här eländet och dessutom hur du berättar om det, högspännande läsning. Den där ölen har du förtjänat många gånger om. Glad och framför allt en tät påsk tillönskas dig och de dina Mangan!
av JensSkoog fre 02 apr 2021, 22:20
Fantastiskt bra jobbat, Mangan :-bd :-bd
av Mangan fre 02 apr 2021, 23:04
Tack Jens! Du Totte, är jag värd en andra öl måntro?🤔 Nu har jag även bankat på några termostatpiggar så alla element är varma. :)
av totte lör 03 apr 2021, 00:26
Ja det är du verkligen värd! Skål min gode vän!
av Mangan lör 03 apr 2021, 11:33
Tackar Totte! Du är välkommen att inspektera framåt sommaren!
av totte lör 03 apr 2021, 13:52
Hoppas på det om det bara blir nån ordning på virus- och vaccinfronten.
av ananders lör 03 apr 2021, 20:35
Klart imponerande, vilket psyke du sitter inne med eller är det offerviljan för att inte göra familjen besviken.
För min del så är du helt klart värd ett helt flak öl.
av Mangan sön 04 apr 2021, 21:43
Haha, äsch jag gillar att lösa problem! :)
av Erre sön 04 apr 2021, 22:01
Snyggt jobbat
Bara att byta ett element är ett jobb i sig. Jag har testat. 🙄

Snyggt å få ihop allt. 👍

Å glad påsk på er med såklart.
av Mangan mån 05 apr 2021, 00:08
Tack Erre, jag är själv förvånad. :) Men varje gång lär man sig lite nytt, så man kan ta med sig till nästa gång det händer något.