Började bra förra veckan! \:d/



Extrasågen krånglade, lyckades i min iver få av snöret. Jaja, bara att lägga den åt sidan. Tur att det man har flera.

Har sedan dess försökt få igång den, men den går inte bra på mer än tredjedelsgas. Nästa steg är att rengöra förgasaren. Eller köpa en ny såg...

Nåja, jag ville pröva hugga massaved/gallring med 4,5 meter. Detta är egentligen "fallande längd", men vid vinschning/lastning är det mycket enklare om all massaved är samma längd. Och snittlängden måste vara minst 4,2 m, så...

Efter två dagar med huggning med både lite grövre och klena enbitars, vill jag mena att 3m standardlängd ändå är att föredra.

Fördelar 4,5m kontra 3m:
* Fallande längd ger möjlighet till att blanda timmer och massa (tex specialmassaved 1600).
* Ett knippe som man vinschar kan innehålla mer volym.
* Lasset på kärran blir lägre vid samma volym, vilket är smidigare att lasta.

Fördelar 3m kontra 4,5m:
* Lättare att brossla till högar
* Kranens geometri favoriserar toppen framåt mot traktorn, vilket bara går med 3m.
* Svårare att få plats i trånga positioner att vrida runt virket.

Min rekommendation är att fortsätta med 3 meters vedlängd i gallring, ev användbart på glesare bestånd med långa vinschningar.

Men jag hade tur med vädret +5 och strålande sol.



Nästan så man skulle tagit ett dopp i grisbadet.


Till sist kan ni roa er med lite kvistningsfilmer. Jag skulle vilja säga att det är såhär det ser ut i snitt när jag går lös med motorsågen. Har klippt bort delarna när jag står lutad och pusta och tittar mig förvirrat omkring, förstås. :)





7 kommentarer | Läst 2366 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av erik fre 22 feb 2019, 14:38
Kan tänka mig att det finns en del fördelar när man börjar lasta på vagnen, i vinschknippena osv som du säger, men på det lilla jag sågat än så länge så tycker jag verkligen det är enorm skillnad på 3 mot 4,5 meter i all manuell hantering. Även en rätt klen 4,5-metersbit blir lätt oregerlig när man baxar runt på den för hand. Tyvärr verkar Mellanskog i mina trakter vara rätt inställda på fallande. Får du avdrag på priset på massan när du kör 3m, eller är det samma pris?
av Mangan fre 22 feb 2019, 14:42
Södra har samma pris, just nu 360:-/fub.

När det gäller gallring(första) är det stor skillnad, ja!
av DanK fre 22 feb 2019, 20:32
Om jag fattat rätt har du levererat 1600 sortiment och fått det hämtat. Nu kör du massa.
Är de granar du visar i filmerna borreträd?
Med tanke på vädret och temperaturen så hur länge tänker du hugga?
av Mangan fre 22 feb 2019, 22:44
De har inte hämtat allt, och det är inte slutanmält, så jag har fortsatt att hugga lite gallringsvirke och lägger det i samma hög. Granarna jag huggit i filmerna är INTE borreträd. Likaås högg jag en del gränsträd/vindfälle i höstas/vintras som inte var borreträd det heller, och la i samma hög.

Jag funderar starkt på att slutanmäla 1600 nu, och antingen hugga >10fub vanlig 3m-massa, eller helt enkelt sluta för säsongen. Gallringen jag är i hugger jag ut nästan all gran, och lämnar tall och björk. Ingen större fara för röta, vill jag tro, och bra bärighet för traktorn.
av Uvskogen sön 24 feb 2019, 08:47
Ser trevligt ut det där! Håller med dig om hellre 3-meters än 4,5, men som sagt här blir det avdrag för det. Det här är min första säsong med 4,5 så vi får se hur jag upplever det när jag är klar. Blir det för bökigt så får jag tänka om. ÄR själv mest bekymrad över om jag får till raka vägar nog så inte utsticket bak ska ställa till det för mycket.
av Mangan sön 24 feb 2019, 13:45
Raka vägar måste jag ändå ha för min kärra utan ram styrning. :) Gör ganska brett också, vinschar man i gallring blir det ju nästan "basvägar" där man kör.

Men för dig med Bison kanske det spelar större roll?
av Uvskogen sön 24 feb 2019, 15:27
Kanske den spårar väldigt bra men har ju inte kört skarpt än. Men jag räknar ju med det så vägen upp är ganska smal.
Får återkomma med en film sen.