Efter att ha varit rejält sjuk förra veckan, var jag lite tveksam att ta mig ut så snart. Måndagen vilade jag upp mig på kontoret, vilket gav mig mod nog att chansa. Ut i skogen skall vi gå!

80m vajer
Min långa nya vajer kom nu väl till pass (nåja, det var planerat). Jag hade huggit ett brett stråk (ca 10m) och ca 70m ut från kanten av mossen, och det skulle vinschas ut nu. Det är lite problematiskt, eftersom snöret i min skogskompis är ca 45m. För att komma undan detta problem, köpte jag 30m snöre, vilket jag kopplar från kranspaken och sen på skogskompisen. Det gäller att lägga ut det där snöret fint, så det inte trasslar! När jag sen skall gå närmare kranen än 30m, så får jag häkta fast skogskompisens snöre i en stubbe eller träd, så jag inte drar med mig förlängningssnöret in. Är ni med? Det är inte så smidigt som det låter (ha!) , och det gjorde inte saken bättre att snöret var sladdrigt. Grövre nästa gång!

Men, det fungerade! På bilden här står jag 70m från traktorn och vinschar in.


Krokig kubb

Tallarna är lite småkrokiga, eller vad man skall kalla det. Svårt att uppskatta utbytesförlust när det ser ut så här. :) Den här fick gå i massahögen.Det har inte blivit mer än kanske 2 fub, tråkigt att det skall bli så stressigt. Kommer in i en grövre och tätare del av mossen nu, så kanske det blir lite mer kubb. Jag kör ute lite varje dag, antingen som idag ett lass kubb eller så massaved med några kubb ovanpå som jag slänger av först vid upplaget. Hoppas därmed att risken för fastkörning blir mindre.

Hoppande träd
Ett till synes enkelt träd lyckades förresten hoppa bakåt. Tur att man har lärt sig att alltid ta några steg snett bakåt när trädet faller. Toppen hade en liten klyka som träffade ett träd lite längre bort. Första gången i år det blev så, men en gång räcker.
Lerig basväg
Tyvärr är det ju ingen tjäle direkt i backen, så den basväg som jag jämnat till för några år sen höll inte. Sönderkörd vid Gudrun, så det är lera i de gamla skotarspåren. Jag tar mig fram, men det är inte vackert och antar att det sliter bort material så det blir sämre och sämre...Avlastning med ny grip
I våras köpte jag en grip för vajer av @Hema. Har inte haft anledning att prova den för en nu. Den fick prövas när jag skulle lasta av lite kubb. Inga bilder, tyvärr. Det var inte kärlek vid första ögonkastet direkt, fick aldrig mer än två kubb i gripen. Trots det var det svårt att lossa skänklarna efteråt. Kanske kräver mer övning?

Hittade hållaren
Ni minns kanske att jag kom på att använde bälteshållaren för att hålla mobilkameran när jag filmar? Ja, jag lyckades ju slarva bort den ganska direkt därefter. Har gått flera varv i skogen och letat där jag sist hade den, och nu hitade jag den äntligen! Fler filmer framöver! Var jag hittade den? I mittkonsolen i bilen, hurså? :roll:

13 kommentarer | Läst 4803 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av ananders tor 02 feb 2017, 19:06
Vinscha 70 meter det imponerar åtminstone på mig.

Själv har jag slutat jaga efter kubb i min gallring, så nu åker allt i massavedshögen.
av totte tor 02 feb 2017, 19:44
Skönt att duj verkar vara frisk igen. Vi är också glada för att du lärt dig gå snett bakåt när trädet faller, annars hade vi kanske inte fått fortsätta njuta av den förträffliga bloggen.

Klart att hållaren låg i bilen, var annars, för där tog det väl tid innan du kom på att leta?
av Mangan tor 02 feb 2017, 20:27
Ja, ananders, detta är första gången. Vet inte om det är värt besväret, och antagligen kommer jag tippa det i samma hög för att få ihop volym. Men vi får se, en månad kvar inne jag måste bestäma mig. Folk pratar om senvuxen fura, och här har jag 90 årsringar på 1mm eller mindre. Massaved är ju synd...

totte, letat en dryg månad redan...
av Hema tor 02 feb 2017, 20:57
Hej, kul att arbetet fortskrider. Jag kanske har vägarna förbi i helgen, så kan vi kolla på gripen. Klart det ska funka! :)
av isteskog fre 03 feb 2017, 07:53
Såg geggigt ut efter vägen ..... hoppas det håller "vintern" ut!
Säger som Ananders: har slutat hugga kubb, ska vara speciella bestånd i så fall. Gör timmer ner till 14 cm i stället.
av Mangan fre 03 feb 2017, 08:52
Vi har timmer ner till 18cm här bara (Södra), kubben är ner till 14cm. Går väl att sälja klentimmer ner till 16cm, men då skulle det bliviit ännu svårare att få ihop volym.

Fördel med kubben är att den kan vinschas och lastas med samma teknik som massaveden (28dm resp. 30+/-3dm). Som sagt, man får pröva en gång i alla fall. :)
av machonisti fre 03 feb 2017, 20:04
Mycket sällan träd skuttar bakåt men är man där just då åker man troligen inte till skogs på en längre tid. Därför är sekunderna det tar att stega snett bakåt väl investerade.
av Hanatorp lör 04 feb 2017, 20:14
Det var attan vad blött det är. Jag tycker det har gått jättebra att köra i skogen i år, men jag har inte skotat innan nu den sista tiden. Kanske det var blötare tidigare på säsongen? :???:
av rikard_e sön 05 feb 2017, 01:37
Trevlig huggning du har!
Har ni ingen tjäle alls kvar? :o
av Mangan sön 05 feb 2017, 10:39
Dåligt med tjälen i basvägen, finns kanske lite där det är torrare.
av Mangan tis 07 feb 2017, 20:24
Du isteskog, sa inte du att du6 hade klave i gallring för att hugga kubb??
av isteskog tis 07 feb 2017, 21:36
Har inte haft någon riktig kubbhuggning på två säsonger, så det har fått bli timmer istället. Klaven sitter alltid med :)
av Uvskogen ons 08 feb 2017, 22:41
Hugger enbart tallkubb och krokiga tar jag till ved ( jag vägrar fortfarande massa).
Häftigt med långvinschning, ska själv ge mig på ca 35, tycker det är långt.