En liten gallringskälke till traktorn.



Fick den i förrgår, blev sugen på att pröva. Fick bli lite granrishuggning längs ängskanten. Mest risflyttning, men hade inte hela dagen på mig.



Insåg rätt snabbt att det inte går att backa med den med last. :) Högg lite och lastade. Körde sen bort och skulle ta en större gran, det blev lite fel när jag fällde den... :oops:


Helt oväntat blev det en fällbänk. Och mycket ris att plocka.



Björnade och körde hem men fick björna om ett par gånger. Tappade ändå en liten pinne. Kom inte på något smart sätt att lasta av i vältan jag hade. Försökte manövrera med traktorn och lyfta ena änden men det blev inget bra. Glömde såklart ta bilder. :roll:

Trevlig liten sak, passar nog väldigt bra om man skall ge sig ut och hugga lite ved en fin eftermiddag, eller sådana här små insatser nära hem.

13 kommentarer | Läst 1988 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 15:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av totte tis 09 mar 2021, 19:33
Ja, att lyckas få fast en omgång klenare bitar på en lunningsbanke är inte så lätt. Har testat det ett par år i följd härnere när jag dragit hem björkved med traktorn på min lilla lunningsvagn. Det brukar bli ett par "uppsamlingsheat". Samma erfarenhet däruppe i norr när jag lånade traktor med en lunningsvinsch. Den hade ändå hydraulisk björning, men småpinnarna smet lika väl.
av shoe1 tis 09 mar 2021, 21:39
Jag har något liknande med en hemmabygd bakvagn efter. Idén tagen från en järnhäst.
Kombinationen med en mf35 med traktormonterad starkran är faktiskt ganska praktisk.
Före den hade far en lös banke han surrade på 2 bitar som fick fungera som medar. Det höll åtminstone ihop knippet lite bättre.
av totte ons 10 mar 2021, 00:21
Det behövs extra björnkätting eller ett stadigt spännband att dra ihop bunten med lite längre bak, nedåt mitten till.
av Mangan ons 10 mar 2021, 11:48
Det är nog en bra lösning!
av erik ons 10 mar 2021, 14:03
Kul manick. Ang avlastning, hur högt kan du lyfta med trepunkten? Tänker om man kan lyfta upp och få in en bred bock under lasset en bit från kälken, sen lossa björnen och sänka trepunkten så att virket ligger över bocken. Och sen avslutningsvis häva stock för stock med handkraft från bock till välta, men det blir ju inte så jobbigt med de här storlekarna och välplacerad bock. Men man kanske inte kommer så högt, så det kanske blir en larvigt låg bock (och då blir ju hävjobbet genast en ryggdödare)?
av Mangan ons 10 mar 2021, 14:47
Du, det var ingen dum idé. Det går att lyfta rätt högt, 1,2 m i alla fall. Jag vippar ibland upp bitarna när det ligger på kärran, den främre banken är hyfsat välplacerad för detta. Så metoden vet jag fungerar OK.

Hmm, måste jag ut och gallra lite till nu då...
av totte ons 10 mar 2021, 22:40
Klart du skall, vi väntar ivrigt på bilder och rapporter.
av Mangan tor 11 mar 2021, 16:49
2 dm blötsnö tog snabbt död på den entusiasmen...
av totte tor 11 mar 2021, 19:34
Högst förståeligt.
av Röjkvist lör 13 mar 2021, 17:00
Har en liknande anordning.
Om lastbanken går att ta bort, som på min så har jag gjort
ett litet flak som är användbart för transport av röjsåg mm.
av Mangan lör 13 mar 2021, 19:25
Utmärkt, @Röjkvist! Har du bild på flaket med röjsåg vore det mycket uppskattat. Använder nu en bakskopa för röjsågstransport, men kunde varit bättre.
av Denny lör 17 apr 2021, 20:13
Kul den kom till användning😁
Om du vrider banken så den står i traktorns riktning kan du ju backa intill ett träd och fälla rätt över, ganska behagligt att hissa upp till lämplig kvisthöjd sen😉
av Mangan sön 18 apr 2021, 10:32
Bra tänkt! Nu är motorsågen avställd för säsongen tyvärr. :)