Fick en riktigt fin dag i skogen igår. -2 grader, dryga 2 dm lätt snö och strålande sol. Precis så kallt så att snön inte smälte och blötte ner allt och alla. Synd bara att det är så långt mellan dessa dagar. :) Fantastiskt att vara ute, och hade jag inte haft lite ont i ryggen hade jag nog hunnit ett träd eller två till. Men det fick vara. Tre dagars snöskottning i veckan har satt sina spår. Man är ju inte van, direkt.

Som sagt, det står några borreträd och väntar på mig i skogen. De ser ut som detta, helt utan barr, men barken mestadels kvar. Förutom vissa ställen då barken är borta. Är det spetten?Jag räknar med att jag får ut lite borrar om jag hugger dessa. Om inte annat kan jag få ut pengar, 550:- fubben för torrträd är rätt bra betalt vill jag mena. Det var inga problem att öka mina 10 fub kontrakterade, nu står det 40 fub i systemet. Fast har nog fått ut närmare 50... Alternativet är att låta dem stå och dö, så avansen på att hugga dessa själv är riktigt god. Inte så god som att sitta på kontor och dricka kaffe förstås! :-D

Synd att det inte varit mer vindfällen och borreträd, då hade jag blivit riktigt rik...? \:d/

Jag fick tipset att slänga i granris i spåren. Har prövat tallris på en mosse, men det krävdes en del jobb. Så här körde jag (gamla) massabitar i spåren istället. Funkar bra, men de vill gärna tryckas åt sidan. Kombinationen ris och massabitar tror jag dock på. Bitarna ligger då stilla och binds ihop, och det behövs inte så mycket ris.

Så tog med lite ris längs med vägen ut. Inte så jobbigt att lasta som jag trott.

Det jobbiga var att bära det från kärran fram och framför spåren.

Allra bäst blev det förstås med en unggran i spåret. Den stog ändå i vägen. ;)


I några hål, där blev det bara ris. Måste ha mer avlånga spår för att få ner massaved.


Här är första lasset hugget och ute på bilvägen, andra vågade jag ta lite mer.


Ja, och så lite fika på det, så...

Men visst, alltid är det något. På morgonen när jag kom började jag med att byta skorsten på traktorn, den gamla hade rostat hål och böjt sig. Orkade inte laga, beställde en ny på nätet. Startade traktorn och upptäckte då förstås att traktormetern slutat funka. Visade sig vara kabelbrott, så ny kabel beställd. Frakten var dyrare än kabeln...

Men inget som störde mig en sådan här dag!

2 kommentarer | Läst 603 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av erik mån 04 feb 2019, 11:09
Låter fantastiskt! Man klarar några sämre dagar också om det dyker upp en såndär dag ibland.
av JensSkoog mån 04 feb 2019, 12:38
550 för fubben :-o :-o

Ser härligt ut med det vädret du har. Här var det likadan, men i veckan
som var fyrdubblade snön sig, så nu får jag bara vänta på vår :cry: