I onsdags skulle det komma grisväder på eftermiddagen, så jag ställde klockan på 5, för att hinna så mycket som möjligt. Det tar sin tid att äta frukost och göra matsäck, köra ut till gården, värma traktorn och byta om. Sen en stund i traktorn på väg ut. Så halv nio startade jag sågen, tidigare än jag brukat.

Fick huggt ett gammalt träd som hade bark kvar, men det var nog för gammalt ändå. Mycket löst i bottenstockar, men lite längre upp såg det mer fast ut. Ett träd som var likadant lämnad jag. Sen fick jag ner det sista torrträdet i det beståndet, och kom hem och och lastade av det lilla.

Sen in igen, tillbaka till nya hygget. Där var det tre granar som dött nu i höstas, rätt stora. Den längsta visade sig vara 30m, fast bara 40cm i brösthöjd. Nåväl, de stod i slänten ner mot ån, där det tidigare var NO. Nu är det inte det längre, så då fick de följa med ut. Finns en del gamla fällen därnere redan.

Fällde de två första utan problem, men det sista blev det en liten incident! Slarvade med brytmånen och gjorde den för kort och ocentrerad. Trädet gick då lite snett, och träffade rätt på en högstubbe som stod en bit bort! Hade inte alls reflekterat över att den kunde vara ett problem.

Så när trädet träffade rätt på högstubben, vägde toppen över och rotänden for rätt upp i luften kanske 5 meter, och studsade några gånger på toppen av stubben. Turligt nog hade jag varit försiktig och tagit några steg bort, så jag var väl en 3-4 m undan. Men sen så var det en bergvägg...

Så där tittade jag upp på en trädet som var snett ovanför mig och studsade omkring... Turligt nog hade jag träffat jämnt, så istället för att studsa snett på kanten mot mig, så åkte trädet bakåt en bit och gled sakta ner. Vy över resultatet:


Nåväl! Sen var det problemen att få upp stockarna, men med lite tjurighet fick jag upp dom till traktorn och kunde ganska lätt lastaKlar redan vid 1430! Bestämde mig för att dona lite med traktorn, för det var lätt snöfall och lite blåsigt. Hade fått tag i en ny traktormeterkabel, men den var besvärlig att pilla dit. Särskilt om man är kall om fingrarna. Lyckades gänga snett i ena änden, fick inte det att stämma. Skall vara rätt gänga, men nu kanske den är förstörd. :( Kabeln sitter i alla fall på plats, även om det är mycket glapp. Får sitta så till sommaren!

Jaha, då tror jag alla vindfällen och torrträd är ute? Skall kolla om jag skall ta några av grannens också, annars blir det lite gallring tror jag. Men inte så mycket, det är väl inte många dagar kvar på säsongen nu.

4 kommentarer | Läst 690 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av JensSkoog fre 08 feb 2019, 22:20
Otäck, den där sista granen - visar ju att man måste vara vaken hela tiden.
Bra det gick så bra som det gjorde :-ss
av totte lör 09 feb 2019, 00:15
Det är stora krafter när ett träd faller, som normalt tas upp när det träffar marken och dämpas bra av grenverket. Träffar det nåt hårt är det svårt att förutsäga vad som kommer att hända. Men så bra att du gått undan ordentligt, skönt att du är hel och oskadd.
av Blivande snickare sön 10 feb 2019, 15:33
Ojdå. Där ser man hur viktigt det är att inte bli å sova vid stubben..
av ananders sön 10 feb 2019, 18:21
Ja tvi, sånt är otäckt. Har själv gjort lika dant ett par gånger.