Visst är det kul att fundera, det var ju bara två och en halv omloppstid sedan. Kanske tre med moderna mått mätt. Sprang på karta över utskiftningen av byskogen (för en stor del av socknen) här från 1766. Mycket fin karta, vet inte om den är kopierade sedan dess. Måste nästan varit det. Den gården jag har nu var ett av tre mantal i vår by och det har både varit storskifte på inägorna (1807) och laga skifte (1941) sedan dess.

Ja, såg här såg det ut med Västergården (min), Mellomgården och Östergården. Mellomgården och Östergården slogs ihop och flyttades ut vid Laga Skiftet. Några gränser har justerats smått mot angränsande byar/gårdar.Västergården var krono, dvs ägaren betalade skatt till Kronan för att få bruka jorden. De andra två gårdarna var frälse, så ägarna fick betala en avgift till en adelsman istället. Eller till någon som köpt rätten till avgiften...



De beige vid gården var inägorna (åkrar) de behandlades inte i detta. Det ljusgula var olika former av "intäkter", vilket jag misstänker är uppodlad mark utanför bygränsen. Finns både ett kronotorp och ett soldattorp på byn.

Sen var det då skogen, som var av två sorter. Dels den gråa som kallas 'G', och här förklaringen:

G: Sämre ljungbackarne. äro alldeles släta och obewuxne, uppå hwilckas ? flere mansåldrar icke varit tecken till minsta skog och synes härefter i långeliga tider icke eller blifwa någon skog, (var)hälst större delen består av höga backar och högder samt dessutom matjorden af skadeligit ljungbrännande som deltagarne härå i alla tider föröfwat, bliwit förbränd; acktas fördhenskull i anseende till mulbete allenast emot Littera A til 5/32 gode, innehålla 1205 tunnland 6 kappland, gör 188:10


Littera A var den bästa skogen med Ek, där man kunde göda svin.

Jasså, det var ljunghed allt detta?! Helt omöjligt att föreställa sig hur öppet det måste varit. Nu är det gran och tall i form av "bonnaskog"

Det gröna som benämns 'B' var däremot granskog!



B är bästa granskogen med någon Ek blandat, uti hvilken wäl längre tider tillbaka(?) varit stort och tillräckeligt Timmer, men nu på 8 de a 9:år(*) igenom samfällt nyttjande så illa medfaren att näppeligen gives till 10 a 12 hus uppbyggande, acktas like emot Littera A och utföres till sitt hela innehåll 1156: 2


( * ) Syftar antagligen på 1757, då storskiftet startade.

På den här tiden var skogarna inte bebodda, det var innan expansionen på 1800-talet då många torp togs upp och sedan blev öde efter 70-100 år igen, och är nu åter skog.

Mycket kan hända på tre omloppstider. 8)

PS. Alldeles ovanför Wästergården står det "Backestuga". Har ingen aning om vad det är eller har varit. Man blir nyfiken. DS

3 kommentarer | Läst 1203 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av tallen100 lör 20 mar 2021, 00:38
Backestuga borde vara backstuga, ett undantagsboende tex för dom gamla när dom inte orkade sköta gården längre, kallades för backstugesittare.
jordkula, jordkoja brukar det oxå kallas. Dom var oftast nedgrävda i en slänt.
Hittar du lämningar påminner det ofta om en jordkällare.
Iväg och leta🙂
av JensSkoog lör 20 mar 2021, 09:20
Mycket intressant läsning, @Mangan, och vilka snygga kartor dom gjorde i gamla dar.
av totte lör 20 mar 2021, 13:26
Intressant att se historia av det här slaget.

Jag bodde några hundra meter från en bevarad backstuga i Blekinge 1979: https://blm.kulturhotell.se/items/show/78289