Jag skulle ju bara röja i vinter. Men när det blev två dm snö, och kallare än på vädligt länge, så kunde jag bara inte stå emot.

Letade febrilt i planen över något som skulle passa bra. Hittade 4 ha T18 tallmosse på 100m år(!) som stod som gallring. Totalt uttag runt 40 fub bara. Kanske inte den mest akuta, men den är svår att komma åt utan tjäle.

Då skall man börja med att göra väg till den. Det fanns några möjlighete, men jag fastbnade för rakt på genom en röjskog. Ja, det var manshögt när jag var där senast, men nu var det tydligen uppåt 6-7 meter... :oops:
Med min traktor, så måste det vara rakt, inga stubbar och väldigt svaga uppförsbackar. Och helst uppe på höjder, där det är torrast. Så jag la en halv dag på att märka upp väg. Dålig sikt i insnöad röjskog! Sista 10m blev över ett mossdrag som jag tror har ganska svag bärighet. Det blir spännande att se.

Andra dagen, hade jag kommit fram till själva mossen.Passerar 3 diken, som jag måste fylla ut med massaved. Både för bärighet och för att annars fastnar traktorn.

Väl framme röjde och högg jag en 250m lång väg mitt i mossen. Beståndet är långsmalt, så jag kan nå hela mossen därifrån. Hoppas jag. Om det blir dålig väder, kanske riset räcker för att det skall hålla att köra på en vecka extra. Har inte kopplat på kran och kärra än, blir nog tisdag när jag kommer ut nästa gång.

Jag hugger ut den mesta granen (som massaved) och de klenaste tallarna (som tallkubb). Tveksamt om jag får ihop 10 fub av var innan det blir för varmt, men man kan ju pröva. Kubben hugger jag 2,8m, så det kan gå i massaveden om det skulle vara så.

Idag var det -12 kl 10, men en timme senare bara några minusgrader. Blev en fin dag!


Har med mig både batterisågen och 550:n ut. Passar bra, underröjer först med batterisågen och tar det klenare. Går sedan och hämtar 550:n för de större träden. Senvuxet fruset virke tar hårt på batterierna (och tålamodet). Idag blev det två tankar och två batterier. Skillnaden i kapacitet är stor mellan dessa, men med batterisågen blir man inte alls trött på samma sätt.

Givetvis har någon fadäs inträffat, tex att jag drog sönder hytten när jag fastnade i en hög stubbe gömd i riset. :roll:
Tror ni det går att böja någorlunda rakt, eller måste man kapa och skarva med nytt trekantjärn?

8 kommentarer | Läst 707 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 15:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av erik lör 13 feb 2021, 23:58
Förstår att du inte kunde låta bli, ser helt fantastiskt ut.

Plockar du ur virket ur dikena framåt vårkanten? Jag har funderat på att göra någon typ av broar över ett par diken, men det är klart mitt ekipage väger väl en faktor 10 mindre än ditt, så blir ju ett enklare projekt.
av Mangan sön 14 feb 2021, 09:57
Ja, jag hoppas ta med mig det på den sista vändan. Om det går, aldrig gjort såhär innan.🙂
av totte sön 14 feb 2021, 19:55
Tvinga in det där järnet med lämpliga medel, skruvtvingar och hammare i lämpliga viktklasser, och svetsa fast. Vad jag kan tyda det till från bilden alltså.
av Erre sön 14 feb 2021, 20:05
Drygt att dra fram ny väg. Men väl investerad tid om man är noga. 👍

Bra kämpat mangan. Hoppas föret håll sig så du hinner det du tänkt.
Tittade nu precis här hemma och i veckan nu så kommer värmen. Plus om dagarna och några minus om nätterna.
av Mangan sön 14 feb 2021, 20:09
Jadu @Erre... I går var första dagen jag började hugga på riktigt och 15-dagsprognosen såg helt OK ut med temperaturer under nollan varje natt. Samma kväll när jag kom hem, så visade prognosen 5 grader högre... Skall vara plus på nätterna från och med lördag. :roll:
av Mangan sön 14 feb 2021, 23:03
@totte, jag hade med mig en handslägga så jag kunde banka lite. Det stack nämligen in en del av hytten alldeles under bromspedalen. 8)
av Vardon mån 15 feb 2021, 14:52
Några förslag, kanske roligare än bra...

Dra med grävaren.
Se om du kan få i en domkraft i dörröppningen och pressa med
Ett spakblock och fästa i något större och se om det ger med sig.
Om det inte går att demontera och lägga i en press.

Även om det kan vara knöligt att komma till tycker jag det ofta blir bättre och lugnare än banka
av Mangan mån 15 feb 2021, 18:47
Tror det går att ta av hela sidan på traktorn. Kanske blir det gjort till sommaren, kanske inte...