Är lite efter bloggandet, dags att redovisa vad som hände i gallringen i somras.

Det började med att Sydved ringde runt och bokade träff. Varför inte, tänkte jag. En fin dag i skogen är ju aldrig fel. Så sydvedarn kom hem och det visade sig efter lite rundprat att de brukade gallra år grannen som gränsar mitt utskifte söderut. Det är en å i vägen, så enda vägen är via en skogsväg som grannen söder ut har.Jag har länge undrat hur jag skulle komma åt, och nu passade det ju bra. Så vi fick ihop ca 6-8 ha i blandat från bitvis gelst till 8-10m höga träd till 15m välvuxen granskog. Jag var noga med att påpeka att jag inte vilel ha körskador, och att de fick risa ordentligt. Sen så slapp jag betala något för utfart över grannen, då Sydved skulle köra åt dom också.

Jag lovade att förröja lite gran, och här räknade jag med att få igen pengarna (lite i alla fall) eftersom jag fick betala efter medelstammen.På den sista bilden ser ni gränsmarkeringen, jag satte snitsel på varje träd som jag ville de skulle ta bort. Gillar inte att ha träd i gränsen, bort skall de!

Så i början av juni ringde dom och sa att de kommer nu! Hann inte dit första dagen, men dag tre så var jag där.

Jag kom in i besåtndet norrifrån, avd 112. Utfart var söderut vid avd 121. Såg väldigt bra ut i början, jag hade ju varit lite orolig.Tyvärr hade det blivit miss i kommunikationen, så alla min snitslade gränsträd stod kvar. Förargligt!
Följde basvägen söderut, så såg det inte lika roligt ut. I mitten av avd 112 så är det surt och glest så inget skulle gallras där. Vi hade pratat om det innan, men det skulle inte vara några problem att risa ändå. Men det hade blivit problem.Inte riktigt nöjd! Det blev inte som jag trodde.

Vidare in in avd 118 såg det bra ut igen, men surdraget mellan 118 och 177 var lite lerigt. Där hade de slängt i en hel del virke faktiskt, så det kunde väl varit värre. Kanske det hade gått bättre med maskinmattor? De hade med sig några till avlägget, men inte ut i skogen…Avd 117, blev bra i alla fall. Fin skog här på sluttningen, bra bärighet och risat där det behövdes.Sen var det sista biten ut genom avd 121 som inte skulle gallras, där blev det återigen ganska mycket spår, och lite mer bleckade träd än jag hade räknat med. Det fortsatte nästan ännu värre på grannens, de sista 100m ner till vägen. Där var det nog halvmetern djupa spår.Jag hade röjt en (fd) basväg genom avd 116 enda upp till avd 113, som även den skulle gallras. Inga problem där, ganska bra bärighet uppe på höjderna. Och avd 113 där det var lite blandad bärighet hade de gjort riktigt fint. Lagt stråken bra, och risat väl där det korsat surdrag. Den här avdelningen var den jag först röjde när jag blev skogsägare år 2004. Var dags för gallring redan då… :oops: En bit hade de hoppat över, men det var nog för kort för att gallras. Tall mot mager mosse.


Sen väntade jag på avräkningen, Och väntade och väntade. Till slut så stämde jag träff i skogen för att gå igenom ungefär det som jag bloggat om. När vi kom dit så blev jga lite överraskad att de redan hade gjort vid några 100 m basväg över grannens och i avd121. Blev lite mer positivt inställd där.Han hade inte uppfattat att gränsträden skulle bort, och urskuldade sig lite över spåren. Hade kommit en regnskur några dagar, så det blev blött. Det kändes inte rimligt att be att ta dit grävare igen, så det fick va som det blev.

Skotningen kostade 120:-/m3fub och skördaren 145:-/m3fub. Fick ut ungefär 190 m3fub på 8 ha (kanske 6 ha som gallrades). Medelstammen var 0,066 m3fub.

Jag kan tänka mig att anlita Sydved igen. Tyckte jag hade tur som kunde haka på grannens jobb, slipper mycket utgifter om de inte använder min skogsbilväg. :)

12 kommentarer | Läst 3123 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 15:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av Kse ons 29 nov 2017, 23:42
Nice med en rejäl uppdatering, du har tydligen inte legat på sofflocket hela sommaren.
Du är inte den enda som ligger lite efter med bloggandet. :grin:
av Erre tor 30 nov 2017, 08:33
Rejäl redovisning. :-bd
Kul att få läsa.
av Mangan tor 30 nov 2017, 13:19
Två medkännande kommentarer från moderatorer till slut. Fick ni göra jobbet för att hålla mig glad? :)
av lfq tor 30 nov 2017, 15:06
Ändå kul att du blev nöjd, även om det inte blev så mycket i plånboken,
av Mangan tor 30 nov 2017, 15:24
Nej, nettot blev väl dryga 10 kkr om jag minns rätt.
av Slurfi tor 30 nov 2017, 17:26
Så de hade en grävare som gick efter och putsade till?
av sundelius tor 30 nov 2017, 18:12
Det med mattor med till avlägget men ej ut i skogen känner jag igen :cry:
Huvudsaken i en gallring är ju inte nettot så när du är i princip nöjd med gallringen så är väl allt ok
Gränsträden får du väl fixa själv eller tar du dig inte dit med traktorn?
Har du börjat gallra för säsongen?
av totte tor 30 nov 2017, 18:19
En moderator till som inte har betalt för att hålla dig glad :lol: Men kul om du är det i vilket fall. Det är väl så med gallring när man anlitar dom som har de stora grejorna, det blir inte riktigt som man önskat, men inte allt för illa den här gången. Trevligt med en ordentlig bildkavalkad. Tack för senast förresten, även om det var ett bra tag sen nu!
av Vardon tor 30 nov 2017, 19:28
Det där med snitsla träd är nog bra men kan förstå förvirring för föraren. Ska det bort eller kvar, bäst jag lämnar de.

Lite tråkigt med spåren dock. Hur såg det ut med trädskador för övrigt inne i bestånden?

Ser bra ut och kul med ett blogg igen från dig
av Mangan tor 30 nov 2017, 22:05
@Vardon, jag tror inte informationen gick fram till föraren om att de skulle bort. Jag hade nämnt det muntligen för inköparen, men både han och jag hade glömt att ta med i arbetsbeskrivningen.

@Sundelious, har inga planer i år! Vi får se vad som blir.
av 80-90 fre 01 dec 2017, 19:24
Va gott att du blev ganska nöjd !! Körskador tror jag e väldigt svårt å klara sej utan . Tyvärr !!
av rikard_e lör 02 dec 2017, 17:18
Förutom körskadorna så ser gallringen riktigt fin ut.
Kul att se att du fortarande skrivet på bloggen ibland!
Annonser