Två dagar med fruset trodde jag att det skulle bli torsdag/fredag. -8 på morgonen när jag åkte till skogs, men sen framåt dagen var det några plusgrader så snön smälte och det blev mjukt. Blä.

En hel del spännande saker inträffade också. Började med att jag körde ut det sista björken, blev ett halvt lass.



Tänkte jag skulle lägga på tre stockar från vindfälle som var på vägen, sagt och gjort gick efter att tag.


Och 10 minuter senare såg det ut så här!


En tidigare lagning av undertecknad hade släppt :oops: , och staken ramlade av. Med stor sannolikhet hade en av stockarna kommit i rörelse och slagit av staken. Det blir bra hävarm när man kör timmer, brukar därför ha de på halv stång.

Tråkigt, tråkigt, särskilt när vädret var så pass bra ändå. Men inte ge tappt, bara att bita ihop och försöka lösa detta. Lastade av hälften, och kunde köra fram och lasta av resten av lasset vid avlägget i alla fall. När jag lastade av hände denna skojiga grej, det var nytt för mig! :-bd



Kroken som jag fäster saxen i hade även fäst i handtaget tilt saxen. Fick skruva upp schaklet för att lösa det.

Så hem till "Blå Hallen" då för att laga.


Idag var hallen ovanligt blå, så det var bra på sitt sätt. Visade sig att jag hade tur med alla nödiga verktyg på plats: Vinkelslip (med dåliga ögonskydd), slägga, svets (med både tråd och gas som funkade hjälpligt), svetshjälm, svetstång och svetsoverall (som jag använder som mekoverall, perfekt på vintern för den är tjock!). Det enda jag saknade var svetshandskar, men det klarade sig bra med ett vanligt par.

Eftersom jag egentligen inte kan svetsa - och dessutom bara har en MAG - tänkte jag göra det lite lättare för mig så att jag slapp svetsa under-upp.


Gick relativt enkelt att fixa med vajerkranen, men vajern tog stryk när jag kopplade den runt ramen. Borde haft en stropp emellan.

Ja, men det gick väl ganska bra ändå? Höll några lass i alla fall, sen får vi se. Tyckte jag fick till någon fog ganska bra, men andra ganska dåligt. Svårt att se med svetshjälmen är lite för mörk? Ser bara smältan, och inte det som är runt om. Tog inte allt för många timmar, så hann ett varv till. Upptäckte då såklart att jag hade missat ett halvt lass björk i gallringen, hade jag sett det så hade jag fått fullt lass, och inte kört timmer ovanpå, och inte haft sönder kärran! :D Plockade upp det avlastade också på vägen hem, så var den dagen klar.

Nästa dag hände inget speciellt vad jag kom på. Hann bara tre lass barr, vilket jag tyckte var väldigt lite. Kanske för trött sen dagen innan. En bild orkade jag ta i alla fall.


Björk är mycket snabbare att hugga, men barr är mycket lättare att vinscha o lasta. :ugeek: Raka bitar gör lastningen bekväm.

Det bästa av allt var ändå att jag inte någon gång under tiden tappade sugen eller var nära att ge upp. Utan bara fundera på vad nästa steg är, och hur jag skulle lösa uppkomna problem. Var väl inte direkt glad, men ändå optimistisk. Tror det var vädret?

Var nästan på väg att köpa en pinnsvets, men skall se om jag kan få igång 3-fas svetstransformatorn som står i mitt garage istället (ESAB LHE 170). Har inte svetsat med pinne sedan några tappra försök i gymnasiet, så det hade kanske inte blivit bättre ändå. Har ändå blvit lite sugen på att lära mig pinne, så man kan få ihop lite rejäla konstruktioner om man kommer på något smart...

Just nu är planen att fortsätta med vajerkran, och se hur långt jag kan ta det. Blev så när jag funderat på varför jag över huvud taget jobbar i skogen.

En tanke jag har vore om man kunde få på en elmotor på kraftuttaget. Slapp man ha dieseln igång när man lastar, enklare att kontrollera vinschen och ev också kunna flytta traktorn några meter med det drivhjulsberoende uttaget som man kör "baklänges". Och så dieselmotor fram och tillbaka till avlägg? Dragkraft ett ton och hastighet 1 m/s ger 10 kW, men kanske man kan klara sig med hälften. Ett 48V system som finns färdigt för typ golfbilar, och så ett par batterier fram i traktorn som motvikt...

Nåja, mars ut har jag på mig med vindfällen, och vädret är ju som det är. Det kommer bli ännu djupare körspår. :(

17 kommentarer | Läst 8876 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av ulfgustav tis 03 mar 2020, 21:18
Du kämpar på och det blir trevliga rapporter, en liten kommentar du verkar svetsa med mig utomhus och det är ju inte så lyckat i allafall enligt min erfarenhet, då skyddsgasen inte "skyddar". Jag personligen använder alltid pinnsvets för reparationssvetsning, men jag kanske är omodern
av Erre tis 03 mar 2020, 21:43
Bra kämpat mangan.
Börjar det jäklas brukar det hålla på.
Men du löste det bra.

Håller med ulfgustav.
Mig/mag är inomhus svets. Där gasen inte blåser iväg. Så köp en pinnsvets eller få liv i den du har. Å traggla på.
av Avslutat-02 tis 03 mar 2020, 21:45
Mitt råd om jag får ge, kolla lite på Youtube på pinn svetsning och försök sedan att efterapa.
Jag använder nästan enbart pinne..
Migsvets ytterst sällan...

Trevlig i skogen med fint väder.
av erik tis 03 mar 2020, 21:47
Spännande planer! Jag kanske missförstår, men är det inte en omväg att sätta elmotorn på kraftuttaget? Finns det inte elwinchar med den specen? Så kanske en generator på kraftuttaget istället så det går att ladda batteripacket lite om det blir ont om batteri vid fel tillgälle. Går såklart inte att backa traktorn med el då, men i övrigt? Intressanta funderingar hur som helst
av Mangan tis 03 mar 2020, 21:50
Du skall ju ha en lyftvinsch med automatisk broms, gärna en som är godkänd för lyft.

Fördelen med att sätta på kraftuttaget är att man kan köra traktorn kort bit på el.
av Mangan tis 03 mar 2020, 21:52
Lyckligtvis vindstilla, det funkar ändå hyfsat med MAG ute då. Men det är såklart inte rätt sorts svets för den typen av arbete. Skall jag köpa en modern en-fas inverter eller försöka fixa dioderna i trefasarn?
av totte tis 03 mar 2020, 22:58
Bra jobbat att hålla humöret och lösa trasslet. En inverter är rätt trevlig att svetsa med, jämn och fin ström och stänger av direkt om elektroden bränner fast. Så är de lätta och bära, väger inte många kilo. Skulle t ex rekommendera en sån här: https://www.clasohlson.com/se/Svets-Tel ... /p/40-7582
av Mangan ons 04 mar 2020, 08:28
Det var ett bra pris på de svetsen, tittade på Esab Buddy Arc för 3200:-. Alla säger att Kemppi Minarc är bra, men 5500:- kanske är lite stort steg. Med en sån är det antagligen lättare att lära sig och få bra resultat dock.
av totte ons 04 mar 2020, 13:06
Jag har haft en Telwin i 12 år, problemfritt. Stegmaster har en som han är mycket nöjd med. Köpte förresten min på Clas O. Kemppi är förstås proffsklass.
av Mangan ons 04 mar 2020, 14:14
En Telwin och ett litet paket ok43.32 då. :) Har du kört med förlängningssladd på din Telwin, förresten?
av xetkexet ons 04 mar 2020, 19:58
Jag kan varmt rekommendera en kemppi minarc, haft en i många år som körts på elverk och förlängningssladdar. Jag använder den bara för hobby dock.
av totte ons 04 mar 2020, 20:07
Mangan skrev:En Telwin och ett litet paket ok43.32 då. :) Har du kört med förlängningssladd på din Telwin, förresten?


Ja 10 meter vid några tillfällen, inga problem. Bör vara minst 1,5 mm2. Så länge du inte svetsar långa stunder med 100 A eller mer så klarar den sig bra med 10A säkring. För att dra på fullt under mer än nån minut så krävs 16 A.
av Mangan ons 04 mar 2020, 23:50
Har 16A uttag och 2,5mm2, så det skall väl kunna duga. ;)
av totte tor 05 mar 2020, 00:07
Rent eminent! Bara att skaffa önskad inverter och blåsa på.
av Slurfi mån 09 mar 2020, 23:28
Kul att läsa och följa denna blogg, inspirerande att se arbetet med små enkla maskiner.
Givetvis ska du ha en modern inverterpinnsvets, märke och modell kan nog kvitta, alla är nog rimligt bra.
Lägg inte ner pengar, tid och energi på nån gammal svets, tryck den i fyndlådan.
av Mangan tis 10 mar 2020, 17:06
Kul @slurfi att du gillar bloggen. Vi har ju lite olika maskinpark, du o jag! :) Och olika förutsättningar vad gäller klimat! Fick inspiration, och beställde precis hem en Telwin från Klas i sjön nu. ;)
av Mangan sön 10 maj 2020, 18:00
Jaha, jag står i garaget och försöker lära mig pinnsvetsning. Det går sådär. Otroligt svårt att tända pinnarna ibland. Men ibland går det direkt. Just nu försöker jag slå den mot materialet, tycker det är lättare än att dra? 3-4 duttar med gnistor sen så tänder oftast. Eller bränner fast pinnen...

Kör både med 43.32 2mm, och 48.00 3,2mm. Den sistnämnda blir jämnare när man väl kommer igång, tycker den klena 2mm "darrar" och det blir inga jämna svetsar. Eller är det elektrodegenskapen? Man måste även föra "in" den ganska fort i materialet, pinnen brinner snabbt.

Men det allra svåraste är att se var man skal svetsa! Ibland hamnar jag långt från fogen, pinnen skuggar ljuset från bågen, så det är alldeles mörkt dit jag skall dra pinnen. Måste ju var jag som gör något fel där? Håller elektroden i höger och drar från vänster till höger, och lutar pinnen lite till höger då.

Den där röken, den kan inte vara nyttig...