Tiden går, det märker man. När jag först köpte skog och en röjsåg 2004, så började jag att röja en liten hörna längst bort. Det var ett talluppslag på torvmark. Dålig mark för att var här, sådant som vi normalt lämnar dvs T18. Men eftersom älgskadorna var stora på fastigheten,, så ville jag se vad det kunde bli av detta. Har varit där och röjt en andra gång, och nu var det alltså dags för den tredje gången enligt min skogsplan. Nästa gång borde vara gallring om 20 år? :)


Några år senare så röjde jag ett större hygge, ca 5 ha. Granen var då runt 2m. Jag minns att någon skogmaskinförare sa till mig att det var för tidigt, och att jag måste röja igen. Det stämde bra, och nu är det dags. Huvdustammarna är mestadels lagom utställda, men jag tar några klena emellan ibland. Städar undan björk och annat. De granar som jag röjde bort då för 13 år sedan, har i vissa fall tagit sig igen och blivit dryga 2m. Så går det om man inte får med alla gröna kvistar!

Tror det är i glesaste laget för G28, jag har inte orkat mäta. Fast boniteten är varierande, och där jag har gått nu är det lite sämre växt. Gröna kvistar i marknivå på de flesta granarna (19 år).



Idag var det frost, första riktiga tror jag. Sol på förmiddagen, sen övergick det i dimma. Lite småruggigt. Trivs annars med att röja på "vintern" , hoppas kunna köra vidare.



Nu när jag röjer på dagarna, försöker jag bekanta mig med min nya grävlastare på kvällarna. Senast slocknade arbetsbelysningen bak, tänkte se om jag kunde klura ut varför idag. Men ser var svårt , för låset hade frusit! Just ja, det var ju minusgrader... Så jag åkte hem igen!

2 kommentarer | Läst 907 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 15:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av ananders sön 29 nov 2020, 13:41
Det är kul att kunna följa sina bestånd genom åren och att se att röjningarna ger en positiv effekt.👍

Ja, under de sista åren har man blivit vän att det knappt har varit några minusgrader, blev också varse det igår när jag skulle starta traktorn och den var riktigt seg.
av rikard_e ons 02 dec 2020, 14:34
Otroligt fint tallbestånd!