Ja idag blir det lite halvproduktivt, men det visste jag ju sen innan.
Just intagit lunch hemma hos morsan och ungarna får härja här medans jag skruvar, vi äter även middag här och åker inte hemåt förens det är dags att sova så jag hinner nog skruva en hel del i alla fall.
Dagen så här långt.



7 kommentarer | Läst 3438 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Kse

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 jan 2008, 01:51

Murphy's lag.
[sub]Den här bloggen handlar all sorts jävlighet, när saker inte riktigt går som det var tänkt, haverier stora som små och framför allt då i de diverse fordon och maskiner i skogen som tendera att ständigt gå sönder. Läs om hur problemen uppstår och om hur vi förebygger och löser dom.
Går det åt helvete för nån annan så tar jag gärna upp det oxå eller så delar jag bara med mig av en historia från vardagen.
Men när det är motvind i livets uppförsbacke kan det vara trevligt att dela med sig av eländet och framförallt att höra om andras, så läs och njut.
[/sub]

Kommentarer

av Fredrik Reuter ons 11 nov 2015, 14:34
Jamen se där, trevligt med lite uppsnack inför fördelningsbytet!
Ovant att se snö också, nästan så man får lust att sladda lite där på flisplan! :wink:
Godis från farfar, det känner jag igen!
av valmet862 ons 11 nov 2015, 17:32
hmm...av egen erfarenhet kan det bli lite hursomhellst när man har ungarna med....godis hjälper ju en liten stund :-$
av Kse ons 11 nov 2015, 17:37
Ja ungarna får vara hos farmor som har huset 50 meter från garaget. :grin:
av Blivande snickare tor 12 nov 2015, 18:55
Duger bara rundvirkes flis i pannan ni levererar till?

Gillar Ronjas alla uppdrag å positioner i firman! :lol:
av Kse fre 13 nov 2015, 23:54
Ja det är en väldigt känslig anläggning vi levererar till, små skruvar,smala stup och till råga på allt sitter det pelletspannor där. Massaved är det bästa men vi blandar i lite träddelar och ris. Träddelar från tall och gran funkar bra om det är riktigt torrt. Klen, okvistad björk är rena mardrömmen om den inte har legat på tork minst två år. Sånt material finns det i överflöd härikring men ingenstans att leverera, samma med grot där jag nog har närmare 1000 ton som ligger runt om i kommunen som det bara är att hämta alldeles gratis men det finns ingenstans att leverera inom vettigt avstånd. Grot får vi inte leverera över huvudtaget, bara rent svammel som ligger kvar sen tiden då Sveaskog hade hand om leveransen och groten var full i sten och grus, dessutom så blöt att den frös fast i flisbilarna. Då blev det grotförbud och det sitter i än idag.
Från Vittangi där vi har flisplanen har vi 7 mil till Kiruna men dit får man inte leverera en pinne då man har avtal med Norge på både sopor och RT flis och får mer än man behöver. Till Pajala har vi 11 mil men där är man inte intresserad av flis förens när nästa avtal går ut och då får man räkna på hela leveransen. Till Gällivare är det 9 mil och det är väl det enda värmeverk som kan ta emot material, dock gör avstånden att det för det mesta inte är någon vidare affär.
av Blivande snickare lör 14 nov 2015, 14:40
Hmm, ett dilemma minst sagt.

En vild tanke. Flisa groten, lasta på tåg å skicka till en panna som klarar av det?
Men det är väl ingen lönsamhet.
av Kse sön 15 nov 2015, 11:13
En huggbil som flisar direkt i skogen är bästa lösningen men det är fortfarande långa avstånd. Ska man leverera med tåg så är det närmast att föra till finska sidan, hur det skulle funka och till vem man skulle leverera har jag ingen aning om. I Kolari finns en rejäl terminal som alltid är full med timmer som ska söderut, där finns iaf möjlighet för lastning och lagring.
På svenska sidan blir det mellan 10 och 15 mil till närmsta järnväg, dock finns ingen terminal där det skulle vara möjligt att lagra och lasta flis om man inte inkräktar på LKAB's område förstås.
Dessutom gör låga priser att marginalerna blir väldigt små, och med för många led i kedjan är det inget man törs räkna på.