Det var bara skyddsplåtarna som fattades. De beställda remmarna kom i postlådan igår. Så idag kunde jag montera på den på fräsen. En rätt omständig procedur. Fästet på fräsen är en rejäl bit rundjärn.



Fästet är ett tillbehör som någon tidigare ägare monterat för att använda slåtterbalken. Det användes också för ett snöplogblad, men det är inte i min ägo.

På slåtterbalken är det då ett rörfäste som skall skjutas på på fräsens fäste. Hur lätt det är att göra när slåtterbalken väger 42 kg och passningen är ganska snäv är rätt uppenbart. Jag har vägt den. Innan detta görs bör fräsknivarna bytas ut mot de medföljande gummihjulen. De är, tack och lov massiva, annars hade det givetvis behövts nya slangar och kanske nya däck.

När slåttern väl är på plats så skall drivremmen dit. Låter sig inte göras utan att först lossa wiren till backväxeln, lossa fästskruven för densamma och dra ut den en och en halv centimeter så det finns plats att föra in remmen. Ja backväxelremmen måste förstås krängas av på ett hjul för att få in den nya remmen innanför. Sen blir det lika bökigt att få av den.

Sålunda ekiperad är fräsen nu färdig för sitt nya uppdrag som slåttermaskin.




Någon egen mark att slå har jag inte. Man kan ju förstås undra vad jag så skall ha en slåtterbalk till. Men jag fick den och det var ju en lite kul utmaning att få till den. Lite provkörningsmark finns i alla fall inom räckhåll.




Jodå, den fungerar. Går kanske en aning för fort framåt när man drar upp varvet så den orkar ordentligt. Klipper gör den. Tung och obändig att manövrera är den, som väntat. Det är så med tillbehör till maskiner som egentligen inte är avsedda för jobbet, det blir aldrig lika bra som en dedikerad maskin. På en jämn och fin slåtteräng där man kan gå slaget runt och gräset inte är lika tjorvigt som den ogräsodling jag testade i så går det nog rätt bra.

Men, hur som, den är i alla fall testad och fungerar. Uppställd i kanten under skärmtaket tar slåtteraggregatet minimal plats och man vet ju aldrig när man kan behöva slå en liten äng nånstans. Eftersom jag inte för tillfället ser nån större användning så har jag ändå skruvat loss fästet från fräsen också, det stack ju ut och kunde vara lite i vägen ibland.

Men det var skoj att fixa till det hela och 70 kr för en ny rem var väl rena vrakpriset för nöjet.

5 kommentarer | Läst 1799 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre ons 04 aug 2021, 20:39
Aldrig fel med grejer.
Men framförallt ska det vara fungerande grejer. 👍

Borde svärfar lära sig snart. 😉😄
av JensSkoog ons 04 aug 2021, 21:54
Var ju en stor grej när de första slåtterbalkarna kom till ön där
jag vux upp, och jag minns väl hur en av gubbarna, Einar, lärde
bort svordomar av olika sorter när han skulle montera och
demontera på sin tvåhjulstraktor, men den funkade bra när
slåttermarkerna var många och mycket små (200 - 400 m2).
Några år tillbaka observerade jag den där han hade lämnat
den för länge senn, rostig och nästan osynlig i gräs och sly.
Tror inte även du, Totte", hade fått skick på den, men
vilket jobb du har gjort på den du berättar om :-bd :-bd
av totte ons 04 aug 2021, 23:21
Jo tack, fungerande grejor är ju vad man vill ha. Och som sagt, man vet ju aldrig när man måste utföra slåtter, hög "bra-att-ha-faktor" 😎

I Norge har det väl varit stor användning av tvåhjulstraktorer av många slag. Inte så konstigt när man ser hur brant och besvärligt det är på många håll i landet. De bästa för slåtter är de som är byggda enbart för ändamålet, smidiga och mer lättkörda.
av Slurfi tor 19 aug 2021, 13:25
Kul att se, diskuterade nyligt en sådan med en bekant och min farhåga var och är att den blir tungjobbad i ojämn terräng med indianskallar osv men han ville pröva så vi får väl se.
av totte tor 19 aug 2021, 19:11
Tror som du Slurfi. På släta ängar är det ganska lättvindigt, men inte i sån terräng som du pratar om. Och sån mark finns det gott om däruppe. Skulle vara intressant att höra hur det går.